40 de minute

750 gr făină 000 Raftul bunicii

6 gr sare

10 gr drojdie uscată

35 gr zahăr

150 ml lapte călduț

180 ml apă călduță

2 ouă

50 gr unt moale sau chiar lichid, însă răcit 

Începe cu aluatul. Într-un castron, cerne făina și fă-i o adâncitură în mijloc, cât să se cuibărească acolo drojdia uscată și zahărul. Adaugă apa călduță și amestecă cu grijă, până când drojdia se dizolvă pe deplin.

 

Lăsă amestecul deoparte 10-15 minute pentru a se activa drojdia, iar apoi adaugă laptele și sarea. Frământă fie cu mâna, fie cu mixerul folosind cârligele speciale pentru aluaturi. Pe rând, adaugă cele două ouă și untul și amestecă bine. Va rezulta un aluat elastic.

 

Alături, unge un castron cu ulei și pune aluatul la dospit, acoperit cu folie alimentară, până când își dublează volumul. În funcție de temperatura camerei, el va crește mai repede sau mai încet, însă făina bună și drojdia ar trebui să încadreze procesul în cel mult 30 de minute.

Împarte aluatul în 12 părți și întinde-o pe fiecare în parte pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Rulează în formă de chifle sau cornuri, după bunul plac - al tău sau al celor dragi. Lasă minunățiile vreo 15 – 20 de minute, la crescut, în tava tapetată și acoperită.

 

Chiar înainte să le bagi la cuptor, unge-le cu gălbenuș de ou bătut și presară semințele preferate (susan, mac, dovleac, chimen sau mix). Pune tava la copt timp de 20 de minute la 180  de grade în cuptorul preîncălzit.

 

Când se răcesc, se pot împacheta și sunt gata de ghiozdan! Pufos și gustos, adorat de toți mofturoșii! Poftă bună!


TIPS & TRICKS


Pentru acasă sau pentru la școală, aceste batoane minunate sunt un deliciu savuros pentru cei mici, alături de o cană cu lapte, un iaurt sau un suc de fructe proaspăt.

Alte rețete