Eclere cu ciocolată

Icon print Print

Eclerele se numără, fără doar și poate, printre cele mai dorite prăjituri de savurat după o masă copioasă în familie. Umplute cu cremă de vanilie, ciocolată sau caramel, ele rămân o adevărată plăcere pentru toți ai casei, indiferent de vârstă. Acest desert este ideal pentru zilele în care vrei să îi surprinzi pe cei din familie cu ceva dulce și ușor de făcut.

Pregătește-ți șorțul preferat, urmărește pașii din rețetă și prepară o rețetă delicioasă de eclere de care să te bucuri alături de cei dragi.

Sfaturi pentru cele mai bune eclere

  • Nu opri focul înainte de a adăuga făina pentru aluat, deoarece este foarte important procesul de uscare a aluatului la foc mic.
  • Înainte de a încorpora ouăle în aluat, asigură-te că acesta din urmă este răcit, altfel riști ca ouăle să se transforme în omletă. Dacă vrei să grăbești procesul de răcire, poți pune recipientul în care se află aluatul într-un bol cu apă rece.

Timp de pregătire: 1 oră și 30 de minute

Număr de porții: 10 eclere

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 150 g Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 125 ml apă
  • 125 ml lapte
  • 125 g unt
  • un praf de sare
  • 5 ouă

Pentru cremă:

  • 100 g zahăr
  • 1 l lapte
  • 5 gălbenușuri
  • 1 păstaie de vanilie

Pentru glazură:

  • 100 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

Pasul 1

Pentru început, pregătește o oală adâncă în care să pui la fiert laptele, apa, untul și praful de sare. Lasă-le pe foc până când încep să fiarbă, apoi adaugă Făina Superioară 000 Raftul bunicii și amestecă cu vitejie. Odată ce adaugi făina, este important ca oala să fie menținută la foc mic, pentru ca aluatul să se usuce în mod corect. Acum poți lua oala de pe foc și  las-o la răcit înainte de a putea adăuga ouăle.

După ce aluatul s-a răcit suficient, începe să încorporezi ouăle. Pentru aceasta, te poți ajuta de un mixer sau, în lipsa unuia, suflecă-ți bine mânecile și alintă compoziția cu mâinile. Ai grijă să adaugi câte un ou pe rând și să-l încorporezi complet, înainte de a pune altul.

Pasul 2

Acum că ai obținut un aluat voinic și consistent, care se dezlipește cu ușurință de pe marginile vasului, depozitează-l într-un săculeț de patiserie. În cazul în care nu ai un astfel de săculeț, nu te îngrijora, poți folosi în locul acestuia o pungă tăiată într-un colț.

Pregătește o tavă tapetată cu puțin ulei și foaie de copt și începe să modelezi eclerele. Le poți face de ce lungime dorești, însă să ai în vedere faptul că aluatul va crește destul de mult în cuptor. După ce modelezi toate eclerele, pune cuptorul la încins la 250 de grade.

Pasul 3

După ce ai așezat toate eclerele în tavă, le poți da la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute. Când ai obținut gogoși eclere pufoase și rumene, scoate-le din cuptor și lasă-le la răcit.

Pasul 4

Între timp, te poți apuca de preparat crema pentru umplut eclerele. Pregătește un bol în care trebuie să amesteci gălbenușurile cu zahărul până când obții o cremă albicioasă. Separat, într-o olicică, fierbe laptele împreună cu păstaia de vanilie.

După ce laptele începe să fiarbă, toarnă-l cu grijă peste crema de ou și amestecă totul foarte bine, folosindu-te de un tel. Întreaga compoziție trebuie apoi fiartă la bain-marie, amestecând cu grijă până când începe să se dezlipească de pe marginile vasului.

Pasul 5

După ce crema este gata, pune-o și pe ea într-un săculeț de patiserie sau o punguță cu vârful tăiat și începe să umpli eclerele.

Pasul 6

După ce ai umplut eclere, îți mai rămâne de preparat doar glazura. Pentru aceasta, topește ciocolata neagră pe foc, apoi toarn-o fierbinte peste eclerele umplute. Lasă desertul la răcit pentru câteva ore, iar apoi te poți bucura de el.

Cheamă-i pe cei dragi la masă și răsfățați-vă cu un desert pufos și apetisant, care să vă aducă zâmbetul pe buze.

Poftă bună!

Tochitură dobrogeană

50 minute

VEZI REȚETA
Image Tochitură dobrogeană

Pui la cuptor

1 oră și 5 minute

VEZI REȚETA
Image Pui la cuptor

Pizza vegetariană

120 minute

VEZI REȚETA
Image Pizza vegetariană