fbpx

Chec cu ciocolată și caise

Icon print Print

Checul cu ciocolată și caise este mai mult decât o prăjitură. Este acel desert simplu, pufos, pregătit de mama sau bunica și care îi cucerește pe toți pofticioșii de la masă. Gustul intens de ciocolată este completat de aroma acrișoară a caiselor, ceea ce face din această prăjitură un desert perfect pentru o zi de vară. 

Când îi ai pe cei dragi aproape și vrei să petreci cât mai mult timp alături de ei, alege această rețetă rapidă, care nu necesită foarte multe ingrediente, dar care va fi savurată pe nerăsuflate atât de cei mici, cât și de adulți. 

Timp de pregătire: 1 oră

Număr de porții: 12

Ingrediente

1 ½ pahar de Făină Superioară 000 Raftul bunicii 

Un pachet de unt 

2 pahare de zahăr 

3 linguri cacao

½ pahar de lapte 

1 pachet praf de copt stins cu lămâie

Mirodenii sau esențe (vanilie, rom), după preferințe

3 ouă 

10-12 caise 

*1 pahar = 200 ml

Mod de preparare

Începe prin a pregăti caisele. Spală-le și apoi taie-le în bucăți, cât de mari îți dorești. 

Treci apoi la pregătirea aluatului dulce și pufos. Topește ciocolata și untul într-un vas – o poți face la foc mic, amestecând în continuu sau pe baie de aburi, amestecând până când obții o consistență omogenă. Adaugă zahărul și toată cantitatea de cacao și învârte cu atenție până ce totul este bine încorporat. Când e gata, ia vasul de pe foc și lasă-l deoparte. Din această compoziție, păstrează 7-8 linguri pentru glazură. În restul compoziției vei amesteca gălbenușurile de la cele 3 ouă, dar numai după ce aceasta s-a răcit complet. 

Bate albușurile rămase într-un alt vas, până acestea își dublează volumul și se transformă într-o spumă. Pentru a-ți fi mai ușor, poți să folosești un mixer. Peste ouă adaugă zahărul și, dacă ai ales să folosești diverse mirodenii sau esențe (de rom sau vanilie), acum este momentul să le adaugi în compoziție.

Apoi, ia un bol mai mare și pune Făina Superioară 000 Raftul bunicii și praful de copt. Ia amestecul aromat cu ciocolată din plin și începe să îl incorporezi cu cel de ingrediente uscate. Indiferent de modul în care alegi să le amesteci, folosește mișcări delicate, de sus în jos, și, cu ajutorul unei linguri sau a unei spatule, amestecă până la omogenizare. La final, pune și albușurile pufoase. Amestecă bine, dar cu grijă, pentru a păstra consistența aerată a aluatului. 

Toarnă compoziția rezultată într-o tavă tapetată cu făină sau cu hârtie de copt. Ia caisele și așează-le ușor deasupra aluatului. Dacă vrei ca acestea să nu scufunde, un mic secret este să le treci prin făină. 

Coace prăjitura în cuptorul încins în prealabil, la 180°C, deci la foc mediu. Las-o timp de aproximativ 45 minute sau până aceasta capătă o consistență perfectă. Poți folosi testul cu scobitoarea pentru a te asigura că este gata checul: introdu o scobitoare în mijlocul prăjiturii, iar dacă aceasta iese curată, înseamnă că aluatul este copt. 

Scoate checul din cuptor și toarnă deasupra cele 7-8 linguri de glazură pe care le-ai pus deoparte mai devreme. Apoi, lasă-l să se răcească foarte bine în tavă. Nu va rezista prea mult sub ochii pofticioșilor, însă îți recomandăm să lași prăjitura la răcit cel puțin o oră înainte să o servești. Îndepărtează apoi hârtia de copt, taie în cubulețe delicioase, pudrează cu zahăr sau decoreaz-o după preferințe și oferă-le tuturor cea mai dulce surpriză. 

Mămăligă cu sos bolognese

VEZI REȚETA
Image Mămăligă cu sos bolognese

Cârnăciori în aluat

VEZI REȚETA
Image Cârnăciori în aluat

Clafoutis cu mere și caramel

VEZI REȚETA
Image Clafoutis cu mere și caramel