1 oră și 30 minute

1 kg Făină 650 Standard Raftul Bunicii

600 ml apă călduță

100g unt topit

60 g bicarbonat de sodiu

20 g drojdie uscată

2 linguri zahăr

2 lingurițe sare fină

sare de mare

100 g semințe de in

Colindătorii vrednici, talentați și pofticioși încep să vestească sărbătorile de iarnă odată cu Moș Nicolae. Întâmpină-i cu bucurie și cu cei mai savuroși covrigi cu semințe de in și sare de mare, pregătiți chiar la tine în bucătărie. La colinde, cu covrigii înainte!

Într-un bol generos, începe prin a amesteca bine, bine, cu ajutorul unui mixer (cu capăt pentru frământat) sau manual, cât să alungi tot stresul zilnic, făina și un mix pe cât de simplu, pe-atât de important pentru covrigii de care te vei minuna puțin mai târziu: apă caldă, drojdia și zahărul. Încorporează acest mix și adaugă untul topit, însă răcit înainte. Ca-n povești, nu uităm de sarea în bucate, așa că adăugăm sarea și frământăm până ce ajungem la un aluat suplu, ușor lipicios, ca pupicii cu lipici, primiți de la cei dragi, mari și mici.

După atâta frământat, adună aluatul într-o bilă, alintată de puțin ulei și oferă-i un moment de răsfăț și relaxare într-un bol acoperit cu o folie de plastic. După 45 de minute la cald și bine, vei găsi aluatul revigorat, crescut și pregătit pentru operațiunea ”creativitate”!

Cu colindele-n gând ori în glas, cu încredere și chef de joacă, împarte aluatul în 16 părți. Rând pe rând, ia fiecare bucățică, răsucește-o ca-ntr-o horă românească și apoi așaz-o sub formă de ”U”- de la ”uimire”. 

Cu dibăcie sau doar cu inspirație, încrucișează cele două capete, astfel încât să aduci fâșia de aluat într-o formă de covrig de savurat (nu încă!?!).

De aici, până la covrigul gata să fie împărțit colindătorilor mai avem o cale lungă de 25 de minute. În apa care fierbe într-o oală încăpătoare, adaugă bicarbonatul și apoi, pentru maximum un minut, opărește fiecare aluat aranjat în formă de covrig. Așază-i, mai apoi, într-o tavă, pe hârtie de copt și presară peste ei, ca-ntr-o ninsoare de poveste, semințe de in și sare de mare. Pune tava în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 20-25 de minute.

Pentru a avea covrigi savuroși, crocanți la exterior, pufoși în interior, avem nevoie și de puțină răbdare, care se lasă cu miros de copt și sărbătoare în casă. După 25 de minute de priviri curioase aruncate pe furiș prin geamul cuptorului, îți vor zâmbi rumeniți.

Așază-i glorioși pe farfurie și ești gata: de țopăit de încântare ori de primit la ușă o cântare? ”Primiți cu colinda?”


TIPS & TRICKS


ALUATUL CREȘTE FRUMOS DACĂ ÎL LAȘI LA ODIHNĂ ACOPERIT CU UN ȘERVET CURAT, LA UN LOC CĂLDUROS.

Alte rețete