150 de minute

Pentru blat:

500 gr de făină Raftul bunicii 000 pentru Cozonac sau albă superioară 000

2 ouă

100 gr de zahăr

100 gr de unt

1 plic de zahăr vanilat

300 ml lapte călduț

20 gr de drojdie 

Pentru umplutură:

500 gr de brânză de vaci

2 ouă

100 gr de zahăr

1 plic de zahăr vanilat

2 linguri de esență de rom

50 gr de stafide

 

Primul pas este să cerneți cu multă răbdare făina într-un bol. Luați-vă timp să pregătiți rețeta asta veche cu aromă de Bucovina! În felul acesta puteți profita de secretul bunicii și puteți cerne făina de mai multe ori.

Faceți o mică adâncitură și turnați acolo drojdia amestecată cu puțin zahăr și lapte călduț. Așteptați să dospească. Dar nu stați degeaba. Pregătiți crema parfumată de brânză. E foarte simplu! Pur și simplu amestecați într-un bol brânza de vaci cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat, esența de rom și stafidele.

Acum puteți să vă apucați de frământat aluatul. Adăugați peste făină zahărul, zahărul vanilat, ouăle, untul topit. 

Turnați laptele călduț puțin câte puțin și frământați cu multă dragoste până obțineți o coca moale, fină, elastică. Lăsați aluatul la dospit mai bine de o oră în loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac.

După ce-a crescut ca un Făt Frumos, împărțiți-l în două. Din jumătate înțindeți o foaie rotundă cu care acoperiți fundul unei tăvi. Din cealaltă jumătate împletiți o cunună pe care o așezați de jur împrejurul tăvii. Turnați amestecul de brânză în mijloc și ungeți pasca cu puțin gălbenuș.

Mai tratați-o cu puțină răbdare, până mai crește puțin și apoi coaceți-o 50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade.

Poftă Bună și Paște Fericit!

 


TIPS & TRICKS


Făina Raftul Bunicii face minuni nu doar în aluat, ci și în crema de brânză. Adăugați doar 3 linguri de făină care vor lega ca o vrajă întreaga compoziție!

Alte rețete