POALE-N BRÂU CA-N POVEȘTILE BUNICII

Print

POALE-N BRÂU CA-N POVEȘTILE BUNICII

 
Timp de preparare: 1 oră

Ingredientele pentru aluat

550 g făină superioară 000 Raftul Bunicii
25 g drojdie proaspătă
2 ouă
250 ml lapte călduț
50 g unt
100 g zahăr
sare
coajă de portocală sau lămâie rasă
1 gălbenuș de ou
1 lingură lapte pentru uns

Ingredientele pentru umplutură 

350 g brânză de vaci
150 g zahăr
3 ouă
3 linguri griș Raftul bunicii
50 g stafide
sare
1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare:

Savuroase, pufose, bogate-n umplutură cu brânză de vaci și stafide, cu un aluat fraged, poalele-n brâu aburinde vor atrage toți pofticioșii în jurul mesei.

Pentru un aluat care crește ca-n povești, începe prin a pune făina Raftul Bunicii într-un vas, apoi adăugă drojdia și puțin zahăr. Treptat, pune și laptele călduț, peste care adaugi ouăle bătute, restul de zahăr, untul, sarea și coaja de portocală sau lâmâie. Dacă până acum ai încorporat ușor ingredientele, acum poți începe să frămânți cu putere, cât să alungi toate grijile.

Pune aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut la loc călduț, până când își dublează volumul.

Timpul de așteptare va fi suficient pentru a te relaxa puțin și pentru a pregăti o umplutură delicioasă.

Într-un vas, pune toate ingredientele pentru umplutură și amestecă-le ușor, până se omogenizează. Stafidele vor da un gust dulce, catifelat, iar zahărul vanilat ori esența de vanilie îți vor parfuma întreaga bucătărie. Desigur, poți fi creativă și adăuga merișoare în loc de stafide, ori esență de rom în loc de vanilie.

Amestecul omogen, tradițional sau cu un strop de noutate, trebuie acoperit și pus la rece, până când aluatul este gata. Ți-am spus doar, că vei avea timp de tine și de cei dragi!

Mod de asamblare

Când vine vorba de plăcinte, poalele-n brâu parcă au cu totul alt gust și datorită felului în care arată. Brânza dulce, cu stafide și aromă de vanilie va fi îmbrățișată de un aluat fraged și pufos, iar o simplă îmbucătură te va face să te bucuri de toate aromele. Cum ajungi la acest rezultat?

Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nici prea groasă, nici prea subțire. Decupează pătrate de 8-9 cm și așază în mijlocul fiecăruia o lingură mare cu umplutură. Unește colțurile opuse, două câte două pe diagonală. Vei repeta acest pas de câte patru ori pentru fiecare pătrat de aluat, până ce nu se va mai vedea deloc din compoziție, fiind acoperită în totalitate.

În tavă, așază pe hârtie de copt plăcințelele, la distanță una de cealaltă. Lasă-le la dospit jumătate de oră, iar ele vor crește în volum. După acest timp de așteptare, aprinde cuptorul și, cât se încălzește, unge plăcintele cu amestecul obținut din gălbenuș de ou și lapte.

Acum sunt gata de copt și rumenit! Pune-le în cuptor la 190-200°C, pentru 20-25 de minute. Scoate apoi poalele-n brâu aurii, lasă-le câteva minute să se răcească și cerne o ploaie de zahăr pudră.

Calde sau reci, sunt savuroase!

Brânzoaice muntenești

60 minute

VEZI REȚETA

Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei

45 minute

VEZI REȚETA

Zabic – aurul din supele desprinse din basmele românești

20 minute

VEZI REȚETA