Ciorbă de burtă cu smântână și turte de casă

Icon print Print

Preparat tradițional românesc, ciorba de burtă este iubită în toate colțurile țării. Copiii nu se dau în vânt după acest preparat, însă mai mult ca sigur adulții din familia ta vor fi extrem de fericiți când le vei pune pe masă un castron de ciorbă de burtă.

Dacă vrei ca ciorba de burtă să îți iasă ca la carte, respectă întocmai proporțiile și indicațiile din rețeta bunicii. Așadar, să ne punem pe treabă!

Timp de pregătire: 3 ore și jumătate

Număr de porții: 10

Ingrediente:

  • 2 kg burtă congelată, prefiartă
  • 1 kg oase de vită
  • 1 lingură piper negru boabe
  • foi de dafin, după gust
  • 3 lingurițe cu vârf de sare
  • 4-5 l apă rece
  • 1 morcov dat pe răzătoare
  • 1 căpățână și jumătate de usturoi
  • 6 gălbenușuri
  • 400 ml smântână lichidă

Mod de preparare

Pasul 1

Înainte de toate, pune la fiert 4 litri de apă, într-o oală încăpătoare, apoi adaugă oasele de vită, împreună cu sarea, foile de dafin, dar și boabele de piper. Lasă-le la fiert la foc mic – e important însă să iei spuma care se formează deasupra, de mai multe ori.

După 2 ore, poți scoate oasele de vită din oală, după care vei strecura apa în care le-ai fiert și o vei pune la loc, în oala pe care ai clătit-o puțin între timp.

Pasul 2             

Pune iar oala pe foc și mai adaugă un litru de apă. După ce supa începe să fiarbă,  adaugă și bucățile de burtă prefiartă, decongelate și spălate bine înainte, bineînțeles. În cel mult o jumătate de oră, fâșiile de burtă vor fi gata.

Pasul 3

Între timp, călește în puțin ulei morcovul ras pe răzătoarea mică, după care pune-l în ciorbă și lasă-l să fiarbă un sfert de oră. Oprește apoi focul și lasă ciorba să se așeze.

Mărunțește usturoiul și dizolvă-l în puțină apă rece, după care toarnă acest amestec în oala cu ciorbă, amestecând bine.

Într-un bol separat, bate apoi gălbenușurile de ou cu smântâna lichidă, dar și cu un praf de sare. Dacă vrei ca ciorba de burtă să nu se taie când pui smântâna, trebuie să te asiguri că amestecul e cald.

Așadar, vei adăuga treptat peste gălbenușuri și smântână câte un polonic de ciorbă din oală, în timp ce amesteci bine cu un tel. Toarnă apoi lichidul obținut în oala cu ciorbă, amestecând bine.

Ciorba de burtă se servește caldă, dreasă cu oțet și smântână, cu o turtă de casă și un ardei iute.

Cum se prepară turta de casă

Îți e dor de turtele de casă, făcute de bunica și coapte direct pe plită? Poți face și tu turte de casă cel puțin la fel de gustoase, chiar dacă le vei coace în tigaie.

Iata ce ingrediente îți trebuie pentru 2 porții:

  • 250 g Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 125 ml apă călduță
  • 12 g drojdie proaspătă
  • ¼ linguriță de zahăr
  • 25 ml ulei
  • un praf de sare

Mod de preparare

Pasul 1

Într-un vas încăpător, pune toată Făina Standard 650 Raftul Bunicii, apoi fă un cuib în mijlocul ei, în care vei pune apa călduță.

Dizolvă în acea apă drojdia, dar și zahărul. Lasă drojdia să acționeze în jur de 10 minute, după care adaugă uleiul și frământă cu mâinile coca. Se poate completa cu făină dacă aluatul este lipicios.

Acoperă aluatul cu un ștergar, apoi lasă-l să se odihnească preț de 45 de minute, într-un loc cald.

Pasul 2

Împarte aluatul în două, apoi folosește un sucitor pentru a forma o turtă. Pune-o în tigaia încinsă și las-o să se coacă în jur de 10 minute pe fiecare parte, la foc mic. Acoperă tigaia cu un capac. La final, scoate turtele pe o farfurie și ține-le acoperite cu un ștergar, pentru a rămâne fragede.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

1 oră

VEZI REȚETA
Image Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto

40 minute

VEZI REȚETA
Image Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto