fbpx

4 decembrie: Prescură cu vin fiert – ”Povestea porcului”

Icon print Print

O altă poveste a lui Ion Creangă devenită clasică, ”Povestea porcului”, este despre vrăji, ascultare și experiența drumului plin de încercări, la finalul căruia găsești cu siguranță rezolvarea problemei ce te-apasă.

În această poveste, fata de împărat pornește în căutarea lui Făt Frumos preschimbat în porc, pentru a rupe vraja. Pe drumul său, mâncarea care o însoțește, la bine și la greu, este prescura și păhăruțul de vin, oferite de Sfânta Miercuri, Sfânta Vineri și Sfânta Duminică. Iată rețeta celor trei surori:

Ia șapte pumni de făină, câte zile sunt într-o săptămână, așează-le într-o grămăjoară pe masă și adaugă peste sare și o linguriță de drojdie. Frământă aluatul bine, apoi pune-l la dospit. Când e gata, întinde-l pe masă în strat mai gros și împarte-l în 7 părți egale, care vor forma o floare – una la mijloc și șase în jurul ei, prinse delicat.

Poate vei mai găsi la țară, la bunici sau prin vecini, un pistornic – acel sigiliu în formă de cruce, de lemn sau piatră, care se apasă pe aluat pentru a imprima pâinii simbolul creștin. Acest obicei include și rostirea unei rugăciuni.

Pune floarea de aluat într-o tavă, în cuptor și nu lăsa să treacă ora, căci va fi gata numaidecât. Desprinde prescura ușor, așeaz-o cuminte într-un ștergar alb și du-o la biserică a doua zi, pentru sfințit, apoi împarte-o celor dragi, cu urări de sănătate.

Prescura se mănâncă alături de un pahar de vin roșu, simbolul nemuririi. Cel mai bine, în această perioadă, este să alegeți vinul fiert: se pune la încălzit vinul într-o crăticioară, se adaugă zahăr, cuișoare, scorțișoară. Nu aștepta să dea în clocot, când lichidul capătă spumă, e gata de băut, ideal în cănițe de lut.

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj