fbpx

Banitsa cu varză

Icon print Print

Banitsa o degustăm deseori la vecinii noștri bulgari, deși este un preparat tradițional și în Macedonia de Nord și Serbia. Similară cu plăcintele noastre românești umplute cu branză sau legume, banitsa poate fi servită la micul dejun sau ca gustare, caldă sau rece.

Specificul acestui preparat este că foile subțiri se formează în formă de melc, plăcinta devenind astfel foarte texturată și crocantă la exterior. Există mai multe variante de banitsa, cu diferite umpluturi, iar astăzi vă propunem să încercați versiunea cu varză.

Timp de preparare: 1 oră

Număr de porții: 6 porții

Ingrediente:

Mod de preparare:

Primul pas este modelarea aluatului. Într-un vas mare amestecă Făina Superioară 000 Raftul Bunicii cu apa și un vârft de cuțit de sare. Se amestecă bine până când aluatul se omogenizează, apoi se adaugă 20 grame de unt topit și se amestecă încă 2 minute.

Topim încă 10 grame de unt și ungem bine cu el pereții unui alt vas, în care punem apoi bila de aluat și acoperim cu o folie timp de 30 de minute.

În timp ce aluatul se odihnește (nu va crește, fiindcă plăcinta lva avea foi subțiri), pregătim umplutura de varză.

Într-o tigaie, topim 10 grame de unt și călim ceapa tocată marunt timp de 3-4 minute. Adăugăm apoi varza și o călim la foc mic timp de 15-20 de minute, până când scade și începe să nu mai elimine apă. În ultimele 5 minute de coacere adugăm un praf de sare și piper.

Împărțim aluatul în 6 părți egale, pe care le întindem bine cu sucitorul și cu pumnii până când devin foarte subțiri, fără însă a se rupe. Grosimea ideală este de 1-2 milimetri. Peste foaie întindem o parte din compoziția cu varză, apoi rulăm pentru a obține un rulou subțire și lung, pe care îl rotim într-o formă de melc. Repetăm pașii pentru fiecare dintre cele 6 banitsa.

Topim untul rămas și ungem plăcintele pe partea superioară, pentru a favoriza rumenirea. Le adăugăm apoi în cuptorul încins la 180 de grade, timp de 30 de minute, până când sunt rumenite complet.

Poftă bună!

 

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale