Printre cele mai de preț amintiri din vacanța mare sunt vizitele la bunici, ieșirile la iarbă verde, mesele pline de bunătăți de casă, servite la umbra nucului bătrân din grădină, la pădure sau pe malul liniștit al unui lac, în compania celor dragi.
Acum, în plină vară, tu cum te bucuri de natură, de vremea bună și timp liber? Ce zici de un picnic? Scoate cartea de rețete moștenite de la bunica, alege-ți preferatele, cheamă-ți ajutoare în bucătărie și umple coșul de picnic cu tarte, brioșe, focaccia, quiche-uri, checuri aromate, bunătăți mici, dulci și sărate pregătite acasă.
După laude și voie bună, ai o veste excelentă de la Raftul bunicii: rețeta ta de bunătăți pentru picnic poate fi premiată.
Iată ce ai de făcut pentru a te înscrie în concurs:
*Premiul constând în produse Raftul bunicii cuprinde câte un pachet de făină (Făina Superioară 000, Făina pentru Cozonac 000, Făina Standard 650, Făina integrală din grâu, Făina 000 pentru prăjituri) și mălai Raftul bunicii.
În tragerea la sorți și în procesul de jurizare intră rețetele înscrise până pe 31 iulie 2022, care respectă tematica lunii și care includ cel puțin o fotografie clară cu produsul Raftul bunicii folosit.
Câștigătorul jurizării și cel al tragerii la sorți vor fi anunțați pe 8 august 2022 pe pagina de Facebook Raftul bunicii, iar rețetele lor vor fi publicate pe www.raftulbunicii.ro, pe Facebook sau pe Instagram Raftul bunicii. Citește regulamentul concursului înainte de participare.
Mulțumim tuturor pentru bunătățile pregătite! A doua provocare a campaniei „Rețete de acasă” a ajuns la final.
Dorina Chirigiu, cu o delicioasă negresă din caietul de rețete al bunicului, a câștigat, prin jurizare, un coș cu produse Raftul bunicii, iar Diana Tout a primit, prin tragere la sorți, o mașină de pâine. Felicitări!
Rămâneți aproape de Raftul bunicii pentru alte surprize și noi provocări culinare!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.
51 Comments
Îmi aduc aminte zilele când eram copilă. Așteptam cu mare nerăbdare ziua de sâmbătă ,cand mama împreună cu tata coceau pâinea, iar noi, copiii ,ne strângeam lângă cuptor și așteptam parcă începerea unui spectacol. Tata aducea făina, o cernea atent și o punea într-un vas, iar mama, punându-și broboada pe cap, pregătea cu mare stăruință și drag celelalte ingrediente. Spectacolul a început…. Mama frământă aluatul, tata aprinde focul. Mama împletește pâinica, tata pregătește jăraticul. Așteptam cu mare drag punctul culminant, când mama scotea pâinea din cuptor, iar aroma se răspândea în toată ograda. Amintiri, amintiri….
Paine impletita, ca la bunica.
Ingrediente:
• 600g faina alba 000 Raftul Bunicii
• 400 ml lapte
• 25 g drojdie proaspata
• 15 g zahar
• 1/2 lingurita sare
• 1 ou pt uns
• mac
Mod de preparare paine cu lapte impletita in trei:
Faina se cerne printr-o sita si se adauga sarea.
Drojdia se dizolva cu putin lapte caldut si o lingura de zahar. Aceasta se toarna peste faina .
Ingredientele se amesteca usor cu mana si in acelasi timp se adauga laptele caldut. Acest aluat se framanta.
Framantarea trebuie sa dureze cca 10 minute.
Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la crescut intr-un loc caldut cca.45-60 de minute.
Dupa ce creste aluatul aprindem cuptorul la 200 grade Celsius si pregatim o tava dreptunghiulara. Aceasta poate fi unsa cu putin ulei sau poate fi tapetata cu hartie de copt.
Aluatul se transfera pe blatul de lucru si se imparte in trei partie egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza cu putin ulei in forma de bagheta. Cele trei parti se impletesc. Painea se ia cu ambele maini pe dedesubt si se aseaza in tava. Se mai lasa la crescut in tava, 30 de minute.
Inainte de a da tava la cuptor painea impletita se unge cu ou si se presara cu mac.
Pâinea se coace la 200 grade Celsius in primele 15 minute, apoi se reduce temperature la 180 grade Celsius.
Lăsăm pâinea la răcorit pe un grilaj.
Gogoși pufoase
Ingrediente
1kg făină superioara 000 Raftul bunicii.,un cubuleț drojdie proaspătă 25g, 300 ml lapte, un praf de sare,1 pliculeț zahăr vanilat, 150g zahăr tos,zahăr pudră vanilat, 50ml ulei.
Mod de preparare
Încălzim un pic laptele adăugăm drojdia cu un strop de făină, lăsăm la dospit 10 minute, apoi adăugăm ouăle, zahărul vanilat, zahărul tos și mixam până se topește zahărul, adăugăm esența de vanilie, praful de sare si uleiul iar mixam timp de 10 minute, după aceea adăugăm treptat făină până facem un aluat să nu se mai lipească de mâini, le lăsăm o oră la crescut, eu le fac rotunde cu autorul unui pahar mediu, punem uleiul la încins, după ce sunt gata le pudram cu zahăr pudră vanilat
Astăzi mi-am amintit de minunatele cornulete fragede cu untura de casa făcute de bunica. Așa ca n-am mai stat pe gânduri și mi-am făcut pofta.
Cornulețele le-am umplut cu crema de ciocolata și rahat. 😍
Rețeta e aici :
550 g faina Raftul Bunicii
200 smantana
200g untura
100 g zahar pudra
2 gălbenușuri de ou
Putina sare
1 zahăr vanilinat
coaja de lamaie și portocala
Se frământa și se pune apoi la rece 1 ora .
Dupa 1 ora se scoate aluatul, se împarte în patru, se întinde cu făcălețul fiecare parte. Tăiem in forma de triunghi, punem rahat sau crema si formam cornuletele.
Se coc la 180 grade, cuptorul preincalzit, până secrumebesc putin.
Gustul e ♥️♥️♥️ îmi aduce aminte de copilărie , bunici, părinți 😍
Pizza pe vatra
Ingrediente
500 gr faina Raftul bunicii
10 gr zdrojgie proaspata
150 ml apa
O lingurita de zahar
50 ml ulei de masline pt a fi mai frageda
Sare 15 gr
Mod de preparare
Se pregateste drojdia cu apa calduta si zahar cu putina faina,se lasa la crescut
Apoi dupa ce a crescut drojdia se amesteca cu faina,ulei de masline,saresi se pune la crescut.
Pt umplutura
300 gr sunca de praga
150 gr masline feliate
100gr ciuperci
200 gr suncuita
500 gr mozzarella
Un ardei taiat feliute
O rosie taiata feliute subtiri
Se intinde coca in tava deja tapata cu faina ,se aseaza aluatul deja pregatit se pune intr o ordine umplututa pt pizza,apoi se baga la cuptor deja inchis la 190°C timp de 15 min
4 porti
Pofta mare
Azi am făcut cornuri pufoase, ca și cornurile făcute de draga mea mama. Au ieșit asa de bune, dar și cu ajutorul minunatei și nelipsitei FĂINI RAFTUL BUNICII.
INGREDIENTE:
450 g făină tip 000 Raftul bunicii
250 ml lapte călduț
2 ouă
65 g zahăr pudră
50 g unt 82% grăsime
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
coaja rasă de la o lămâie
un praf bun de sare
750 g rahat turcesc (lokum, turkish delight)
1 ou pentru uns
Brioșe cu afine. Am făcut cu mama mea,iar acum fac cu fiica mea de 8 ani. Folosim 1 pachet de unt, 1 filola esența vanilie, 150 gr zahar, 200 gr faina Raftul bunicii, 3 oua, un praf de sare, un praf de copt și coaja rasa de la o lămâie. Se freacă untul cu zaharul, adaugam ouăle, praful de sare, coaja de lămâie și esenta de vanilie. Mixam în continuare, apoi adaugam faina Raftul bunicii și praful de copt. Punem și afine la final, în care am adăugat 2 linguri de faină Raftul bunicii. Punem în hârtie de copt speciala de brioșe și bagam la cuptor pentru 35 minute.
Dovlecei pane cu usturoi
La noi nu trece vara fara sa prepar macar de 2-3 ori dovlecei pane. Sunt super gustosi.
Dovleceii pane sunt usor de preparat: rondelele de dovlecei se trec prin faina Raftul bunicii, ou si se prajesc in ulei incins. Eu pun in ou doar sare, dar puteti sa mai adaugati usturoi granulat, piper, boia de ardei dulce sau iute sau orice altceva va este pe plac.
Dupa ce prajim dovleceii pane este indicat sa-i scoatem pe hartie absorbanta ca sa inlaturam excesul de ulei. Dupa ii așezăm într-un castron inalt ( eu i-am pus într-o cutie de frigider) si turnam peste ei mujdei de usturoi.
Mie îmi plac mult reci, cu roșii din frigider și pâine calda.
Poftă bună!
Tartă cu caise
Mod de preparare
10 caise se desfac in jumatate, se indeparteaza samburii. Într -o tava cu hartie de copt se pun 2 linguri de zahar brun , deasupra se aseaza jumatatile de caise, cu curbura in jos si se dau la cuptor. Imediat se bat spuma 3 albusuri cu un varf de cutit de sare si 3 linguri de zahar. Alaturi se bat cele 3 galbenusuri cu 3 linguri de ulei, esenta de rom pana se deschid la culoare si isi dublează volumul. Se incorporeaza usor amestecul de galbenuse in albuurile spumă, se cern 3 linguri de faina Raftul bunicii si 1 lingurita praf de copt. Se adauga usor in compozitie si dupa incorporare se toarna in tava cu fructele coapte si se da din nou l acuptor ptr 20-25 minute. Dupa ce tava este scaoasa din cuptor se lasa 10 minute sa se racorreasca usor. Apoi, se rastoarna pe o tava si se porționează. Pofta bună!
O sa las reteta unui tort in jur de 3,5 kg
Pentru blat avem nevoie de:
– 8 oua
– 8 linguri cu varf de zahar
– 8 linguri cu varf de faina Raftul bunicii
– o lingura praf de copt
– 2 linguri zahar vanilat
Pentru crema de diplomat:
– 6 oua
– 4 plicuri gelatina
– 400 gr zahar
– 400 ml lapte
– 500 ml frisca
– 100 ml apa
– 350 gr ananas din compot
– 200 gr mandarine din compot (sau orice alte fructe)
Preparare:
Blatul se prepara foarte simplu: separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Dureaza circa 15-20 de minute, pana albusurile isi dubleaza volumul si zaharul se topeste complet. Adaugam apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. La final cernem peste compozitia de spuma de ou faina, impreuna cu praful de copt si zaharul vanilat. Amestecam cu o spatula, de sus in jos, pana se incorporeaza toata faina. Turnam compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina Raftul bunicii sau hartie de copt. Coacem 30 de minute la 180 grade, pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca si il taiam in doua parti egale, pe lungime.
Mixam ouale intregi cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam laptele si punem compozitia pe foc, amestecand in continuu, pana incepe sa se ingroase. Dizolvam gelatina in 100 ml de apa si o punem in crema fierbite. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste.
Lasam crema sa se raceasca si cand incepe sa se ingroase, punem frisca batuta, amestecand incet pana se incorporeaza toata crema in frisca. Adaugam si fructele in crema. Tapetam tava in care am facut blatul cu folie alimentara si punem o jumatate din blat. Insiropam cu sirop din compotul de ananas si turnam crema cu fructe. Peste crema asezam a doua jumatate de blat si apasam usor pentru a se fixa. Dam tortul diplomat la rece peste noapte, apoi il scoatem din forma, indepartam folia alimentara si il ornam, dupa cum ne dicteaza sufletul sau ocazia pentru care il preparam.
La noi povestea noastră este, ca într-o zi am vrut sa mancam ceva dulce și aveam faina pentru cozonac Raftul bunicii, si am încercat sa facem aceasta prăjitură asemănătoare cu diplomat. Ne-a ieșit la fel de bine ca cea pentru prăjituri. Musafirii au fost foarte încântați de cum a ieșit!
Clatite pufoase
Ingrediente pentru aluat
250 g faina Raftul bunicii
600 ml lapte
3 oua
40 ml unt topit
1 varf cutit sare
1 plic de zahar vanilinat
Mod de preparare
Punem ouale intr-un vas impreuna cu sare si amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam laptele, untul si zaharul vanilat, amestecam bine. Adaugam faina Raftul Bunicii in ploaie si amestecam treptat, sa nu se faca cocoloase.
Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin unt. Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa si coacem 1-2 min clatita.
Umplem clatita dupa plac, noi le servim cu ciocolata sau dulceata.
Pofta buna!
Dovlecel pane
Ingrediente
– 2 dovlecei proaspeti
– 2 oua
– 200g faina Raftul bunicii
– 1 lingura de sare
– 4 catei de usturoi
– 1/2 lingurita piper
– 1 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Spalam si taiem dovleceii felii de cca 1cm. Asezam feliile intr-un castron, intr-un strat, presaram putina sare, repetam procesul. Sarea va scoate apa din dovlecei si acestia se vor praji mai bine, ii vom lasa aproximativ 15min. Dupa 15min spalam feliile si le intindem pe un servet de bucatarie.
Intre timp pregatim intr-un castron faina, piperul si boia si in altul ouale cu usturoiul maruntit.
Incingem intr-o tigaie medie aprox 100ml de ulei, trecem dovlecelul prin mixul de oua si cel de faina de 2 ori si prajim cate 1min pe fiecare parte.
II scoatem pe un servetel de bucatarie sa absoarba din ulei.
Pofta buna.
Prăjitura “Amandină”.
Ingrediente și mod de preparare:
5 oua, 100 g zahăr, 150g făină Raftul bunicii, 50 g cacao, esența de vanilie, praf de copt, o lingurița cafea solubilă.
Pentru crema:1/2 pachet unt,150 zahăr pudra,esența de rom.
Pentru sirop :avem nevoie de 100 g zahar(pe care îl caramelizam)100 ml apa și de asemenea esența de rom. Pentru glazura avem nevoie de 50ml lapte,pe care îl fierbem și îl turnam peste o tableta de ciocolata amăruie (rupta in bucatele),lăsam 2-3 minute,după care amestecam bine! Pentru a obține blatul:batem cele 5oua întregi,pentru început la viteza mica a mixerului,apoi la viteza mai mare pana își dublează volumul,adaugam zaharul și batem pana obținem o culoare mai deschisă ,adaugam lingurița de cafea solubilă in 50 ml apa,frecăm bine și adaugam peste ouăle bătute bine.Separat amestecam făina Raftul bunicii, praful de copt și cacao..și le adaugam treptat peste compozit de oua,adaugam și esența .Tapetam o tava cu hârtie de copt ,punem compoziția și dam la cuptor 25/30 minute,la cuptorul preîncălzit.Dupa ce s-a copt și s-a răcit,tăiem blatul pe jumătate,insiropam prima parte,adaugam crema(am lăsat untul la temperatura camerei ,l-am amestecat cu zaharul pudra si cacao)am adăugat si partea a doua a blatului,am însiropat din nou și am dat la frigider prăjitura pentru o ora,pentru a se întări crema.Dupa aceea am porționat și am glazurate fiecare prăjitura in parte.In loc de crema pentru ornat ,am folosit bănuți de ciocolata Galbena!
Pentru că în copilărie fructele mele preferate erau căpșunile, deseori mă ascundeam in gradina și mâncăm căpșuni pe săturate, nimeni nu știa unde dispar până într-o zi când m-au depistat. De atunci se stia unde mă pot găsi de fiecare data, iar pentru a nu mai pleca mi se pregătea deseori aceasta tarta cu capsuni, un deliciu.
Tarta cu fructe
1kg fructe
1 cana zahar
1 pachet unt
8 oua
8 linguri gris
1 și 1/2 căni faina Raftul bunicii
8 linguri lapte
Budinca de vanilie
Fructele împreună cu zaharul și untul se dau la cuptorul preîncălzit până când untul de topește, apoi se adaugă blatul din albușuri bătute spumă + grisul + ga ok galbenusutile+ lapte+ faina. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 30-40 min la 180 grade. După ce s-a racit complet se răstoarnă și se adaugă budinca.
Scovergi cu Branza.
Ingrediente
-500 g faina Raftul bunicii
-350 ml apa calduta
-6 g drojdie uscata sau 20 g proaspata
-2-3 linguri de ulei
-1 praf de sare
-1 lingurita cu varf de zahar
-ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Se amestecă făina Raftul bunicii cu zahărul și drojdia pentru a prepara aluatul. Se frământă bine, după care se adaugă apă treptat, și sare. Este de preferat ca apa să fie călduță.
După ce termini de frământat aluatul (10 – 15 minute), acesta trebuie să fie acoperit cu un prosop și le lasă la dospit aproximativ o oră.
Se rup apoi bucăți egale din aluat. Pentru ca turtele să se facă mai ușor se formează mai întâi bile, apoi se întind pe blat cu ajutorul unui făcăleț.
Se mai lasă la dospit încă zece minute. În acest timp se pune, într-o cratiță, aproximativ 500 ml de ulei. Se lasă la foc mediu și se începe prăjirea scovergilor.
Focul trebuie să fie la foc mediu, altfel aluatul se va prăji doar la exterior. După ce scovergile se rumenesc pe o parte, se întorc pe cealaltă.
La final se pot așeza suprapuse pe o farfurie cu șervețele, astfel încât să fie eliminat excesul de ulei. Poftă bună!
Gogosi simple.
Ingrediente
500g făină Raftul bunicii
300ml apa călduță
1 lingura zahăr
1 lingurita sare
7g drojdie uscată
2 linguri ulei.
Mod de preparare
Se frământă un aluat elastic,se lasă la dospit 30 min. Se împarte în 8 buc. Se întind cu degetele și se prăjesc în ulei, la foc domol,pe ambele părți. Când se răcoresc se pudrează cu zahăr pudră. Sunt super delicioase și asa le făcea mama când eram copii. Nu lipseau niciodată din trăistuță când mergeam cu vacile la pășune..
Papanasi cu smăntână și dulceață
Ingrediente
• 650 gr branza de vaci , grasa
• 300 gr faina Raftul bunicii
• 1,5 gr bicarbonat de sodiu (cam 1 linguriță rasa)
• 3 oua,
• 60 grame gris
• 60 grame zahar
• coaja rasa de la o lămâi
• zahar vanilat
• un varf de cutit de sare
Preparare
Intr-un vas, se amesteca ouale, branza, zaharul, grisul, un praf de sare, bicarbonatul, lamaia si zaharul vanilat.
Se omogenizeaza bine apoi se adaugă faina Raftul bunicii si se amesteca pana se incorporeaza faina.
Va fi un aluat relativ moale.Nu adaugati faina in plus, doar cat folositi la modelarea lor.
Intr-un alt vas se pune faina. Luam o lingura cu varf din aluat si o punem in castronul cu făină, ii dam o forma rotunda apoi facem o gaura in mijloc.
Punem tigaia pe foc, incingem uleiul foarte bine (trebuie sa fie ulei ca si la prajirea gogosilor). După ce uleiul s-a incins, dam focul mic-mediu si prajim papanasii. Când se rumenesc, se intorc si se mai prajesc pana se rumenesc si pe cealalta parte. Ii scoatem pe prosop de hartie, apoi ii asezam pe farfurie, punem smatana si dulceata deasupra, optional putem pudra cu putin zahar.
Brânzoaice
Când nu putem merge altundeva, organizăm picnicuri în livadă, lângă cireși și pruni. De obicei punem cu noi cărți de citit, mere, banane, fistic, caju și brânzoaice. Îmi plac brânzoaicele dintotdeauna. Dacă sunt multe stafide în brânză, nici că mi-aș putea dori altceva. De fapt, ne plac tuturor din familie și sunt mereu la mare căutare în coșul de picnic. Rețeta de mai jos am folosit-o de multe ori și mereu au iesit pufoase și delicioase.
Ingrediente aluat
Făină Superioară 000 Raftul bunicii cât cuprinde
3 ouă
0.5 l lapte
5 linguri de zahăr
100 ml ulei
1/2 pachet de drojdie (umedă)
Ingrediente pentru brânză
2 linguri de Griș din Grâu Raftul bunicii
1 kg de brânză
1 ou
Mod de preparare
Se amestecă ouăle, laptele, zahărul, uleiul și drojdia și se lasă la dospit 10 minute.
Se pune puțină sare și făină cât cuprinde, pentru ca aluatul să fie moale. Se lasă la dospit 1 oră.
Se întinde aluatul și se taie în pătrate de 10/10 cm. Se pune brânza pe fiecare pătrat, se închide brânzoaica și se pune în tava căptușită cu hârtie pentru copt.
Într-o farfurie, se pune 1 ou, se bate și se ung brânzoaicele cu el. Se lasă să crească puțin în tavă și apoi se pun la cuptor pentru 30 de minute, la 170 de grade.
Sărățele cu brânză
Ingrediente
250g brânză telemea rasă,100g unt,100g,smântână,500g făină,2 ouă pentru decor 1 ou bătut,semințe de susan semințe de chimen cașcaval ras.
Mod de preparare
Într-un bol încăpător punem faina Raftul bunicii, untul, smântâna, ouăle și brânza. Frământăm bine aluatul până se omogenizează. Pentru ca aluatul să fie fraged îl înfășurăm într-o folie alimentară de plastic, apoi lăsăm la frigider pentru o ora. După o oră scoatem aluatul și îl întindem pe masape care am presărat puțină faină sau ulei aluatul îl întindem intr-o formă dreptunghiulară dar nu foarte subțire. Tăiem fâșii late de un centimentru și lungime cât vrem de lungi,dupa ce se taie aluatul de saratele in forma dorita punem totul într-o tavă de cuptor tapetata cu hârtie de copt se lasa distanta între ele de un cm.Ungem sărățelele cu ou apoi presărăm chimen sau susan.Sărățelele se coc aproximativ 20 de minute la 180 de grade.
POFTĂ BUNĂ!
Focaccia cu branza si seminte!
Ingrediente pentru doua tavi:
-1kg.faina de grau Raftul bunicii;
-600 ml.apa calduta;
-2 plicuri de drojdie;
-100 ml.ulei;
-1 lingurita sare;
-2 felii branza de capra sarata;
-8 linguri bulion de gogosari;
-200 gr.masline;
-2 linguri seminte de susan;
-2 linguri seminte de in.
Mod de preparare:
-Se pune drojdia intr-un castronel,se adauga sare,drojdia si se omogenizeaza compozitia.Cand drojdia s-a inmuiat se toarna peste faina de grau Raftul bunicii si se framanta un aluat suficient de tare,se adauga apa putin cate putin si ulei putin cate putin.Cand aluatul se dezlipeste de pe vas este semn ca aluatul este gata.Se pune un prosop peste vasul cu aluat si se lasa la cald pana cand isi dubleaza volumul.
-Se imparte aluatul in doua bucati aproximativ egale,se pune hartie de copt in tava de la aragaz,se pune putin ulei si se intinde aluatul cu ajutorul mainilor.
-Se pun 4 linguri de bulion de gogosari peste aluat si se intinde cat foaia de aluat,se adauga o felie de branza sfaramata,masline,seminte de susan si seminte de in si se da tava la cuptorul incalzit deja,la foc potrivit pentru circa 30-40 minute.Cand este gata se portioneaza si se poate servi ca atare sau alaturi de o supa,dar merge bine si simpla.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Pancakes cu mure
Acest tip de clatite este foarte indragit la noi in familie. Pancakes sau clatite americane sunt des facute indiferent de sezon fie simple fie cu diverse fructe, sunt la fel de gustoase in ambele variante.
Avem nevoie de putine ingrediente care sunt la indemana pentru fiecare. Aceste clatite sunt moi, pufoase si foarte aromate si se preteaza foarte bine pentru un picnic sau cand stam acasa la un mic dejun lejer, langa o ceasca cu cafea aburinda.
Aven nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 2 oua
– 140 ml.lapte
– 130 gr. faina
– 2 linguri zahar
– un praf de sare
– o jumatate plic praf de copt
– fructe de sezon dupa preferinta
Se separa cele doua oua, galbenusurile amestecandu-le cu zaharul pana isi schimba culoarea si isi dubleaza volumul. Adaugam apoi treptat laptele si amestecam pana se incorporeaza bine. Amestecam Ingredientele uscate apoi le adaugam amestecului de galbenusuri si omogenizam cu o spatula.
Batem albusurile spuma cu praful de sare apoi le amestecam cu galbenusurile. Nu trebuie sa insistam foarte mult cu amestecatul pentru a nu scoate tot aerul din albusuri. Adaugam fructele preferate apoi le coacem intr-o tigaie incinsa la foc potrivit.
Pofta buna!
Saratele (GRILE)
500 gr. brinza sarata de capra ( se poate folosi orice fel de brinza, eu am avut de capra!)
100 gr. seminte de dovleac
50 gr. mac
30 gr. seminte de chimen,
10 gr. seminte de in (macinate)
100 ml ulei de masline (sau unt moale)
1 ou
1 iaurt
faina 700 gr – Raftul bunicii – Făina Superioară 000
lapte (daca reteta le mai cere)
Deci…
….niste brinza rasa (nu conteaza sortimentul), iaurt, unt la temperatura camerei (cca 1/2 din pachet), un ou, seminte dupa preferinta, mac, chimen, floarea soarelui, dovleac etc..sare si faina de buna calitate (Raftul bunicii) cit sa iasa un aluat ferm care poate fi modelat in bilute…
Se amesteca toate, daca mai este necesar se mai adauga putina faina si lapte astfel incit sa se obtina un aluat potrivit ca o mingiuta. Uleiul l-am adaugat la sfirsit astfel ca aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Am lasat aluatul in frigider cca .1 ora pentru odihna apoi am inceput modelarea in palme a bilutelor si am trecut la coacerea saratelelor….este neaparat necesar un aparat de saratele (eu il am de la bunica!…dar se gasesc si de cumparat) , bine incins pe ochiul de la aragaz…multa rabdare si bineinteles multa pofta ( …si de treaba si buna!)
Este reteta copilariei mele, nu lipseau niciodata aceste saratele din bagaj..erau bune oriunde mergeam…la munte la mare, la picnic cu parintii mei…
Cozonac :
1 kg făină Raftul Bunicii
250 grame zahăr
250 grame unt
4 gălbenușuri
Mirodeniile care vă plac
Sare
0.5 L lapte
35 grame drojdie
Se pune drojdia la înmuiat într-o cană cu lapte cald și o lingură de lapte.
Se cerne faina peste care se adaugă laptele cu drojdia și gălbenușurile bătute cu zaharul și sarea. Untul îl topim în restul de lapte și îl adăugăm peste.La final punem mirodeniile și frământăm mult apoi lăsăm o oră să se odihnească.
Între timp pregătim crema:
Miez de nucă măcinat (în funcție de cât de multă cremă dorim) pe cale îl oparim(să nu fie amărui zice mama) peste care adăugăm zahăr, vanilie, puțină sare.
La final facem cozonacul, îl punem în tavă, îl dăm cu ou pe deasupra, îl lăsăm puțin la odihnit apoi îl coacem cam 45 de minute la 180 de grade.
Cozonacul din fotografie este făcut de mama pentru picnicul nepoților din ziua de Paște ❤️
Sărățele
Ingrediente
200g faină Raftul bunicii, 200g telemea rasa sau zdrobita cu furculita, 200g unt, 1 lingura otet. Se amesteca ingredientele, untul trebuie sa fie la temp camerei.
Mod de preparare
Dupa ce faci aluatul, pui la frigider 30 minute.
Apoi intinzi foaie, o dai cu ou batut, presari cascaval ras si chimen. La 180 de grade pana se rumenesc.
papanasi pufosi
Ingrediente
400 grame branza dulce
300 grame de faina Raftul bunicii
o lingurita de bicarbonat de sodiu
2 oua
esente
coaja de lamaie
un plic de zahar vanilat
500 ml ulei pentru prajit
smantana si dulceata pentru servit
Mod de preparare
amestecam toate incredientele si le decupam cu forme de gogosi dupa care le punem la prajit in ulei incins
cu o forma mai mica facem si rondele
ii ornam cu smantana si dulceata pofta buna
Chiftelute din dovlecei
Se curata dovleceii si se dau pe razatoare, se storc bine de zeama si se amesteca cu 1 ou , usturoi zdrobit, ceapa verde, patrunjel, seminte de susan si faina integrala Raftul bunicii ptr o ușoară aroma de nuca, se ia cu lingura din compozitie si se pun intr 0 tava cu hartie e copt , se ung cu ulei de cocos si se dau la cuptor. Dupa 10 minute se intorc si dupa alte maxim 15 minute se scot. Poftă bună!
Chec cu cacao și migdale
5 oua
o cana zahar
o cana faina Raftul bunicii
6 linguri cu ulei
1 lingurita rasa praf de copt
1 lingura rasa cacao
un praf de sare
o lingurita coaja rasa de lamaie
zeama de lamaie
o fiola esenta de rom
150 g nuci și migdale
Mod de preparare
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu sarea circa 5 min dupa care adaugam,in ploaie, zaharul.Mixam pana cand zaharul este complet dizolvat.
Separat,intr-un alt bol mixam galbenusurile cu uleiul adaugat in fir subtire.
Cernem faina si o adaugam peste galbenusuri.
Adaugam praful de copt dizolvat in zeama de lamaie precum si esenta de rom.
Adaugam apoi albusurile si coaja de lamaie si amestecam usor,de jos in sus,pentru o buna omogenizare.Tapetam o tava dreptunghiulara cu hartie de copt.
Impartim compozitia in doua.
Pe una o lasam ca atare iar in cealalta incorporam cacaoa. Punem in tava mai intai compozitia in care am incorporat cacaoa peste care turnam cealalta jumatate de compozitie.
Rupem nuca cu mana si o presaram pe toata suprafata compozitiei impreuna cu migdalele.
Dam tava la cuptorul preincalzit si coacem pana cand acesta trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor,lasam sa se raceasca si apoi o taiem patrate.
Pofta buna!
Ingrediente
5.Ouă, 200gr. faină Raftul bunicii, 200gr.zahăr, 4 linguri ulei, o linguriță praf de copt, sare, 2 pliculete de zahăr vanilat.
Mod de preparare
Se separă ouăle, batem albusurile până se face spumă apoi punem zahărul batem până se face o spumă tare. Apoi batem galbanusurile cu uleiul ,amestecăm foarte bine vom pune praful de copt în faina Raftul bunicii și zahărul vanilat amestecănd de sus in jos bine aluatul si vom transfera jumătate din aluat într-un bol. Vom pune cacao si vom amesteca din nou; apoi urmează să-l punem în tavă și îl băgăm la cuptor timp de 30-40 minute.
Tartă cu vișine
Ingrediente
100ml ulei, 300g făină Raftul bunicii,400g vișine fără sâmburi, 200 g iaurt, 10 g praf de copt, 4 ouă, 1 lingură esență vanilie, coajă de la o lămâie și puțină sare.
Mod de preparare
Făina Raftul bunicii se pune într-un bol, se adaugă zahărul, praful de copt, sarea și se amestecă totul.Se adaugă ouăle,iaurtul și uleiul,coaja de lămâie și se amestecă bine.Se pune in tavă,pe hârtie de copt.Visinele se tăvălesc prin puțină făină și se pun peste aluatul din tavă.Se coace la foc potrivit cca.50 minute.
Pentru cine vrea o rețetă ușoară de prăjitură cu orice fel de fructe, iată, o transcriu din caietul meu. Dintre toate, e cea perfecta:
In bol se amesteca cu telul
– 2 oua,
– 11 ling. zahar
– 9 ling. ulei
– 10 ling. lapte
– 15 ling. faină Raftul bunicii (măsură de lingura plina)
– 1 plic praf copt
Se toarnă în tava unsa și infainata ușor, se presară puțin gris și se pun fructele.
Se pudrează calda cu zahar.
*eu am folosit acum caise și cirese 🙂 , dintre toate e cea perfecta:
In bol se amesteca cu telul
– 2 oua,
– 11 ling. zahar
– 9 ling. ulei
– 10 ling. lapte
– 15 ling. faina(măsură de lingura plina)
– 1 plic praf copt
Se toarnă în tava unsa și infainata ușor, se presară puțin gris și se pun fructele.
Se pudrează calda cu zahar.
Clatite cu gem de capsuni pe care le savuram în copilărie cu fratele meu.
3 oua se amesteca bine într-un vas și de adauga un praf de sare. Din cei 600ml de apa minerala se omogenizează treptat cu telul. În ploaie se adauga 300g de faină Raftul bunicii pentru a obține o consistenta puțin mai groasa decât frisca lichida. După ce s-a odihnit aluatul 10 min iar tigaia e încinsă cu puțin ulei, adăugăm câte un polonic de aluat pe tot diametrul tigaii și se coc clătitele pe fiecare parte 2 minute. Se umplu cu gem de capsuni și se savurează la picnic. Pofta buna!
Negresă
6ouă
500 gr zahăr
400 ml lapte
3 linguri de cacauă
1 pic și jumătate din al doilea pachet praf de copt 15gr
300gr margarină rama
esența de rom
500gr făină Raftul bunicii 000 pentru cozonac- PENTRU BUNĂTATI PE CARE LE PREPARI CU DRAGOSTE
Modul de preparare
Se pune într-o cratiță pe foc zaharul ,margarina ,cacaua laptele se dăî în clocot pană se topeste margarina după ,se da jos de pe foc și se oprește 10 linguri din compoziție
Se lasa la răcit
Se separă ouăle,albușul de gălbenuș sebate albușul spumă bine iar cand s-a racit compoziția se pun galbenusurile pe rand cate unul se pune cu faina și praful de copt se pune alternativ cu albusul batut spumă ,se pune esenta de rom
Se pune în tavă hartie de copt s-au ungem tava și tapetăm cu făină și răsturnăm în tavă compoziția obținută Se baģă la cuptor și cand este gata incercam cu o scobitoare
Din cele 10 linguri oprite din amestecul cu cacauă eu mai pun o ciocolată de 100gr peste și fac glazura pe care o torn pe deasupra prăjituri cand o scot din cuptor dupa 15 min
Eu observ cand este gata că se desprinde de pe margini
POFTĂ BUNA!🥰🥰
PRAJITURA TURNATA CU MERE ptr o tava 32/32 Pentru aluat 4 oua, 16 linguri zahar, 18 linguri ulei, 18 linguri lapte, 24 linguri făină Raftul bunicii, 2 lingurite praf copr, 2 varf cutit sare. Umplututra: 1,5 kg mere rase cu sau fără coajă, după preferinte. 6 linguri zahar si 1-2 lingurite scortisoara , după gust. merele le calim impreuna cu zaharul si la sfarsit amestecam cu scortișoara. Cat se răcoresc facem aluatul. Ouălele , intregi, le ixam cu zaharsul si sarea pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adaugam laptele si treptat incorporam uleiul, apoi făina Raftul bunicii cernuta impreună cu praful de copt. In tava tapetata cu hartie de copt turnam jumatate din cantitatea de aluat , o nivelam perfect si dam la cuptor ptr 10 minute, o scoatem turnam compozitia de mere ce o nivelam pe toata suprafata , iar deasupra restul de aluat, ce de asemea il nivelam perfect. Dăm din nou la cuptor ptr 25-35 minute, pana devine rumenă. Dupa ce se răcește se portioneaza si se pudrează cu zahar pudră. Să aveți poftă!
Plăcinta cu foi de casă, budinca , zmeura si afine. Pentru foi avem nevoie de 240 g faina Raftul bunicii, 120 ml apa, 4 linguri de ulei, 1 lingura de otet un varf de lingurita sare. Apa calda se amesteca cu uleiul , oțetul si sarea, se adauga faina cernută. Se frământă cateva minute si se lasa la odihnit 30 minute acoperit cu un șervet, dupa care se imparte aluatul in 4, se presara faina Raftul bunicii pe blatul de lucru si se intinde fiecare bucata pana devin foarte subtiri, la nevoie se mai presara făină Raftul bunicii pentru a nu se lipi aluatul de sucitor sau blat.
Budinca se face astfel: 4 cani lapte (cana de 250 ml) 4 galbenusuri , 1 cana zahar , 1/2 cana faina Raftul bunicii sau amidon alimentar, 1 varf cutit sare, 1 lingurita extract (esenta) de vanilie, 2 linguri mari de unt (50 g). Se incalzeste laptele intr-o oala, la foc mic.
Separat, intr-un bol inalt, amesteca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se spumeaza (1-2 minute, cu mixerul). Adaugam apoi faina cernuta si se amesteca totul bine.
Se toarna o cana de lapte fierbinte peste compozitia de faina si se amesteca energic.
Se toarna apoi intreaga compozitia peste laptele infierbantat (care e pe foc, la foc mic) amestecand in continuu.
Budinca se lasa pe foc pana se ingroasa (cand incepe sa bolboroseasca e semn ca e gata, sau se face testul lingurii. Se trece cu lingura prin compozitia fierbinte si daca dam cu degetul pe spatele lingurii si ramane spatiul liber E GATA). O lasam un pic sa se raceasca si incorporam foarte bine untul.
Acum punem foaie de aluat in tava cu hartie de copt (truc pentru a nu se deplasa foaia in tava pe tava: punem o picatura de ulei ce va face legatura intre foaie si tava), adaugam budinca un pic racita si zmeura, mure, afine, coacăze ( ce vrem / ce avem) deasupra altă foaie de aluat , ungem cu ulei de cocos, sau floarea soarelui , ori cu unt topit (dupa preferitne) si se dă la cuptor pana se rumeneste usor pe margini.
Pâine de casă
1kg faina ooo raftul bunici
O jumătate linguriță sare
20 g drojdie
300 ml lapte ,poți pune apa cine nu are lapte,
10 g zahar
cine dorește poate pune și mac
1ou pt uns
Mod de preparare
Cerni faina adaugi sare, drojdie se dizolva cu puțin lapte sau apă și adougi puțin zahăr,apoi se toarnă peste faina,amesteci ușor cu mîna ,in același timp se adaugă laptele călduț,îl frămânți bine cam 10 minute, aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut la un loc călduț, după ce a crescut se ia și se împarte în părți egale ,iei fiecare bucata în parte și o modelezi in forma de bancheta pe toate și apoi le impetesti dar noua ne place simpla nu împletită,sau poți să le lași și simple fara sa le mai împletești, se ia aluatul și de așează în tavă ,apoi o mai lăsați un pic la crescut cam 20 -30 minute,înainte de a baga pâine la cuptor se unge cu ou cine dorește poate pune și mac dar noua ne place simpla ,apoi o băgăm la cuptor la 180 grade Celsius
După ce e gata se lasă la răcoare ,, poftă mare,,
Pâine făcuta ca la mama acasa
1kg făină ooo raftul bunicii
20g drojdie
20 g zahar (dupa gust)
Lapte cit cuprinde
1 lingurita sare
mac
1 ou pt uns paine
Mod de preparare
se crene faina se adaugă sarea si zagarul dupa gust,drozdia o dizolvi cu putin lapte ,apoi adaugi laptele si mesteci usor,treptat adougi laptele si il frămânți 10 -15 minute ,apoi cind e gata de framintat il acoperi cu un servet si il las sa creasca cam 30 minute ,cind este gata crescut il iei si il separi in 3 parti egale, faci cite o bagheta de fiecare si apoi le inpletesi cind e gata o pui in tava si o ungi cu ou si apoi pui mac,
gata de bagat la cuptor la 200 grade celsus pt 10 minute apoi dăm temperatura la 180 grade celsusi ,cind paine este gata o lasam sa raceasca ,de preferinta se maninca si calda (pofta mare)
Prajitura cu branza
Branza e la loc de cinste in familia noastra, o consumam sub diferite forme: ca atare, sub forma de crema de branza cu unt si boia de ardei dulce, in amestec cu fructe congelate, intr-un fel de smoothie si, desigur, in prajituri. Aceasta reteta nu e dificil de realizat si rezultatul e foarte potrivit pentru orice picnic. Am modificat putin reteta unei vecine mai in varsta.
Ingrediente:
4 oua, 5 linguri de zahar, 1 pachet de unt, 1 iaurt mic, 1 plic de zahar vanilinat, un praf de sare, făina Raftul bunicii
Mod de preparare
Se amesteca toate cu un tel. Se iau 3 cani (marime obisnuita) cu faina Raftul bunicii, se amesteca cu 1 pachet de praf de copt si se toarna in amestecul descris mai sus. Aluatul obtinut se imparte in doua: o parte se toarna in tava, peste ea vine amestecul cu branza (1 kg de branza, 3 linguri de gris, 3 linguri de zahar, 2 pachete cu zahar vanilinat, stafide dupa pofta fiecaruia) si, la final, restul de aluat, care se impunge pe alocuri cu furculita. Se pune la cuptor 30 de minute, la 180 de grade.
Placinta melc cu branza sarata facuta din faina raftul bunicii.
Ingrediente : foaie de placinta facuta cu faina raftul bunicii, 300 gr. Branza de vaci bine scursa, 250 gr. Telemea de vaca, 150 ml. Smantana, 3 oua, 50 ml. Ulei, sare si piper dupa gust, 1 lingurita seminte chimen si o lingura de marar tocat fin.
Pentru foaia de plăcintă
NGREDIENTE : 500 GR. FAINA RAFTUL BUNICII , 3 LINGURI ULEI,1 LINGURITA SARE,1 CESCUTA APA CALDA.
Preparare : 1. Cerneti faina. 2. Faceti o scobitura in mij. Gramajoarei. 3. Adaugati uleiul, sarea si o cescuta de apa calda 200 ml. 4. Incepeti sa combinati ingredientele solide cu cele lichide. 5.cand aluatul incepe sa se prinda incepe framantatul cu mana. 6. Framantati pana se obtine un aluat relativ moale. 7. Lasati aluatul 10 min la loc caldut acoperit cu un servet cald. 8. Dupa ce aluatul sa odihnit se imparte in doua. 9. Intindeti cele 2 foi cu sucitorul si lasati-le sa stea un sfert de ora. 10. Se intinde foaia de aluat pana se face ca foita de tigara. 11. Foile obtinute se folosesc pentru placinta.
Preparare melc cu brânză:
1. Bateti oualele impreuna cu smantana si amestecati cu cele 2 tipuri de branza.
2. Adaugati piper, sare dupa gust, marar tocat fin si seminte de chimen.
3. Ungeti foaia cu ulei , puneti umplutura si rulati un sul pe care il invartiti in forma de melc.
4. Coaceti timpde 40de min.pana se rumeneste. Pofta buna !
Pizza cu blat preparat cu faina Raftul bunicii
Pentru blat: 500g faina Raftul bunicii(eu folosesc cea pentru cozinac), 5 linguri ulei de masline, 1 lingura zahar, un praf de sare, 10g drojdie uscata si aproximativ 399 gr apa calduta.
Se framanta toate iar apa se adauga cate putin pana ce coca nu se mai lipeste de maini. Se lasa la cald circa 30min intr un castron uns cu ulei.
Cand aluatul a crescut ori se intinde pe o gartie de copt in tava mare de cuptor ori in tavi rotunde de pizza (3 tavi cu blat normal sau 4 ptr un blat subtire).
Se unge cu sos de rosii amestecat cu oregano si busuioc iar apoi fiecare presara deasupra ceea ce ii place
Eu am facut o azi cu salam, sunca, ciuoerci si masline
Deasupra se presara cascaval ras (eu am amestecat cascaval cu gouda)
O luati cu voi la picnic ai e minunata.
Turta bunicii
Turtitele erau facute de bunica. Si le luam cu noi la cules via sau pe deal cand mergeam cu capra bunicii. Combinatia intre faina alba si malai este superba, iese si crocant si pufos.
Sunt perfecte cu putina smantana si grm dr prune.
500 gr. Faina alba Raftul Bunicii
200 gr. Malai Raftul bunicii
100 gr. Untura
Un plic praf de copt
200 gr iaurt
Se framanta tot aluatul, se lasa la crescut coca. Se fac rondele cat pumnul, apoi se turtesc cu palma. Se lasa sa mai creasca in tava, apoi se dau la cuptor. Se scot cand sunt rumene.
Mini chec cu ciocolata si nectarine
Iubesc checul inca din copilarie! Nu existau fructe de sezon sa nu se regaseasca in checul bunicii mele.
250 gr. faina Raftul bunicii
150 gr. fulgi ciocolata
150 gr.zahar
100 gr. unt
2 oua mari
1lingurita praf de copt
Sare – un varf de cutit
Se amesteca ouale cu zaharul si sarea. Apoi se adaiga untul moale, tb sa fie un unt gras, de calitate. Se pune faina Raftul bunicii si praful de copt. Se pun bucati de ciocolata neagra si fructe de sezon (pot fi afine, zmeura, caise etc) Eu am pus bucati de nectarine.
Le torni in forme de mini chec sau de briose si se dau la cuptor.
Sunt foarte bune la picnic sau in ghiozdanul copilului la scoala.
VAFE
Ingrediente :
125 g brânză de vaci
Un avocado
150 g iaurt
100 g făină Raftul Bunicii
50 g parmezan
50 g cașcaval
Un ou
Sare
Piper
Se amestecă toate ingredientele apoi coacem compoziția în aparatul pentru vafe
Negresă de post
Am găsit la țară, la bunica, un caiet vechi pe care scria REȚETE. De curiozitate, l-am răsfoit și am găsit pe fiecare pagină scris cu grijă, cu litere de tipar, atât retete festive, tradiționale, cât și rețete de zile obișnuite, unele născute din bunăstare, altele din neajunsuri; dar toate au în ele gustul locului și pot crea cu noblețe o masa de sărbătoare actuală. Am găsit ceva minimalist pe care bunica ni-l pregătea rapid din 2-3 ingrediente și aduna familia laolaltă. Crea astfel o armonie în jurul mesei de acasă, unde nu era nevoie de perfect. Pentru că totul este de un perfect simplu. Deseori pregătesc această rețetă pentru picnic:
Ingrediente
2 căini cu Făina Superioară 000 Raftul bunicii
250 mililitri de ulei
250 milillitri de apă
250 grame de zahăr
2 linguri cu oțet, puțină sare
2 plicuri cu zahăr vanilat
o sticluță cu esență de vanilie
4 linguri cu cacao
2 plicuri cu praf de copt
Mod de preparare
Amestecăm zahărul cu cacao, adaugăm sarea, zahărul vanilat, praful de copt, făina și amestecăm. Apoi adaugăm uleiul, apa, esența și amestecăm. La sfârșit adăugăm oțetul și amestecăm timp de 1 minut. Se obține astfel un aluat uniform și lucios. Punem compoziția în tava cu hârtia de copt. Putem adăuga, după gust, nuci, fructe sau ciocolată. Se introduce în cuptor timp de 40 de minute. Se scoate și se face un test cu scobitoarea. Se poate unge negresa cu gem de caise, se poate presăra nucă de cocos sau zahăr pudră.
Poftă bună!
Piscot cu caise
In copilarie, mancam caise din pomul strabunicii. Mi-au placut dintotdeauna si, tot dintotdeauna, mi-a placut si piscotul, atat de usor, perfect pentru vara. Daca e facut cu oua din gospodaria parintilor sau a socrilor, e de basm!
Ingrediente:
1/6 cana cu lapte, 1/6 cana cu ulei, 300 g de faina Raftul bunicii, 1 plic de zahar vanilinat, 1/2 plic de praf de copt, 200 g de zahar, 8 oua
Se separa albusul de galbenus. Cu ajutorul mixerului, se bat spuma albusul si zaharul, apoi de adauga zaharul vanilinat. Se adauga galbenusurile in compozitie, amestecand incet cu lingura de lemn. Se pun faina si praful de copt, se amesteca, apoi urmeaza laptele si uleiul. Se toarna in tava si se presara caise (sau prune, visine, piersici). Se lasa in cuptor 25 de minute.
Cozonac 1 m….
Ingredientele….5 oua…30g zahar…30 g faina Raftul bunicii..1 buc praf de copt…7 lingura mare ulei de clasa… 10 lingure de ape fierbinte. sare dupa gust….Ouăle se despart si amestecam doar galbenusul cu zaharul. Punem uleiul dupa amestecare si apa..si faina tare bine se amesteca..dupa care se bat separat albușurile, amestecam tare bine si punem totul la un loc…dupa care impartim in 2 buc amestecul respectiv. Si într-o parte separat punem 4 lingure mare cacao. Se amesteca bine.
Într-o tava de coconac punem 1…amestecul cu cacao si separat cel simplu…Se pune in cuptorul preîncalzit la 180 grade, pentru 30 minute.
Facem crema separat…într-un un vas punem un ou, 4 linguri faina Raftul bunicii .2,5 dl lapte 10 g zahar.. se amesteca tare bine la rece. Dupa care punem la foc si in continuu amestecam pana primim un produs tare. Cand este gata, in cele 2 tave lasam sa odihnesca. Dupa care feliem cozonacul in felii egale. Cand crema este racită punem un unt 250g si amestecam la rece. Peste fiecare felie se pune amestecul, prima oară peste una simplă, apoi una cu cacao… punem una dupa altul.
In sfarsit punem intr-o oală mică o tabla de ciocolata si o lingura mare de ulei, amestecam compoziția. Dupa care invelim tot produsul cu această cremă. Trebuie taiat asimetric .. ca sa arate tare frumos..
POFTĂ BUNĂ VĂ DORESC!
Melc cu cașcaval
Ingrediente
1kg faina
2dl ulei
o lingura mare zahar
0,6l lapte
2 pachet drojdie normal
2 linguri mici de sare
Mod de preparare
Aceste produsele se amesteca intr-o oala corespundatoare dupa ce drojdia se dizolva 0.6 litru late calde. Se lasa 15 minute…. Umplutura: 25g unt, 3 oua numai galbenusul, 30g cascaval si sare dupa gust.
Toate aceste produsele se amesteca bine. Aluatul se intinde subtire. După care se adaugă umplutura. Dupa care modelăm în formă de melc si dupa care tăiem in felii egale. Dupa ce este feliat punem intr-o tavă. Punem deasupra cascaval ras, dar inante ungem cu oua amesctecat. Mai punem chimion desupra produsului și… gata! Totul se pune la cuptor 30 minute la 200 de grade… VĂ DORESC POFTA BUNĂ!
Brioșe cu nectarine
Ingrediente
150 gr Făina Superioară 000 Raftul bunicii
2 nectarine, tăiate cubuleșe mici
2 ouă mari
150 gr zahăr
50 ml lapte
50 ml ulei
7 gr praf de copt
Un praf de sare
esență după gustul fiecăruia (eu am pus esență de vanilie)
Mod de preparare
Am bătut ouăle cu zahărul și praful de sare până și-au dublat volumul, apoi am amestecat cu restul ingredientelor până a rezultat un aluat omogen.
Aluatul astfel obținut l-am turnat în formele preferate. Am încălzit cuptorul la 200 grade, am pus formele și am scăzut temperatura la 180 grade.
Brioșele au fost gata de scos din cuptor după 25 de minute.
POFTĂ BUNĂ!
P.S. – nu știu alții cum procedează, dar noi nu plecăm nicăieri, fie picnic, un drum mai lung, o ieșire în parc, fără să avem la noi briose… doar fructele din ele mai variază.
Ciorbă de pui de casa cu găluște (griș Raftul Bunicii)
Se taie puiul, se spala și se pune la fiert, adăugăm un pic de sare pentru a se ridica spuma, când începe un pic să fiarbă se ia spuma cu lingura și se aruncă, iar după adăugăm zarzavatul:
Morcov
Ardei
Ceapa
Se poate pune și puțină rădăcina de țelină (cine dorește )
Când carnea și legumele sunt fierte se pregătesc găluștele
Într-un vas mai mic, adăugăm 2 oua și ulei, și se bat pâna se leagă. Apoi adăugăm grișul Raftul bunicii, depinde cum dorește fiecare compoziția (mai tare sau mai moale) când e gata se ia cu o lingura sau linguriță puțin câte puțin și se pune in ciorbă, când este gata o punem la răcit și pofta mare sa avem cu toții.
Colțunasi cu visine/cirese
Se face un aluat simplu din faina Raftul bunicii, apa si drojdie.
Se intinde cu facaletul, apoi se taie patratele.
Se umplu cu visine si se lipesc pe margini, apoi se indoaie colturile.
Se fierb si se servesc atat calde cat si reci.
Practic aluneca pe gat fara sa le mesteci!
Prajitura cu mascarpone
Ingredientele
5 oua
25g zahar
30g faina Raftul bunicii
1 plic normal praf de copt
10 linguri mari cu apa caldă
7 linguri mari ulei extra
4 linguri mari cacao
Facem separare cu oua ..galbenusul luam separat si facem spuma…Restul sortimentelor le punem intr-o oala si amestecam..Dupa care punem si galbenusul facut spuma și amestecam tare bine..Dupa care punem in tava si facem 2 buc piscotul.
Crema
250g mascapone
10g zahar
10 g unt
Amestacam tare bine…
Cand pișcotul este gata prajit si cand se raceste complet, facem a felul urmator: punem crema deasupra (jumatatea cremei totale) și punem celelalte foi-sortiment la tava..si punem deasupra cremă.. si presărăm ciocolata rasă…
Poftă bună!
Eu am pregătit un tort de casă pentru cea mai bună prietenă, fiindcă mâine este ziua ei!
Avem nevoie de: 10 ouă, 10 linguri de zahăr, 10 linguri de făină Raftul Bunicii, coaja de la o lămâie,o esență de rom, 2 creme cu gust de ciocolată, fructe.
Mod de preparare
Am separat albușurile, le-am bătut spumă am adăugat zaharul, gălbenușurile apoi ușor cu o spatulă am incorporat făină Raftul Bunicii, am pus coaja de la o lămâie și puțină esență am dat la cuptor timp de 30 min. Apoi am făcut siropul: am pus apă cu zahăr și o esență de rom, am așteptat să se răcească tortul, am făcut o cremă de ciocolată am topit 400gr ciocolată in 500 Gr frișcă lichidă și am adăugat 150gr unt. Am lăsat la frigider peste noapte apoi am mixat bine cremă, am însiropat blatul, am pus cremă, multe fructe proaspete am pus alt blat încă un rând de cremă și am ornat cu câteva bombonică și floricele a ieși o bunătate!
Am pus în mijlocul tortului 2 banane, 2 kiwi, 2 caise am însiropat blatult cu 200ml apă o linguriță esență de rom și 10 linguri de zahăr!
La mulți ani pt prietena mea😘
Cornuri cu apă de flori de portocal și cacao
Am pregătit aceste cornuri în două culori, cu pudră de cacao și apă de flori de portocal. I-am decorat cu ce și-a dorit fiecare: susan sau nucă măcinată.
Ingrediente:
310 ml lapte,
1 ou,
10 g drojdie uscată,
410 g făină albă Raftul bunicii,
1 linguriță sare,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță coajă de lămâie,
1 linguriță apă de flori de portocal,
1/2 linguriță pudră de vanilie,
50 ml ulei,
1 linguriță cacao,
În plus:
50 g făină,
Susan,
Nucă măcinată,
1 ou
Mod de preparare:
Pui într-un bol făina Raftul bunicii și drojdia și le amesteci. Adaugi oul, laptele cald, sarea, îndulcitorul, coaja de lămâie, vanilia, apa de portocal și uleiul și amesteci. Frămânți un aluat de densitate medie, pe care îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până își dublează volumul.
Întinzi aluatul pe blatul de lucru presărat cu o mână de făină Raftul bunicii și mai frămânți cât să dai formă. Împarți aluatul în 8 bucăți. Presari acum pe masă și o linguriță de cacao și întinzi fiecare bucată de aluat, o să capete un aspect marmorat, frumos. Rulezi ca să formezi niște șnururi din aluat, pe care le răsucești două câte două. Le aduci la formă de corn.
Le transferi într-o tavă cu hârtie de copt. Mai lași la dospit cornurile încă 20 de minute. Le ungi cu ou și le decorezi cu susan sau nuci măcinate.
Le coci 15 minute la foc mic (150 °C), să se coacă bine înăuntru, apoi 15 minute la foc mediu (180 °C), să se rumenească frumos.
Poftă Bună!