8 decembrie: Pâinea biblică – ”Cinci pâini”

Icon print Print

Prin povestea ”Cinci pâini”, Ion Creangă a arătat cât de simplu și fumos se pot înțelege oamenii între ei, acolo unde există generozitate.

Unul dintre cei trei oameni care au împărțit 5 pâini a fost poftit la masă de ceilalți doi, după ce au văzut că e flămând: ”Poftim, om bun, de-I ospăta împreună cu noi, ziseră cei doi drumeți călătorului străin: căci, mila Domnului! Unde mănâncă doi mai poate mânca și al treilea”.

Iată rețeta pentru pâinea biblică, simbol al spiritualității populare redate atât de frumos în basmele românești:

Ingrediente:

1 cană de făină de grâu

1 jumătate de cană de făină de orez

1 jumătate de cană de făină de linte

1 sfert de cană de făină de fasole

1 sfert de cană de făină de mei

1 sfert de cană de ulei de măsline

1 lingură de maia

1 linguriță de sare

Mod de preparare:

Amestecă delicat toate ingredientele, adaugând și apă, apoi lasă aluatul la dospit. Când e gata, împarte-l în forme rotunde și egale între ele și coace pâinea în cuptor pînă se rumenește bine. Aceasta este pâinea cea de toate zilele, împarte-o cu cei dragi și bucurați-vă de zile tihnite.

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie