8 decembrie: Pâinea biblică – ”Cinci pâini”

Icon print Print

Prin povestea ”Cinci pâini”, Ion Creangă a arătat cât de simplu și fumos se pot înțelege oamenii între ei, acolo unde există generozitate.

Unul dintre cei trei oameni care au împărțit 5 pâini a fost poftit la masă de ceilalți doi, după ce au văzut că e flămând: ”Poftim, om bun, de-I ospăta împreună cu noi, ziseră cei doi drumeți călătorului străin: căci, mila Domnului! Unde mănâncă doi mai poate mânca și al treilea”.

Iată rețeta pentru pâinea biblică, simbol al spiritualității populare redate atât de frumos în basmele românești:

Ingrediente:

1 cană de făină de grâu

1 jumătate de cană de făină de orez

1 jumătate de cană de făină de linte

1 sfert de cană de făină de fasole

1 sfert de cană de făină de mei

1 sfert de cană de ulei de măsline

1 lingură de maia

1 linguriță de sare

Mod de preparare:

Amestecă delicat toate ingredientele, adaugând și apă, apoi lasă aluatul la dospit. Când e gata, împarte-l în forme rotunde și egale între ele și coace pâinea în cuptor pînă se rumenește bine. Aceasta este pâinea cea de toate zilele, împarte-o cu cei dragi și bucurați-vă de zile tihnite.

Tartă cu ștevie și ceapă verde

VEZI REȚETA
Image Tartă cu ștevie și ceapă verde

Iepurași din aluat de chifle

VEZI REȚETA
Image Iepurași din aluat de chifle

Cozonac Rosenkranz

VEZI REȚETA
Image Cozonac Rosenkranz