2 ore și jumătate

Pentru aluat:

1 cană și jumătate de făină 000 Raftul bunicii 

2 lingurițe rozmarin proaspăt

2 lingurițe cimbru proaspăt

1/2 cană unt rece tăiat cubulețe

1/4 cană apă cu gheață, piper

Pentru umplutură:

1 lingură ulei de măsline

2 cepe mari tăiate felii

2 legături frunze de spanac

2 legături frunze de urzici

7 felii subțiri de șuncă 

3 ouă mari

2 căni smântână

300 g brânză Feta tăiată cubulețe

sare, piper, nucșoară

Dacă vrei să pregătești o plăcintă delicioasă cu urzici și spanac pentru toți cei dragi, primul pas e să te înarmezi cu răbdare. E treabă minuțioasă să pregătești umplutura, dar un lucru e sigur: gustul merită din plin. Pentru început, trebuie să cureți cu grijă frunzele de spanac și urzicile de cotoare și să le toci mărunt. Pune la încins într-o tigaie mare uleiul și ceapa. Când ceapa începe să se înmoaie, adaugă frunzele de spanac și urzicile. Presară un praf de sare și piper, după gust, și lasă-le la foc domol 1-2 minute.
 
Între timp, într-un bol potrivit pregătește crema: amestecă ouăle cu smântâna, cașcavalul, sarea, piperul și un praf de nucșoară, după ochi.
 
Acum că ai terminat, hai să ne apucăm de aluat. Cu voie bună, amestecă repejor făina cu untul, un praf de sare, cimbrul și rozmarinul. Dacă vrei, poți folosi un robot de bucătărie, ca să-ți fie mai ușor. Treptat, adaugă apă cu gheață până se omogenizează aluatul. Formează o bilă de aluat si dă-o la rece timp de un ceas. Când s-a răcorit bine de tot, întinde aluatul și pune-l în tava rotundă de tartă. Decupează bucățelele de aluat care depășesc marginea de sus a tăvii și înțeapă-l cu furculița din loc în loc. Pentru încă jumătate de ceas, lasă totul să se odihnească la frigider.

Când s-a scurs timpul, pune tava la copt, la 200 de grade, timp de 12-15 minute. Scoate-o cu grijă din cuptor și las-o să se răcească puțin. Toarnă deasupra un strat de umplutură cu urzici și spanac și un strat de cremă cu ouă și presară brânză Feta tăiată cubulețe. Plăcinta se binecuvântează pe deasupra cu un pic de ulei și se dă totul la cuptor pentru 20 de minute. Când crema de ouă se rumenește și se umflă și-n casă începe să miroasă a bunătăți, e timpul să-i chemi pe toți cei dragi la masă.
 
Poftă bună!

TIPS & TRICKS


Folosește doar frunzele de urzici, fără cotoare, deoarece acestea devin tari și se simt de obicei, la gust, în preparatul final.

Alte rețete