15 minute

300 g făină Raftul bunicii 000

200 g unt 80% grăsime, scos din frigider cu o oră înainte

100 g zahăr pudră

1 ou întreg

extract sau miez de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat

un strop de sare

2 vârfuri de cuțit de praf de cuișoare

½ linguriță de praf de scorțișoară

2 vârfuri de cuțit de praf de cardamom

Pentru umplutură: gem de cireșe, caise, zmeură, coacăze, peltea sau dulceață de gutui sau cremă de vanilie, lămâie, ciocolată sau cafea

zahăr pudră cu aromă de vanilie

Ai suflecat mânecile? Să trecem la treabă, cu voie bună! Pregătește vasul mixerului și așază în el untul moale tăiat cubulețe pe care îl vei freca bine cu zahărul pudră, sarea și câteva picături de vanilie parfumată. Când untul devine cremos adaugă și oul întreg și mai mixezează un pic. Apoi cerne grijuliu făina în castron și adaugă două vârfuri de cuțit praf de cuișoare, o jumătate de linguriță de praf de scorțișoară și două vârfuri de cuțit praf de cardamom. Apoi amestecă ușor cu o spatulă (atenție, nu folosi mixerul, pentru că altfel aluatul va deveni gumos), până când obții un aluat moale, cremos. Ai mai pune niște făină, nu-i așa? Să nu faci asta! Pune aluatul cremos într-un castron, acoperă-l cu folie de plastic și pune-l la rece pentru 30 de minute. Când aluatul s-a răcit, întinde-l drăgăstos pe un blat presărat cu făină până când obții o foaie de 3-5 mm grosime, apoi decupezează cu grijă rondele. La jumătate din cercuri decupează-le centrul cu o formă specială de steluță sau inimioară, sau pur și simplu folosește un degetar. 

Distracția continuă cu încingerea cuptorului la 180 de grade C. Până se încălzește cuptorul, așază cercurile în tăvi tapetate cu hârtie de copt, apoi coace biscuiții pentru 8-9 minute, având grijă să nu se rumenească, să rămână cât mai albi, fragezi și buni. După coacere lasă oglinjoarele parfumate să se răcorească pentru minim 5 minute înainte de a le lipi. Încălzește puțin dulceața sau gemul preferat înainte de a pune câte o linguriță pe biscuitele de bază. Pudrează cu zahăr biscuiții decupați, apoi lipește-i împreună cu biscuiții de bază, astfel încât să ai umplutura între cei doi. Deasupra, mai poți pune o boabă de zmeură din dulceață, o cireașă, o atenție, poți fi cât de creativă îți dorești. Dacă le poți rezista, mai lasă-le o zi, căci vor deveni și mai fragede și mai savuroase!

Poftă bună!


TIPS & TRICKS


Dacă ai ales să folosești dulceață, paseaz-o puțin înainte de a o folosi, astfel biscuiții nu se vor lipi.

Alte rețete