fbpx

2 decembrie: Alivenca bunicii lui Ion Creangă – “Capra cu trei iezi”

Icon print Print

În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă.  În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.

Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:

Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, smântână și sare. Scurge bine brânzica și pune-o într-un castron, împreună cu gălbenușurile. Amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi toarnă ușor, puțin câte puțin, lapte fiert, până se subțiază compoziția.

Adaugă unt și sare și amestecă iar cu grijă. Abia apoi poți adăuga albușurile, bătute până ce devin ca omătul. Aruncă mălai  și încă puțin unt și pune totul în frigider.

Până se răcește compoziția, unge o tavă rotunda cu unt și tapetează cu mălai. Pune alivenca în cuptor pentru jumătate de oră și serviți-o neapărat caldă, cu smântână. O minunăție, nu-i așa?

Dacă îți dorești mai degrabă o alivancă dulce, urmează rețeta noastră de aici.

Quiche cu legume de primăvară

55 minute

VEZI REȚETA
Image Quiche cu legume de primăvară

Tort Black Forest cu vișine

2 ore și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort Black Forest cu vișine

Tort cu sirop de lămâie și soc

1 oră și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort cu sirop de lămâie și soc
Surpriza primăverii