Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

Icon print Print

Îți amintești de zilele în care bunica te întâmpina cu o felie de plăcintă cu dovleac caldă și gustoasă?

Astăzi te aducem mai aproape de acele vremuri delicioase și te invităm să descoperi o rețetă de plăcintă de dovleac pe care să o prepari și tu pentru cei dragi.

Pregătește-ți ingredientele, pune-ți un zâmbet larg pe față, urmărește pașii din rețeta bunicii și mai repede decât crezi, vei obține o plăcintă delicioasă și un adevărat răsfăț pentru cei de acasă.

Timp de pregătire: 1 oră

Număr de porții: 15 porții

Ingrediente:

Pentru blatul de plăcintă:

  • 400 g Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 1 lingură de ulei
  • 7 linguri de zahăr
  • 7 linguri de lapte
  • 1 ou
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 esență de vanilie
  • un praf de sare

Pentru compoziție:

  • 1,5 kg dovleac
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe de scorțișoară

Mod de preparare:

Pasul 1

Pentru început vei pregăti compoziția plăcintei. Ai nevoie de un vas mai mare, în care să pui la călit dovleacul ras cu zahărul și scorțișoara. După ce s-a călit bine aproximativ 20 de minute, oprește focul și lasă dovleacul la răcit.

Pasul 2

Acum  te vei ocupa de prepararea foilor de plăcintă. Pregătește un vas încăpător, în care să amesteci laptele, uleiul și zahărul și pe care-l vei pune la foc. După ce compoziția dă în clocot, oprește aragazul și lasă vasul deoparte pentru câteva minute, la răcit. Ulterior, toarn-o într-un bol suficient de mare.

Peste compoziția din bol, încorporează oul, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu, sarea și Făina Superioară 000 Raftul bunicii. Ai grijă ca făina să fie încorporată treptat, amestecând încontinuu. Când aluatul începe să prindă consistență, suflecă-ți bine mânecile și începe să-l frămânți cu grijă.

După ce ai obținut un aluat elastic și care nu se lipește de mâini, împarte-l în două bucăți egale. Pregătește un sucitor și întinde prima foaie de plăcintă, cât de subțire poți. Nu uita să adaugi făină pe blatul de lucru, pentru a-ți ușura munca.

Pasul 3

După ce ai întins suficient de bine foaia, pune-o cu grijă într-o tavă tapetată cu puțin ulei și hârtie de copt.

Pasul 4

În continuare, pregătește compoziția de dovleac. Amestecă cele 1,5 kg de dovleac împreună cu cele 150 g de zahăr și cele 2 lingurițe de scorțișoară.

Acum, pune compoziția rezultată peste foaia de plăcintă și întinde-o uniform. Întinde și a doua foaie de plăcintă, apoi pune-o și pe ea în tavă peste compoziția de dovleac. Ia apoi o pensulă și unge suprafața plăcintei cu puțin ou bătut în prealabil.

Pasul 5

Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 35 de minute. După ce plăcinta cu dovleac se rumenește frumos, iar parfumul ei se răspândește în toată bucătăria, scoate-o de la cuptor, las-o la răcit și presară puțin zahăr pudră deasupra ei.

Acum poți să te bucuri alături de cei dragi de o plăcintă cu dovleac reușită, de care și bunica ar fi mândră. Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

1 oră

VEZI REȚETA
Image Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto

40 minute

VEZI REȚETA
Image Ciuperci umplute cu mămăligă și sos pesto