130 de minute

Ingrediente: 

 

500 g făină pentru Cozonac 000 Raftul Bunicii

300 ml lapte călduț

150 g zahăr

100 ml unt topit

10 g drojdie uscată

3 gălbenușuri de ou

3 albușuri de ou bătute spumă 

1 linguriță coajă lămâie rasă

40 ml esență de rom

1 linguriță de sare

50 g cacao pudră

100 g fructe deshidratate (vișine, cireșe, stafide)

2 linguri zahăr tos pentru ornare

 

Anul acesta, încearcă un cozonac special prin însuși procesul de preparare, fără frământare, ușor și rapid de pregătit, dar cu un rezultat pufos și savuros!

Începe prin a dizolva pentru 5 – 10 minute drojdia uscată în laptele călduț. Într-un bol încăpător, amestecă zahărul cu cele 3 gălbenușuri, coaja de lămâie rasa, sarea și untul topit. Peste această compoziție, adăugă laptele cu drojdia dizolvată și făina cernută, amestecând cu spor până când obții un aluat omogen. Acoperă-l frumușel cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie și lasă-l să dospească timp de 1 oră într-un loc călduț. Când și-a dublat volumul, pune-l în frigider să se odihnească pentru încă 12 ore. 

Acum este timpul să pregătești umplutura pentru cozonac. Bate cele 3 albusuri până când vei obține o spumă delicată, dar fermă. Apoi amestecă zahărul pudră cu praful de cacao, esența de rom, fructele confiate și spuma de albușuri. 

Împarte aluatul în două părți egale și întinde fiecare bucată de aluat astfel încât să obții o foaie cu grosimea de 1 cm. Peste acest aluat pune umplutura pregătită, având grijă să lași 1 - 2 cm liberi pe margine.

Unge această margine cu gălbenuș de ou și începe să rulezi aluatul astfel încât să cuprindă cât mai bine umplutura.

Când ai terminat de rulat ambele aluaturi, împleteste-le ca pe o funie și pune apoi cozonacul obtinut într-o tavă (12/25/10 cm) tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Poți unge cozonacul cu gălbenuș de ou pentru “a-i da față” cozonacului tău și apoi să presari cele două linguri de zahăr pentru o textură crocantă.

Pune tava la copt pentru 30 - 40 de minute la temperatura de 160°C.

Scoate minunăția din cuptor atunci când este frumos rumenită. 

Sărbători gustoase și frumoase! 

 


TIPS & TRICKS


DUPĂ CE A STAT O ORĂ LA DOSPIT ȘI ȘI-A DUBLAT VOLUMUL, PUNE ALUATUL ÎN FRIGIDER SĂ SE ODIHNEASCĂ PENTRU ÎNCĂ 12 ORE.

Alte rețete