120 de minute

500g Raftul bunicii Făină pentru cozonac
7g de drojdie uscată
50g de zahăr
¼ linguriță de sare
120g de unt topit
3 ouă
200 ml lapte
100g de miez de nucă măcinat
150g de miere de salcâm
250 ml apă

Pentru început aveți nevoie de multă voie bună!

Apoi, pregătiți un bol încăpător în care amestecaţi făina cu sarea, zahărul și drojdia. Spargeți deasupra 2 ouă, turnați untul topit și puțin câte puțin laptele, în timp ce frământaţi cu spor. Acoperiți aluatul obţinut cu un prosop de bumbac și lăsați-l să crească voinic în jur de 40 de minute.

Presăraţi drăgăstos puţină făină pe blatul de lucru și împărțiți aluatul în 16 părți egale. Rulați grijuliu fiecare parte până obțineți o fâșie subțire, apoi împletiți fâșiile două câte două. Formați un cerc și apoi mucenicul în forma cifrei 8. Așezați cei 8 sfințișori modelaţi cu drag într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-i să mai crească preț de 15 minute.

Între timp porniți cuptorul și îl încălziți bine de tot la 180 de grade. Apoi spargeți și bateți vioi și cel de-al treilea ou cu care veți unge mucenicii înainte de a-i băga la cuptor.

Lăsați-i să se coacă 40 de minute la 180 de grade, timp în care pregătiți un sirop din 150g de miere și 250 ml de apă.

Însiropați bine de tot fiecare mucenic, apoi ungeți-l cu puțină miere pe partea superioară și tăvăliți-l prin miez de nucă măcinat.
Şi gata! Savuraţi-i cu poftă și împărțiți-i cu cei dragi sufletului vostru!


TIPS & TRICKS


Pentru mucenici fragezi și pufoși aerați bine făina, cernând-o chiar și de 3 ori. Pentru ca aluatul să crească frumos, țineți-l la cald, eventual lângă cuptorul care se încălzeste.

Alte rețete