60 de minute

Raftul bunicii Făină 000 - cât cuprinde

17 linguri morcov ras (800 - 900 gr de morcovi)

17 linguri zahăr

17 linguri de ulei

1 linguriță bicarbonat stins într-o lingură de zeamă de lămâie

mere și scorțișoară pentru umplutură

Începeți cu răbdare prin a curăța morcovii, pe care îi dați apoi pe răzătoarea mică. Adăugați rând pe rând lingurile de zahăr, amestecați și puneți totul deoparte cam o oră, la odihnă, ca să lăse zeama. Curățați merele și le dați prin răzătoarea mare. Îndulciți-le după gust cu zahăr și scorțișoară. Puneți-le pe foc vreo 10 minute ca să mai scadă din zeamă, amestecând duios cu o lingură de lemn. Încingeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți din timp tava de copt (40/30 cm).

După ce a trecut ora, adăugați tacticos peste morcovi uleiul și făina încet-încet, fără să stoarceți sucul de pe ei. Când ați pus deja vreo 200 de grame din făină e momentul pentru bicarbonatul stins să intre în horă. Continuați apoi cu făina încet, până reușiți să frământați aluatul. Dar mare grijă: prăjitura e mai pufoasă când are făină mai puțină. 

Împărțiți aluatul în două părți egale și, cu sucitorul, întindeți drăgăstos o foaie peste masa pudrată. Așezați-o cu grijă în tavă și lăsați-o vreo 10 minute la cuptor până când pregătiți a doua foaie. Scoateți tava, aranjați merele rase peste prima foaie și întindeți-o pe a doua. Așezați tava înapoi în cuptor și lăsați-o jumătate de oră bună până când foaia de deasupra e facută bine.

După ce o scoateți din cuptor, lasați-o la răcit! O înveliți apoi în folie alimentară și-o dosiți în frigider peste noapte. Cam atât îi ia aluatului să se înmoaie ca să fie prăjitura numai bună de servit. 

Poftă bună și post ușor!  


TIPS & TRICKS


Atenție la cantitatea de făină adăugată, prăjitura e mai pufoasă când are cantitatea de făină potrivită.

Alte rețete