fbpx

3 decembrie: Pui umplut cu mere, ciuperci, ficăței și pâine de casă – ”Soacra cu trei nurori”

Icon print Print

În ”Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, cheia rezolvării conflictului dintre mama celor trei feciori și soțiile lor stă, desigur, în prepararea unei mese bogate, plină de bucate calde. 😊

Iată cum se face puiul umplut, una dintre rețetele după care nora cea mică le-a gătit celorlalte două, în dorința de a se răzvrăti față de mama soacră care nu era prea generoasă în privința meselor.

Ai nevoie de un pui mare, pe care să îl golești de măruntaie și grăsime, dar grăsimea păstreaz-o pentru călirea cepei. Spală-l bine și, separat, pregătește umplutura aceasta care, numai când citești ingredientele, îți lasă gura apă: ficăței de pasăre fierți și mărunțiți, ciuperci tăiate mărunt, pastă de roșii, feli de mere, pâine de casă înmuiată în lapte, patru căței de usturoi, verdeață cât cuprinde, puțin cimbru.

Umple puiul cu acest mix minunat, nu înainte de a tapeta interiorul cu unt din belșug și ceapa călită în grăsimea de pasăre. Leagă-l frumos cu ață de bucătărie și dă-l la cuptor. Nu va trece mult și casa se va umple de miresme care mai de care mai cuceritoare. Ai grijă să ”răcorești” mereu puiul cu zeama pe care o lasă.

Când e rumenit bine, așează-l în mijlocul mesei pe un platou și înfruptați-vă cu bucurie din această masă strașnică, exact ca pe vremuri.

Mini plăcinte cu căpșuni

VEZI REȚETA
Image Mini plăcinte cu căpșuni

Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

VEZI REȚETA
Image Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

Tsoureki - cozonac grecesc de Paște

VEZI REȚETA
Image Tsoureki - cozonac grecesc de Paște