Retete ca-n povesti
Galerie de reţete
alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete
Măr copt în foietaj
Măr copt în foietaj
Ingrediente:
250 gr făină Raftul Bunicii Superioară 000
250 gr unt
½ linguriță sare
100 ml apă rece
2-3 mere mari
2-3 linguri de zahăr brun
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1 ou (pentru uns)
Zahăr pudră (pentru decor, opțional)
Mod de preparare:
Cerne făina Raftul Bunicii într-un bol mare și adaugă sarea, amestecând ușor pentru a le combina. Taie untul în bucăți mici și adaugă-l în făină, apoi î...
Citește mai mult
Rulouri împletite cu migdale
Cu siguranță veți fi încântați să descoperiți o rețetă de rulouri împletite cu migdale care va cuceri nu doar papilele gustative, ci și privirea. Această delicatesă adorabilă, îmbinând gustul bogat al migdalelor cu aspectul încântător al rulourilor împletite, vă va teleporta într-o experiență culinară cu adevărat de neuitat.
Să ne aventurăm în bucătărie și să creăm împreună acest desert minunat!
Ingrediente
Aluat
- 100 ml lapte + 20 g făi...
Citește mai mult
Cannoli sicilieni
Cannoli sicilieni este unul dintre cele mai cunoscute deserturi italiene, care a spart barierele locale și a ajuns pe buzele oamenilor din toată lumea. Deși astăzi există o varietate de combinații pentru umplutura cannoli, cei clasici sunt cu ricotta și vanilie.
Dacă ești fan al acestui desert sau ești curios să îl descoperi după rețeta tradițională, atunci ești în locul potrivit. Îți prezentăm astăzi sugestia noastră de preparare, care poate fi realizată chiar în propr...
Citește mai mult
Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală
1 oră și 20 de minute
Melcii cu scorțișoară sunt un preparat iubit, mai ales datorită simplității rețetei. Cu făina potrivită, melcii aromați se vor păstra pufoși chiar și a doua zi, ideali pentru o gustare sau un desert savuros.
Rețeta de astăzi nu este una obișnuită, fiindcă îți propunem să prepari melcii cu făină integrală, mult mai bogată în fibre și mai săracă în amidon. Este varianta perfectă pentru perioadele în care vrei să slăbești sau să mănânci mai sănătos, însă...
Citește mai mult
Babka cu nucșoară și rom
4 ore
Babka este un cozonac deosebit, popular mai ales în nordul și nord-estul țării noastre, unde comunitățile de ucrainieni și polonezi prepară acest desert iubit în țările lor. Rețeta de babka s-a născut în Israel, fiind transmisă din generație în generație prin familiile de evrei. Astăzi, este un cozonac ce câștigă popularitate datorită aromelor perfecte pentru sezonul rece și texturii dense, oferite de forma împletită.
Poate fi savurat de sărbători, alături sau în...
Citește mai mult
Cobbler de prune cu înghețată
60 min
Vrei să îi bucuri pe cei dragi cu un desert gustos, însă totodată răcoritor, ideal pentru zilele toride de vară? Încearcă această rețetă de cobbler de prune cu înghețată, ornat cu cirește cărnoase, și vei primi numai zâmbete și complimente.
Te întrebi ce este cobbler-ul? Ei bine, este un desert făcut din umplutură cremoasă de prune, acoperită cu aluat crocant bine rumenit, care se servește cu înghețată și fructe proaspăt culese. Nu este atât de complicat pe câ...
Citește mai mult
Tartă cu pepene galben
60 min
Fără îndoială cel mai iubit fruct al verii este pepenele, fie el galben sau roșu. Răsfață-i pe cei de acasă cu o tartă pufoasă, cu pepene galben aromat, care în mod cert va deveni desertul preferat al sezonului cald.
Timp de preparare: 1 oră
Număr de porții: 8
Ingrediente:
330 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
270 g pepene galben;
150 g unt;
1 pliculeț de praf de copt;
3 ouă;
1/2 cană lapte.
Mod de preparare:
Suflecă-ți mânecile, pr...
Citește mai mult
Găluște cu caise
60 min
Mai puțin populare decât găluștele cu prune din Ardeal, aceste găluște cu caise sunt cel puțin la fel de gustoase. Așadar, încântă-i pe cei dragi cu un desert gustos, făcut cu caise zemoase și tavălit prin zahăr și scorțișoară.
Timp de preparare: 60 minute
Număr de porții: 8
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g de ricotta;
1 ou;
45 g Mălai Raftul Bunicii;
3 linguri de pesmet;
1/3 cană Făină Raftul Bunicii;
1 lingură zahăr;
1/4 linguriță...
Citește mai mult
24 decembrie: Gogoși cu ciocolată - ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
Una dintre ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea are, la fel ca și celelalte, aromă de zicală, dar și de zaharicale. 😊
”Nastratin Hogea odată pe fiul său l-a-ntrebat
Niscaiva zaharicale vreodată d-a mâncat.
Copilul său îi răspunse că n-a mâncat nicidecum.
Hogea îl întreabă iarăși: - Dar ce mănânci tu acum ?
- Pâine uscată cu apă. Hogea zise: - Așadar,
Socotești tu c-ar fi-n lume vrun alt mai dulce zahar
Ca astă pâine uscată ce o uzi și o î...
Citește mai mult
23 decembrie: Scoarță – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
În ciclul ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”, una dintre întâmplările povestite de Anton Pann mustește de înțelepciune populară:
Într-o zi, Nastratin l-a întrebat pe fiul său dacă a mâncat vreodată zaharicale. Răspunsul copilului a fost că nu a mâncat nicidecum așa ceva. Apoi, Hogea l-a întrebat:
- Dar ce mănânci tu acum?
- Pâine uscată cu apă.
- Așadar, socotești tu c-ar fi-n lume vreun al mai dulce zahăr ca astă pâine uscată ce o uzi și o îmbu...
Citește mai mult
22 decembrie: Turte cu miere de stup - ”Răvășelul spânului”
Basmul ”Răvășelul spânului”, de Petre Ispirescu, ne înfățișează un șir de năzdrăvenii povestite de spân și un flăcău care ajunge să lucreze la moara acestuia.
La un moment dat, în timp ce se întreceau în povești, ”spânul făcu un foc mare în mijlocul camerei, și puse apă să dea în crop, după aceea se apucă de turtă: turnă apă, apă multă; și tot puse până se isprăvi toată făina și făcu o turtă cât toate zilele de mare”.
Abia când a term...
Citește mai mult
21 decembrie: Chișca și mamaliga lui Ștefan a Petrei – ”Amintiri din copilărie”
În partea a treia a ”Amintirilor din copilărie”, de Ion Creangă, Nică este deja la seminar, pregătindu-se să devină preot. Într-o iarnă, de Crăciun, abia așteaptă să ajungă acasă, unde îl așteaptă o mulțime de preparate din porc, printre care și tradiționala chișcă, adică un caltaboș moldovenesc, alături, bineînțeles, de nelipsita mămăliguță.
Pentru că tocmai e timpul ei, iată și rețeta de chișcă:
500 de grame de carne de porc se completează cu 30...
Citește mai mult
20 decembrie: Crap cu măsline și mămăliguță – ”Ursul păcălit de vulpe”
Una dintre cele mai îndrăgite povești românești pentru copii, ”Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă, ne face cu siguranță poftă de pește.
Șireată, vulpea se preface moartă și este astfel azvârlită în carul plin cu pește al unui țăran. Numai bine, aceasta își face provizii cât cuprinde, aruncând pe drum suficienți pești pentru câteva zile.
Desigur, ursul nu a stat pe gânduri și a cerut și el pește, însă vulpea nu l-a poftit la masă, ba l-a mai și ...
Citește mai mult
19 decembrie: Pui pârliți la frigare cu mămăliguță, smântână și brânză – ”Soacra cu trei nurori”
În povestea ”Soacra cu trei nurori”, mama celor trei băieți plecați rămâne acasă cu soțiile lor, încercând să țină gospodăria după regulile ei:
”- De mâncare? O ceapă, un usturoi ș-o bucată de mămăligă rece din poliță sunt destul pentru o nevastă tânără ca tine…Lapte, brânză, unt și ouă de-am pute dibui să ducem la târg să facem ceva parale; căci casa s-a mai îngreuiat cu un mâncău și eu nu vreau să-mi pierd comândul.”
Dintre toate cele t...
Citește mai mult
18 decembrie: Plachie de costiță afumată și pâine de casă - ”Capra cu trei iezi”
În ”Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă, asistăm la un adevărat praznic din care nu știm ce să alegem, pentru că am gusta din toate. După ce lupul i-a mâncat doi iezi, capra pune la cale un plan pentru a-i veni de hac:
”Şi aşa zicând, pune poalele-n brâu, îşi suflecă mânicele, aţâţă focul şi s-apucă de făcut bucate. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smântână şi cu ouă şi fel de fel de bucate. Apoi umple groapa cu jăratic şi cu...
Citește mai mult
17 decembrie: Friptură de pasăre pane – ”Cei trei frați împărați”
În basmul ”Cei trei frați împărați”, un biet om sărac se pomenește dintr-o dată bogat, datorită unei găini fermecate, astfel ajungând să își vadă toți trei fiii împărați. Dar până la acel punct are de trecut multe greutăți.
Una din ele este atunci când găina fermecată este tăiată de soția lui, la insistențele dascălului copiilor. Doar că măruntaiele găinii ajung să fie mâncate de copii, iar aceștia primesc darurile predestinate, scrise sub aripa găini...
Citește mai mult
16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”
”Înșir-te mărgăritari”, de Anton Pann, este despre lupta dintre bine și rău și, desigur, despre dreptatea care câștigă întodeauna.
”De m-ar lua pe mine de soție feciorul ăla de boier, eu i-aș face doi feți logofeți cu totul și cu totul de aur”, a spus cea mai mică din cele trei surori din poveste, atunci când pe lângă ele a trecut un fiu de boier mare. Zis și făcut. Acesta a luat-o de soție, iar ea a născut doi copii de aur. Doar că slujnica sa, uneltind, i-a...
Citește mai mult
15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
În grozava colecție de năzdrăvenii ale lui Nastratin Hogea, Anton Pann înșiruie povestiri cu iz de zicală, mereu actuale, la care ai vrea să revii mereu, ca la cartea de bucate preferată.
Într-una din năzdrăvenii, se spune că ”Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum ședea, își lungea nasul aiurea, p-alții fără a-I vedea. Trecând unul din prietini:
- Ce miroși? L-a întrebat.
- Vecinul meu - el răspunse – gătește scumpe mâncăruri. Și de-al lor miros ...
Citește mai mult
14 decembrie: Pastramă de vacă și mămăliguță – ”Cei trei frați împărați”
În basmul ”Cei trei frați împărați”, de Petre Ispirescu, păcatul care își găsește întotdeauna pedeapsa este lăcomia. Un biet om sărac a ajuns, după multe încercări, să își vadă toți cei trei fii împărați, iar totul a pornit de la un ou de găină, găsit în pădure și vândut în târg.
”– Iată nevastă, ce minune făcui eu cu oul ăla poznaş; vezi tu?
– Văz. Dar ce e în sacul ăla marele?
– Ei! dară ce nu e, aia întreabă-mă; mălai, fasol...
Citește mai mult
13 decembrie: Frigănele de creier – ”Sarea-n bucate”
Povestea ”Sarea-n bucate”, de Petre Ispirescu, este despre dragostea părintească, sinceritate, mândria oarbă și înțelegerea recâștigată. Și toate au legătură cu bucatele.
Fata cea mică își iubește tatăl ca sarea în bucate, acesta interpretează greșit această metaforă, dar într-un final își dă seama că a greșit, în timpul unei mese speciale, cu preparate gătite fără sare.
Iată rețeta de frigănele de creier, care cu siguranță s-ar fi numărat printre...
Citește mai mult
12 decembrie: Cozonac – ”Sarea-n bucate”
În povestea cu tâlc ”Sarea-n bucate”, la nunta fetei mici a împăratului ”se întinse o masă d-alea împărăteştile, cu fel de fel de mâncări, de băuturi, de plăcinte şi de alte bunătăţi, de să-ţi lingi şi degetele când le vei mânca. Mireasa poruncise bucătarilor ce bucate să gătească” și ne imaginăm că au fost tare, tare gustoase. Pe masa nuntașilor ar fi fost cu siguranță și câțiva cozonaci mari, pufoși și parfumați. Iată și rețeta, pentru un rezul...
Citește mai mult
11 decembrie: Aluat pentru bucate – ”Sarea-n bucate”
Continuând periplul printre cele mai frumoase basme românești, am ajuns și la ”Sarea-n bucate”, de Petre Ispirescu, o poveste cu o rezonanță aparte, care atrage orice gurmand. De unde vine această expresie? Să ne amintim...
”A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el și-o aruncase asupra fetelor”. Într-o zi, împăratul le întreabă pe fete cât de mult îl iubesc. Aflăm astfel că fata cea mare îl iubește ca m...
Citește mai mult
10 decembrie: Purcel de lapte și pâine de casă – "Amintiri din copilărie"
”Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul”.
Bucatele alese stau la loc de cinste în opera lui Ion Creangă, iar în ”Amintiri din copilărie”, descrierea lor e pur și simplu prea îmbietoare ca să poți să-i reziști.
Azi ne-am amintit de purcelul de lapte fript, atât de fraged, că se topește în gură. Alături de o pâinică de casă proaspătă și poate și un borcănel cu castraveți murați...
Citește mai mult
9 decembrie: Covrigi pudrați cu zahăr – ”Amintiri din copilărie”
“Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băț îşi de...
Citește mai mult
8 decembrie: Pâinea biblică - ”Cinci pâini”
Prin povestea ”Cinci pâini”, Ion Creangă a arătat cât de simplu și fumos se pot înțelege oamenii între ei, acolo unde există generozitate.
Unul dintre cei trei oameni care au împărțit 5 pâini a fost poftit la masă de ceilalți doi, după ce au văzut că e flămând: ”Poftim, om bun, de-I ospăta împreună cu noi, ziseră cei doi drumeți călătorului străin: căci, mila Domnului! Unde mănâncă doi mai poate mânca și al treilea”.
Iată rețeta pentru pâinea bi...
Citește mai mult
7 decembrie: Posmagi de făină – "Povestea unui om leneș"
”Era odată într-un sat un om grozav de leneș; de leneș ce era, nici îmbucătura din gură nu și-o mesteca”. În ”Povestea unui om leneș”, Ion Creangă vorbește, cu exagerările de rigoare, despre cel mai ”dulce” păcat al omului: lenea, ”împărăteasă mare”.
În drum spre spânzurătoare – căci altă ieșire pentru acel sătean nu mai era - omului leneș i s-a oferit o ultimă șansă, din partea unei femei miloase: să vină să își ducă restul zilelor în h...
Citește mai mult
6 decembrie: Poale-n brâu – ”Fata babei și fata moșneagului”
Povestea ”Fata babei și fata moșneagului” este o frumoasă pildă despre hărnicie, modestie și răsplată. Când a plecat de acasă din cauza suferințelor la care o supuneau mama și sora vitrege, ori de câte ori a avut ocazia pe drum, a făcut un bine.
Și, după faptă, și răsplată: părul pe care l-a curățat de omizi i-a dăruit poame dulci ca mierea, iar cuptorul părăsit pe care l-a lipit i-a oferit plăcinte calde, crescute și rumenite. Citind acest pasaj și aducându-...
Citește mai mult
5 decembrie: Ialoviță cu ceapă și pâine albă de casă – ”Povestea lui Harap Alb”
În Povestea lui Harap Alb, una dintre basmele românești cele mai frumoase și mai bogate în semnificații, ospățul de la curtea împăratului Roș este cum se cuvine: 12 harabale cu pâine, 12 ialovițe fripte și 12 buți pline cu vin.
O masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare, ideală pentru drumeții din poveste și pentru oricine dorește să își recapete puterile. 😊Iată rețeta de ialoviță friptă:
Ia o bucată mare de mușchi de vită, spal-o bine, săre...
Citește mai mult
4 decembrie: Prescură cu vin fiert – ”Povestea porcului”
O altă poveste a lui Ion Creangă devenită clasică, ”Povestea porcului”, este despre vrăji, ascultare și experiența drumului plin de încercări, la finalul căruia găsești cu siguranță rezolvarea problemei ce te-apasă.
În această poveste, fata de împărat pornește în căutarea lui Făt Frumos preschimbat în porc, pentru a rupe vraja. Pe drumul său, mâncarea care o însoțește, la bine și la greu, este prescura și păhăruțul de vin, oferite de Sfânta Miercuri, Sf...
Citește mai mult
3 decembrie: Pui umplut cu mere, ciuperci, ficăței și pâine de casă – ”Soacra cu trei nurori”
În ”Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, cheia rezolvării conflictului dintre mama celor trei feciori și soțiile lor stă, desigur, în prepararea unei mese bogate, plină de bucate calde. 😊
Iată cum se face puiul umplut, una dintre rețetele după care nora cea mică le-a gătit celorlalte două, în dorința de a se răzvrăti față de mama soacră care nu era prea generoasă în privința meselor.
Ai nevoie de un pui mare, pe care să îl golești de măruntaie și gră...
Citește mai mult
2 decembrie: Alivenca bunicii lui Ion Creangă - "Capra cu trei iezi"
În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă. În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.
Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:
Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, s...
Citește mai mult
1 decembrie: Sarmale moldovenești cu mămăliguță răsturnată și tăiată cu ața – ”Capra cu trei iezi”
În Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești românești, bucatele ocupă un loc de cinste, în cadrul praznicului după cei doi iezi furați de lup. Capra îl pedepsește pe lup tocmai cu o masă bogată, care să îi stârnească lăcomia.
”Și așa zicând, pune poalele-n brâu, își suflecă mânecile, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate.”
Primul fel de mâncare gătit de capră sunt sarmalele moldovenești. Iată și re...
Citește mai mult