Clătite bănățene cu brânză dulce și bezea

Icon print Print

Astăzi te întâmpinăm cu un desert rafinat, care pornește în fapt de la clasica rețetă de clătite. Pufoase, cu o compoziție de brânză dulce, sos de vanilie și învăluite într-o bezea ușor crocantă, clătitele bănățene îți vor aminti cum este să te îndrăgostești de un desert de casă chiar de la prima bucățică gustată.

Timp de preparare: 1 oră și 10 minute

Cantitate: 4 porții

Ingrediente:

  • 8 clătite preparate cu Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 1 cub de unt

Pentru compoziția din clătite:

  • 250 g brânză dulce de vaci
  • 50 g zahăr
  • 50 g stafide
  • 1 ou
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o portocală

Pentru crema de vanilie:

  • 50 g zahăr
  • 200 g smântână groasă
  • 4 gălbenușuri
  • 1 plic de zahăr vanilat

Pentru bezea:

  • 120 g zahăr
  • 4 albușuri
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Pasul 1

Pentru început, trebuie să pregătești rețeta clasică de clătite. Lăsăm la alegerea ta modalitatea prin care vrei să le prepari, însă dacă ai nevoie de inspirație pentru pregătirea compoziției, noi am folosit următoarele ingrediente:

  • 150 g Făină Superioară 000 Raftul bunicii;
  • 50 g zahăr;
  • 300 ml lapte;
  • 1 ou;
  • 50 ml ulei.

Din aceste cantități, am obținut clătite fine și extrem de apetisante. Ne vor trebui 8 dintre acestea.

Pasul 2

După ce ai preparat clătitele simple, este timpul să pregătești umplutura pentru ele. Ia un bol mare și adaugă brânza dulce, zahărul, stafidele, oul, zahărul vanilat, plus coaja rasă de la o lămâie. Amestecă totul foarte bine până când ingredientele se îmbină într-o compoziție omogenă și fină.

Pasul 3

Acum este momentul să umpli clătitele cu acea fină compoziție realizată la pasul 2. Modelează clătitele cu blândețe, ca pe niște sarmale, asigurându-te că nu va curge compoziția pe la capetele acestora. Apoi, pregătește un vas termorezistent și unge-l cu o bucățică de unt. În acest vas, așază clătitele umplute.

Pasul 4

Pentru crema de vanilie ai nevoie de un alt bol în care să adaugi gălbenușurile, zahărul, smântâna și pliculețul de zahăr vanilat. Cu ajutorul unui mixer, amestecă totul foarte bine. Toată această compoziție, toarn-o cu grijă peste clătitele din vasul termorezistent.

Pasul 5

Pune vasul termorezistent cu clătitele la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade și lasă-l acolo aproximativ 10 minute, până când sosul de vanilie prinde consistența unei budinci.

Pasul 6

Între timp, te poți apuca de prepararea bezelei. Pregătește un bol, iar apoi, cu ajutorul unui mixer, bate albușurile spumă până când aceasta își mărește volumul de două ori. Adaugă apoi zahărul și continuă să mixezi compoziția până când aceasta devine tare și lucioasă. Pentru a te asigura că ai obținut crema potrivită, verifică dacă aceasta nu se dezlipește de pe castron atunci când îl întorci invers.

Pasul 7

După ce ai scos tava cu clătitele de la cuptor, adaugă și bezeaua obținută la pasul 6, pe care o poți întinde uniform sau o poți modela după bunul plac. Mai lasă apoi preparatul la cuptor câteva minute, până când capătă o culoare ușor rumenă.

Acum te poți răsfăța cu un desert popular în zona Banatului, gustos și sățios. Poftă bună!

Tochitură dobrogeană

50 minute

VEZI REȚETA
Image Tochitură dobrogeană

Pui la cuptor

1 oră și 5 minute

VEZI REȚETA
Image Pui la cuptor

Pizza vegetariană

120 minute

VEZI REȚETA
Image Pizza vegetariană