PASCĂ DIN BUCOVINA

Print

PASCĂ DIN BUCOVINA

 

Timp de preparare: 150 de minute

Ingrediente:

Pentru blat:

500 gr de făină Raftul bunicii 000 pentru Cozonac sau albă superioară 000
2 ouă
100 gr de zahăr
100 gr de unt
1 plic de zahăr vanilat
300 ml lapte călduț
20 gr de drojdie

Pentru umplutură:

500 gr de brânză de vaci
2 ouă
100 gr de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
2 linguri de esență de rom
50 gr de stafide

Mod de preparare:

Primul pas este să cerneți cu multă răbdare făina într-un bol. Luați-vă timp să pregătiți rețeta asta veche cu aromă de Bucovina! În felul acesta puteți profita de secretul bunicii și puteți cerne făina de mai multe ori.

Faceți o mică adâncitură și turnați acolo drojdia amestecată cu puțin zahăr și lapte călduț. Așteptați să dospească. Dar nu stați degeaba. Pregătiți crema parfumată de brânză. E foarte simplu! Pur și simplu amestecați într-un bol brânza de vaci cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat, esența de rom și stafidele.

Acum puteți să vă apucați de frământat aluatul. Adăugați peste făină zahărul, zahărul vanilat, ouăle, untul topit.

Turnați laptele călduț puțin câte puțin și frământați cu multă dragoste până obțineți o coca moale, fină, elastică. Lăsați aluatul la dospit mai bine de o oră în loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac.

După ce-a crescut ca un Făt Frumos, împărțiți-l în două. Din jumătate înțindeți o foaie rotundă cu care acoperiți fundul unei tăvi. Din cealaltă jumătate împletiți o cunună pe care o așezați de jur împrejurul tăvii. Turnați amestecul de brânză în mijloc și ungeți pasca cu puțin gălbenuș.

Mai tratați-o cu puțină răbdare, până mai crește puțin și apoi coaceți-o 50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade.

Poftă Bună și Paște Fericit!

16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”

VEZI REȚETA

15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

VEZI REȚETA

14 decembrie: Pastramă de vacă și mămăliguță – ”Cei trei frați împărați”

VEZI REȚETA