De sărbători, îți propunem un tip de chec special prin ingredientele sale care îi dau o savoare inegalabilă, dar și pentru că se pregătește cu mai mult timp înainte de servire.
După pregătire, păstrează-l între o săptămână și o lună într-un loc uscat și răcoros, dându-i astfel timp să se umple de aroma specială care-i va fermeca pe invitați.
Ingrediente
1 1/2 cană Făină Superioară 000 Raftul bunicii
1 kg amestec din fructele confiate preferate: stafide, merișoare, smochine, caise, coacăze, curmale etc.
1 1/2 cană zahăr
250 g unt
50 g nuci
4 ouă
Sucul și coaja de la o lămâie
100 ml coniac și încă 20 ml extra
1/2 linguriță praf de copt
1/2 linguriță nucșoară măcinată
1/2 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță extract de vanilie
*1 cană = 236 ml / 170 g griș / 136 g făină
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 120 grade Celsius.
Adaugă într-o cratiță, pe foc mediu, fructele confiate, untul, zahărul, coaja și sucul de la lămâie și cei 100 ml coniac.
Când începe să dea în clocot, dă focul mic și mai lasă 5 minute. Lasă amestecul deoparte, la răcit, aproximativ jumătate de oră.
Între timp, ia o formă de tort și tapeteaz-o bine cu foaie de copt.
Adaugă Făina Superioară 000 Raftul bunicii, nuca, praful de copt, nucșoara, scorțișoara, ouăle și extractul de vanilie peste amestecul de fructe și amestecă bine.
Toarnă tot conținutul în tava de tort și las-o la cuptor pentru aproximativ două ore. Când a trecut timpul, scoate-o și fă câteva găuri adânci cu un băț de frigărui. Toarnă restul de coniac rămas.
Lasă checul să se răcească, apoi păstrează-l în foaie de copt și folie alimentară, pentru a-și menține savoarea.
În fiecare săptămână, mai toarnă câte 2 linguri de coniac peste, iar în ziua de Crăciun sau când dorești să îl servești, pregătește-l și așteaptă ca aroma sa irezistibilă să-i atragă pe toți cei dragi la masă. Poftă bună!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.