Clătite de post

Icon print Print

De câte ori nu te-a așteptat bunica în vizită cu un munte de clătite calde și umplute cu dulceață de casă?

Un adevărat desert al copilăriei, clătitele sunt mereu o variantă rapidă și gustoasă de a-i răsfăța pe cei dragi. Le poți servi în diverse modalități fiind, în general, umplute cu ciocolată, vanilie, dulceață sau înghețată. Chiar și zilele de post pot fi mai dulci cu rețeta potrivită de clătite.

Deși în majoritatea cazurilor clătitele sunt servite drept desert, ele pot fi și un fel  principal. Pentru zilele de post îți recomandăm o umplutură de clătite pe bază de ciuperci sau mix de legume. Astfel, poți avea o masă consistentă, rapidă și gustoasă.

Clătitele reprezintă un preparat ce pune la încercare creativitatea oricărei gospodine. Așa că, indiferent de compoziția pe care o alegi pentru a le umple, este timpul să îți iei șorțul preferat de bucătărie, să te echipezi cu un zâmbet larg și să urmărești pașii din rețeta pe care ți-am pregătit-o, pentru a obține clătite de post gustoase, pufoase și parfumate care îți vor aduce aminte de copilărie și de zilele în care bunica te răsfăța cu acest preparat delicios.

Timp de pregătire: 40 de minute

Număr de porții: 14

Ingrediente:

  • 300 g Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 600 ml apă minerală
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 3 linguri ulei
  • coaja rasă de la o portocală

Mod de preparare

Pasul 1

Pregătește un vas mare în care să pui Făina Superioară 000 Raftul bunicii, ajutorul tău de nădejde în prepararea acestei rețete de clătite de post. Adaugă treptat apa, apoi ia un tel și începe să amesteci continuu compoziția, având grijă să nu se formeze cocoloașe.

 

Dacă ți se pare că aluatul nu este suficient de lichid, poți mări cantitatea de apă. Nu uita că textura compoziției nu trebuie să fie prea fluidă, altfel clătitele se vor rupe. Pentru a avea un punct de reper, este suficient să știi că aluatul final ar trebui să aibă consistența unei smântâni cremoase.

Pasul 2

După ce ai obținut textura potrivită a aluatului, adaugă și uleiul și continuă să amesteci. Acum este timpul să aromatizezi compoziția, așa că intră în scenă sarea, zahărul, coaja de portocală și zahărul vanilat, care se adaugă la aluatul de clătite. După ce ai pus toate ingredientele, omogenizează compoziția foarte bine până când obții o textură cremoasă și fină, fără cocoloașe.

Pasul 3

Încinge bine o tigaie și toarnă un strop de ulei, pe care-l întinzi pe toată suprafața tigăii. Apoi, cu ajutorul unui polonic, începe să torni aluatul și să dai formă clătitelor tale. Acestea ar trebui să fie rotunde, subțiri și uniforme în tigaie. Procedează astfel cu toată compoziția de aluat.

Pasul 4

Gătește clătitele la foc mediu, asigurându-te că se coc bine pe fiecare parte. Atunci când marginile clătitelor încep să devină aurii, este un semn că trebuie să le întorci pe cealaltă parte.

Pentru a-ți fi mai ușor atunci când le întorci și pentru a nu rupe clătitele, folosește o spatulă. După ce sunt gata, așază-le pe toate pe o farfurie, una peste alta, astfel încât să rămână moi. Dacă vrei le menții pentru mai mult timp calde, le poți acoperi cu o foaie de aluminiu. Astfel, ele își vor păstra temperatura și vor rămâne moi.

Pasul 5

După ce sunt gata, pune deasupra fiecăreia compoziția dorită și apoi le poți rula sau împacheta.

Acum că ai terminat, poți să te bucuri de clătite de post parfumate și pufoase. Le poți servi cu dulceață sau le poți transforma într-un fel principal de mâncare, dacă alegi să le umpli cu o compoziție sărată, tot de post.

Poftă bună!

Tochitură dobrogeană

50 minute

VEZI REȚETA
Image Tochitură dobrogeană

Pui la cuptor

1 oră și 5 minute

VEZI REȚETA
Image Pui la cuptor

Pizza vegetariană

120 minute

VEZI REȚETA
Image Pizza vegetariană