Lokma, gogoși turcești însiropate

Icon print Print

Lokma este o gogoașă turcească acoperită cu un sirop dulce și divin care este foarte des servită în Istanbul alături de o cafea scurtă și aromată, cum numai splendidul tărâm turcesc știe să ofere.

Când membrii familiei se adună la masă și îți spun că le este poftă de un desert dulce, surprinde-i cu un preparat inspirat din bucătăria de pe Bosfor. Rețeta Lokma este ușor de urmat, iar dacă urmezi pașii pe care ți-i indică bunica, rezultatul va fi unul încununat cu laude din partea celor dragi și multe replici de: „Mai vreau o porție!”

Însiropate, aromate cu scorțișoară și nucă, aceste biluțe de aluat gustoase nu numai că vor fura privirile tuturor oaspeților pe care-i ai la masă, dar îți vor cere și să le spui care este secretul preparării lor.

Așadar, ești gata să pășești în bucătărie și să gătești un munte de gogoși Lokma?

Timp de preparare: 1 oră și 30 minute

Număr de porții:

Ingrediente aluat

  • 2 căni de Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul Bunicii
  • 1/4 cană de apă caldă
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • ulei vegetal

Ingrediente sirop

  • 3 cești de zahăr
  • 1 cană și jumătate de apă
  • 2 linguri suc de lămâie

Ingrediente topping

  • scorțișoară
  • nuci pisate

Sfaturi

    • În timp ce aluatul stă la crescut, te poți ocupa de pregătirea siropului.
    • Siropul ar trebui să fie realizat cu aproximativ 20 de minute înainte de a pune gogoșile la fript.
    • Acest desert poate fi servit alături de o cafea, însă merge de minune și după o masă obișnuită.

 

Mod de preparare

Aluatul

Pasul 1

Pentru început, vei avea nevoie de o cană în care să amesteci drojdia cu zahărul și puțină apă caldă, urmând să lași amestecul să se odihnească pentru aproximativ 5-10 minute.

Pasul 2

Ulterior, într-un bol de dimensiune medie, combină făina și sarea, adăugând restul de apă. Apoi, toarnă și drojdia peste făină, și amestecă în compoziție cu o lingură de lemn unsă cu ulei, până când vei obține un aluat consistent.

Pasul 3

Acum este timpul să acoperi bolul și să lași aluatul la crescut timp de 1-2 ore. Între timp, încălzește uleiul vegetal la 375 °C.

Pasul 4

Când aluatul tău a devenit moale și pufos, un rod al măiestriei tale, ia câte o linguriță mică din el și pune-o încetișor la fript în uleiul vegetal pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte, până când ambele părți vor căpăta o culoare maro-aurie. Mirosul îmbietor îți va da de știre că urmează să te îndulcești cu un desert delicios!

Pasul 5

Când micile gogoși sunt bine fripte, ai grijă să le scoți pe un șervețel, pentru a îndepărta surplusul de ulei. Nimănui nu-i plac gogoșile uleioase, așa-i?

Siropul de lokma

Pasul 1

În timp ce aluatul tău stă la crescut, îți poți umple timpul cu realizarea siropului de lokma. Cu cât termini mai repede, cu atât tu și cei dragi vă veți putea bucura mai devreme de irezistibilul desert turcesc.

Pasul 2

Amestecă zahărul, apa și cele 2 linguri de suc de lămâie într-o cratiță pusă pe aragaz la foc mediu, până ce zahărul se va dizolva complet. După ce compoziția dă în clocot, va fi nevoie să o mai lași la foc mic pentru încă 10-15 minute.

Acordă mai multă atenție acestui pas și reține că nu trebuie să amesteci frecvent. Există riscul ca siropul să devină tulbure din cauza zahărului, așa că amestecă cu atenție și la intervale de timp mai măricele.

Pasul 3

După ce siropul este gata, îl poți lăsa câteva minute să se răcească și apoi să-l torni ușor deasupra gogoșilor, sau te poți folosi de ajutorul unei scobitori pentru a înmuia fiecare gogoașă în sirop. Peste gogoșile îmbibate în sirop poți presăra un pic de scorțișoară și nuci pisate, dacă vei considera necesar.

Rețeta Lokma este gata iar acum, nimic nu vă mai desparte de un festin în familie reușit. Cheamă-i pe cei dragi la masă, pentru a vă înfrupta dintr-o părticică divină a raiului culinar turcesc.

Vă dorim poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

1 oră

VEZI REȚETA
Image Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto

40 minute

VEZI REȚETA
Image Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto