fbpx

Prăjitură cu smochine și cafea

Icon print Print

Știi că a venit toamna când aromele din bucătărie umplu întreaga casă, cuptorul emană o căldură îmbietoare, iar vremea de afară te îndeamnă să-ți petreci după-amiezile alături de cei dragi, împărțind o băutură caldă și o felie delicioasă de prăjitură.

Profită de savuroasele fructe de sezon și pregătește o prăjitură cu smochine și cafea, un desert sofisticat, ideal ca să-ți cucerești invitații sau să-ți impresionezi familia. Gustul delicat al fructelor se îmbină perfect cu glazura dulce, favorita celor mici.

Încearcă rețeta și îți garantăm că va intra în topul preferatelor! 

Timp de pregătire: 1h30 min                                                                                                                                                                         

Număr de porții: 14

 

Ingrediente

Blat

1 1/2 cană Făină Superioară 000 pentru prăjituri Raftul bunicii

5 smochine tăiate în bucățele

1/4 cană de cafea

1/4 cană iaurt

1 cană zahăr

5 ouă

2 linguri praf de copt

150 g migdale

200 g unt nesărat, plus extra pentru uns

extract de vanilie

Glazură

250 g unt nesărat

250 g cremă de brânză

300 g zahăr pudră

100 g gem de smochine

7 smochine

extract de vanilie

 

*1 cană = 236 ml / 170 g griș / 136 g făină

 

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Lasă smochinele pregătite pentru blat la înmuiat în cafea timp de jumătate de oră. Prăjește migdalele 5 minute la cuptor, apoi pisează-le în robotul de bucătărie. Unge o tavă de copt cu unt.

Amestecă smochinele cu nucile până se transformă într-o compoziție legată. Adaugă restul de ingrediente pentru blat. Amestecă până la omogenizare. Toarnă totul într-o formă rotundă și dă-o la cuptor pentru 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Când este gata, scoate-o din tavă și las-o la răcit.

Acum e timpul celui de-al doilea deliciu, glazura! Amestecă untul, vanilia și jumătate din cantitatea de zahăr. Adaugă crema de brânză și restul de zahăr rămas. Împarte glazura în 2 boluri.

Taie blatul răcit în cercuri egale și fă-i câteva înțepături verticale. Adaugă glazură și câteva linguri de gem de smochine pe prima bucată de blat. Adaugă a doua bucată, unge-o și pe ea cu glazură și gem din plin, apoi termină cu bucata finală. Unge-l cu glazură pe deasupra și decorează-l cu smochinele feliate.

Lasă prăjitura la rece minimum o oră înainte de servire, ca glazura să se întărească.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj