Foccacia aromată cu usturoi și rozmarin

Icon print Print

Foccacia este o turtă acoperită cu ulei de măsline și ierburi aromatice și poate fi considerată străbunica celebrei pizza. Totuși, marii bucătari ai lumii susțin că foccacia nu este originară din Italia, ci mai degrabă din Grecia Antică.

Un lucru e cert însă: foccacia este extrem de iubită și în zilele noastre și o consumăm atât pe post de aperitiv, cât și alături de o serie de preparate, în loc de pâine. După metoda tradițională, foccacia se coace în cuptorul cu lemne, însă nu te lăsa intimidată de acest aspect, fiindcă o poți prepara cu succes și în cuptoare mai moderne, electrice.

Dacă vrei să le faci celor dragi o surpriză plăcută, pune-ți șorțul de bucătărie și apucă-te de pregătit cea mai gustoasă foccacia pe care au mâncat-o vreodată.

Timp de pregătire: 2 ore

Număr de porții: 1 tavă de 33×42 cm, pe care o poți împărți în 15 bucăți de foccacia

Ingrediente:

  • 2 căni jumătate (315 g) de Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • ½ cană de ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de rozmarin uscat
  • ¼ linguriță de piper negru
  • 1 cană de apă caldă
  • 7 g de drojdie uscată
  • ¼ linguriță de miere
  • ½ linguriță de sare fină

Mod de preparare

Pasul 1

Într-o tigaie antiaderentă, încinge puțin uleiul de măsline, apoi sotează în el usturoiul mărunțit, cimbrul, rozmarinul, dar și piperul negru. Lasă focul foarte mic și amestecă în mod constant. Ține cont că după cel mult 5 minute, trebuie să iei tigaia de pe foc, altfel riști să se ardă usturoiul și să capete un gust amărui.

Pasul 2

Separat, într-un bol, pune apa caldă și dizolvă în ea mierea, dar și drojdia. Lasă drojdia să acționeze preț de 5 minute, apoi încorporează 1 cană de Făină Standard 650 Raftul Bunicii, precum și ¼ cană din amestecul de ulei de măsline și ierburi aromatice.

Lasă apoi amestecul să se odihnească în jur de 5-10 minute, după care completează cu restul de făină rămas, dar și cu sarea. După ce compoziția se leagă și capătă aspectul unui aluat, scoate-o pe masa de lucru acoperită cu un strat generos de Făină Standard 650 Raftul Bunicii.

Frământă aluatul cu delicatețe, numărând în gând până la 15-20 de ori, până când vei constata că acesta devine moale și elastic.

Mută apoi coca într-un bol uns cu ulei, acoper-o cu folie de plastic și las-o într-un loc călduț, să se odihnească preț de o oră. În acest timp, va crește de bucurie până când își va dubla volumul.

Pasul 3

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi acoperă o tavă cu hârtie de copt și unge hârtia cu 2 linguri de ulei de măsline cu usturoi. Întinde aluatul în tavă, apoi folosește-ți buricele degetelor pentru a apăsa aluatul din loc în loc. La final, întinde deasupra foccaciei și cele 2 linguri de ulei de măsline rămas. Lasă foccacia la dospit încă 20 de minute, apoi bagă tava la cuptor.

Pasul 4

Foccacia are nevoie de 15-20 de minute pentru a fi coaptă bine de tot. Atunci când este gata, capătă o nuanță aurie-maronie superbă.

După ce scoți foccacia din cuptor, las-o să se răcească pe grătarul de la cuptor, însă afară, pe aragaz. În acest fel, foccacia își va păstra textura ușor crocantă la exterior și pufoasă la interior.

Servește foccacia de casă alături de cei dragi, cât timp este călduță, însă ține minte că și rece este la fel de delicioasă, și vă mai puteți răsfăța cu ea încă vreo două zile după ce ai gătit-o.

Poftă bună!

Tochitură dobrogeană

50 minute

VEZI REȚETA
Image Tochitură dobrogeană

Pui la cuptor

1 oră și 5 minute

VEZI REȚETA
Image Pui la cuptor

Pizza vegetariană

120 minute

VEZI REȚETA
Image Pizza vegetariană