Mălai dulce sau prăjitura bunicii

Icon print Print

Ai copilărit la bunici? Atunci sigur îți amintești gustul de mălai dulce, desertul cu care bunica te răsfăța mai ales în timpul vacanței de vară.

Mălaiul dulce este un desert care cucerește prin simplitatea sa. Vestea bună este că se prepară foarte ușor, așa că nu ai nevoie de multă pricepere în bucătărie pentru a face un mălai dulce reușit.

Îl poți servi alături de cei dragi, în variantă clasică, simplă, sau îi poți adăuga o notă mai modernă, punând lângă feliile de mălai dulce și un topping de ciocolată, un sos de zmeură sau poate smântână dulce. Indiferent ce vei alege, cu siguranță nu vei da greș, iar rețeta de mălai dulce va deveni preferata tuturor membrilor familiei.

Timp de pregătire: 50 minute

Număr de porții: 10

Ingrediente:

  • 150 g Mălai Extra Gold Raftul Bunicii
  • 50 g Griș din Grâu Raftul Bunicii
  • 3 ouă mari
  • 450 g iaurt foarte gras
  • 50 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 150 g de zahăr tos

Mod de preparare

Pasul 1

Scoate din dulap un castron încăpător și amestecă în el Mălaiul Extra Gold Raftul bunicii, Grișul din Grâu Raftul bunicii și praful de copt.

Separă apoi albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, pune gălbenușurile, zahărul tos și iaurtul, apoi amestecă ingredientele cu ajutorul unui mixer. Treptat, vei adăuga atât uleiul, cât și laptele.

Pasul 2

După ce ai omogenizat ingredientele, înlocuiește mixerul cu un tel și încorporează și compoziția obținută la pasul 1, cea formată din Mălai Extra Gold, Griș din Grâu și praftul de copt. Amestecă bine-bine, până când ingredientele s-au unit perfect într-o compoziție fină.

Separat, ia un alt vas și bate albușurile spumă. Mai apoi, încorporează spuma în compoziția de mai sus, însă treptat, astfel încât să-i conferi aluatului o textură aerată.

Pasul 3

Acum, nu-ți mai rămâne decât să dai mălaiul dulce la copt. Pentru asta, ia o tavă încăpătoare și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Apoi, toarnă compoziția în ea, având grijă ca aceasta să se așeze în mod uniform în tavă.

Pasul 4

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. În continuare, nu trebuie decât să ai răbdare ca mălaiul dulce să se coacă preț de 40 de minute. Verifică dacă prăjitura mălai dulce este bine coaptă cu ajutorul unei scobitori. A trecut testul? Perfect, acum o poți scoate cu grijă din cuptor.

Pasul 5

Lasă tava la răcit timp de câteva minute, pentru ca după aceea să poți orna mălaiul dulce cu zahăr pudră, fructe, topping-uri sau diverse sosuri care-ți sunt pe plac. În unele zone din Transilvania, mălaiul dulce este înnobilat cu dulceață de casă și smântână proaspătă.

Acum că ai decorat frumos mălaiul dulce, nu mai ai decât un singur lucru de făcut: să-i inviți pe cei dragi la masă, cu mic cu mare.

Vă dorim poftă bună!

Tochitură dobrogeană

50 minute

VEZI REȚETA
Image Tochitură dobrogeană

Pui la cuptor

1 oră și 5 minute

VEZI REȚETA
Image Pui la cuptor

Pizza vegetariană

120 minute

VEZI REȚETA
Image Pizza vegetariană