20 de minute

350g de făină Raftul bunicii 000

1 vârf de sare

1 linguriță de praf de copt

80g unt, tăiat în cuburi

3 linguri de zahăr tos

170ml lapte călduț

1 linguriță de extract de vanilie

1 ou bătut, pentru glazurat

unt și dulceață sau gemul preferat, pentru servit (noi am folosit dulceață de zmeură)

Ziua bună se cunoaște de dimineață, așa că de ce să nu începi cu un mic dejun pufos și delicios? Ai nevoie de doar 20 de minute pentru a prepara aceste chifle aburinde, numai bune pentru un mic dejun savurat pe îndelete.

Pornește cuptorul, și, cât timp acesta se încinge până la 220 de grade, pregătește ingredientele.

Pregătește un bol încăpător în care amesteci drăgăstos făina, sarea și praful de copt. Adaugi apoi untul foarte rece și, folosind vârfurile degetelor, amesteci până obții o compoziție ca niște firmituri fine.

În mijlocul compoziției obținute faci o adâncitură în care torni cu spor laptele și extractul de vanilie, apoi amesteci folosind lama unui cuțit de masă. La început amestecul ți se va părea umed, e ok.

Presară puțină făină pe suprafața de lucru și așează cu delicatețe aluatul obținut. Frământă-l cu drag și întinde-l într-o foaie groasă de aproximativ 4 cm (poți face asta cu mâinile, nu e necesar sucitorul).  

E timpul să decupezi chiflele. Poți folosi o formă pentru decupat de 5 cm sau poți folosi gura unui pahar. Ți-a mai rămas aluat? Frământă-l din nou și repetă operațiunea.

Asează acum chiflele pe o tavă tapetată cu o foaie de copt și, folosind o pensulă, unge-le cu oul bine bătut. Pune tava la cuptor pentru 10 minute, până ce chifluțele sunt crescute și aurii.

 

Și gata, ai cele mai gusoase chifle numai bune de savurat cu unt și dulceață!


TIPS & TRICKS


După ce le-ai copt și s-au răcit, poți să le păstrezi la congelator. Astfel că atunci când vei vrea un mic dejun (și mai) rapid doar le decongelezi și le reîncălzești câteva minute la cuptorul încins la 160 de grade.

Alte rețete