2 decembrie: Alivenca bunicii lui Ion Creangă – “Capra cu trei iezi”

Print

În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă.  În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.

Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:

Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, smântână și sare. Scurge bine brânzica și pune-o într-un castron, împreună cu gălbenușurile. Amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi toarnă ușor, puțin câte puțin, lapte fiert, până se subțiază compoziția.

Adaugă unt și sare și amestecă iar cu grijă. Abia apoi poți adăuga albușurile, bătute până ce devin ca omătul. Aruncă mălai  și încă puțin unt și pune totul în frigider.

Până se răcește compoziția, unge o tavă rotunda cu unt și tapetează cu mălai. Pune alivenca în cuptor pentru jumătate de oră și serviți-o neapărat caldă, cu smântână. O minunăție, nu-i așa?

Dacă îți dorești mai degrabă o alivancă dulce, urmează rețeta noastră de aici.

16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”

VEZI REȚETA

15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

VEZI REȚETA

14 decembrie: Pastramă de vacă și mămăliguță – ”Cei trei frați împărați”

VEZI REȚETA