9 decembrie: Covrigi pudrați cu zahăr – ”Amintiri din copilărie”

Print

“Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băț îşi descarcă mania în toată puterea cuvântului… Aşa eram eu la vârsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice.”

În celebrele sale ”Amintiri din copilărie”, Ion Creangă povestește, printre altele, cum, la vârsta ”cea fericită”, Nică își făcea apariția acasă cu sânul încărcat de merinde ”culese” de pe la vecinii din Humulești. Printre bunătăți se aflau și covrigii, a căror rețetă este foarte simplă:

Frământă trei cesti de făină cu una de grăsime – fie unt, fie osânză de porc, o jumătate de ceașcă de zahăr și două linguri de smântână.

Întinde aluatul bine, apoi decupează-l cu paharul în cât de multe forme rotunde îți ies. Găurește-le la mijloc pentru a forma covrigii, apoi dă-I la cuptor.

Nu-i lăsa să se rumenească! Scoate-i cât încă sunt albi și ninge din abundență zahăr vanilat. Savurați calzi sunt o minunăție!

Cum faci un blat de pizza perfect

VEZI REȚETA

Mini-delicii pentru zile vesele: Fursecuri aromate, cu cireșe confiate

VEZI REȚETA

Tortul suprem pentru iubitorii de ciocolată: 12 straturi de blat pufos și cremă ganache

VEZI REȚETA