CHIROȘTE CA-N BUCOVINA (COLȚUNAȘI)

Print

CHIROȘTE CA-N BUCOVINA (COLȚUNAȘI)

 
Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

300 gr Făină Raftul bunicii 000
160 ml apă călduță
200 gr brânză de vaci
2 ouă
50 gr de zahăr
10 gr de zahăr cu vanilie
coaja rasă de la o lămâie
1 lingură de sare

Mod de preparare:

Într-un vas de lut cum numai în dulapul bunicii găsești, amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul cu vanilie și coaja de lămâie. Într-un alt vas de lut, cu la fel de mult farmec, frământă un aluat doar din făină și apă.

Caută în cămară cea mai vrednică dintre oale, umple-o cu apă, scufundă în ea și-o lingură cu sare și pune-o degrabă la fiert. Între timp fă aluatul sul și taie-l în 16 felii egale.

Întinde fără milă fiecare felie cu un sucitor, înnobileaz-o cu câte o lingură de umplutură gălbuie, apoi desenează-i conturul cu arătătorul umezit în apă. Șiretlicul ăsta va ajuta la lipirea aluatului. Împăturiți chiroștele în două și ferecați-le marginile presându-le hotărât cu dinții unei furculițe.

Ultimul pas este să le aruncați în apa care clocotește și să le fierbeți preț de 15 minute la foc mic.

Poftă bună!

12 decembrie: Cozonac – ”Sarea-n bucate”

VEZI REȚETA

11 decembrie: Aluat pentru bucate – ”Sarea-n bucate”

VEZI REȚETA

10 decembrie: Purcel de lapte și pâine de casă – "Amintiri din copilărie"

VEZI REȚETA