fbpx

19 decembrie: Pui pârliți la frigare cu mămăliguță, smântână și brânză – ”Soacra cu trei nurori”

Icon print Print

În povestea ”Soacra cu trei nurori”, mama celor trei băieți plecați rămâne acasă cu soțiile lor, încercând să țină gospodăria după regulile ei:

”- De mâncare? O ceapă, un usturoi ș-o bucată de mămăligă rece din poliță sunt destul pentru o nevastă tânără ca tine…Lapte, brânză, unt și ouă de-am pute dibui să ducem la târg să facem ceva parale; căci casa s-a mai îngreuiat cu un mâncău și eu nu vreau să-mi pierd comândul.”

Dintre toate cele trei, doar nora cea mica se revoltă, pregătind o masă generoasă, la care le invite și pe celelalte două.

”Nu trece nici un ceas la mijloc ș-un cuptor de plăcinte, câțiva pui pârpăliți în frigare și prăjiți în unt, o străchinoaie de brânză cu smântână și mămăliguță erau gata”.

Iată cum să facem și noi pui ca în povești:

Pentru friptură, avem nevoie de doi pui, 30 de grame de unt, sare și o căpățână mare de usturoi. Spălăm bine puii, apoi îi frecăm cu sare și pe dinăuntru, și pe dinafară. Îi înfigem bine într-o frigare și îi ținem deasupra focului, nici prea slab, nici prea puternic, învârtind mereu.

Puilor le mai lipsește ceva – un sos care să le impregneze o aromă delicioasă de unt și usturoi. Îl putem face din căpățâna de usturoi bine pisată împreună cu untul, adăugând la final puțină apă. Cu o pensulă de bucătărie înmuiată în acest sos vom dezmierda puii până când carnea devine moale. Când se rumenește, este gata de pus pe masă, alături de mămăligă caldă, brânză și smântână.

Poftă bună!

Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

1 oră și 20 de minute

VEZI REȚETA
Image Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

30 minute

VEZI REȚETA
Image Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

Chec de mălai, cu struguri

30 minute

VEZI REȚETA
Image Chec de mălai, cu struguri