fbpx

16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”

Icon print Print

”Înșir-te mărgăritari”, de Anton Pann, este despre lupta dintre bine și rău și, desigur, despre dreptatea care câștigă întodeauna.

”De m-ar lua pe mine de soție feciorul ăla de boier, eu i-aș face doi feți logofeți cu totul și cu totul de aur”, a spus cea mai mică din cele trei surori din poveste, atunci când pe lângă ele a trecut un fiu de boier mare. Zis și făcut. Acesta a luat-o de soție, iar ea a născut doi copii de aur. Doar că slujnica sa, uneltind, i-a îngropat pe copii pe lângă casă, înlocuindu-i cu doi pui de câine.

Astfel, boierul a luat-o pe ea de nevastă, însă copii au supraviețuit mereu, la fiecare încercare de-a slujnicei de a scăpa de ei, trecând prin diverse stadii ”aurii”, de la pomii ieșiți din locul unde au fost îngropați pruncii, la scânduri de pat sau busuioc. Într-o zi, un miel a mâncat acel busuioc, iar blana i-a devenit aurie imediat. Văzând acest lucru, noua nevastă a boierului l-a convis să îl taie.

Desigur că fiii lui au supraviețuit și de data aceasta, ca prin minune, dar mielul tot a fost tăiat și gătit. Iată una dintre rețetele boierești care sigur ar fi fost urmată de bucătăresele boierului:

Ingrediente

Pentru aluat:

600 g făină superioară 000 Raftul Bunicii

300 g unt

100 ml apă

2 gălbenușuri de ou

1 praf de sare

Pentru umplutură:

600 g carne tocata de miel

1 ceapa

1 morcov

2 ardei grasi

2 oua

1 lingură ulei

100 ml vin alb

Pătrunjel

Sare

Piper

Mod de preparare:

Pentru aluat, urmează întocmai rețeta pentru tarta noastră cu ton. Împarte aluatul în două părți egale – una pe care să o așezi într-o tavă rotunda și cealaltă pe care să o păstrezi pentru a înveli umplutura de carne. Ține aluatul la frigider până când pregătești umplutura:

Toacă mărunt carnea și ceapa și pune-le la călit, cu sare și piper. Adaugă ardeii tăiați cubulețe și morcovul ras, lasă 3-5 minute la călit, apoi toarnă vinul, după care trebuie să aștepți până când scade vinul de tot. La final, adaugă ouăle bătute și pătrunjelul.

Umple tava cu această umplutură, având grijă să faci o plăpumioară suficient de generoasă din aluatul rămas, pentru a o acoperi. Înfige în câteva locuri cu furculița, unge ușor cu cele două ouă și plăcinta e gata de pus la cuptor, pentru 50 de minute.

Bineînnțeles, carnea de miel poate fi înlocuită cu carnea de porc, după poftă și sezon. Să aveți poftă bună la această masă boierească!

Quiche cu legume de primăvară

55 minute

VEZI REȚETA
Image Quiche cu legume de primăvară

Tort Black Forest cu vișine

2 ore și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort Black Forest cu vișine

Tort cu sirop de lămâie și soc

1 oră și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort cu sirop de lămâie și soc
Surpriza primăverii