Cu piersici zemoase, pepeni delicioși, caise pline de savoare, august e luna fructelor aromate, numai bune de pus în tarte, prăjituri și checuri, toate pregătite cu dragoste, cu ajutorul produselor Raftul bunicii.
Fie că petreceți zilele toride la umbră, în grădina bunicii, fie că vă strângeți în casă să depănați amintiri până ce soarele își domolește căldura, cu siguranță ai un deliciu nelipsit pe masă, pe care micii și marii pofticioși îl savurează cu bucurie. Pregătește-l chiar azi, și, pe lângă bucuria garantată a celor dragi, ai șansa la unul dintre premiile de la Raftul bunicii.
Surprinde-ne cu un deliciu cu fructe de sezon și rețeta ta poate fi câștigătoare.
Iată ce ai de făcut pentru a te înscrie în concurs:
*Premiul constând în produse Raftul bunicii cuprinde câte un pachet de făină (Făina Superioară 000, Făina pentru Cozonac 000, Făina Standard 650, Făina integrală din grâu, Făina 000 pentru prăjituri) și mălai Raftul bunicii.
În tragerea la sorți și în procesul de jurizare intră rețetele înscrise până pe 31 august 2022, care respectă tematica lunii și care includ cel puțin o fotografie clară cu produsul Raftul bunicii folosit.
Câștigătorul jurizării și cel al tragerii la sorți vor fi anunțați pe 6 septembrie 2022 pe pagina de Facebook Raftul bunicii, iar rețetele lor vor fi publicate pe www.raftulbunicii.ro, pe Facebook sau pe Instagram Raftul bunicii. Citește regulamentul concursului înainte de participare.
Luna august ne-a adus „Delicii cu fructe de sezon”! Mulțumim tuturor participanților care au luat parte la a treia provocare a campaniei „Rețete de acasă”.
Roxana Covaciu ne-a propus o tartă irezistibilă cu zmeură care i-a adus premiul prin jurizare, un coș cu produse Raftul bunicii, iar Ionela Mihalache a câștigat premiul prin tragere la sorți, o mașină de pâine. Felicitări!
Rămâneți aproape de Raftul bunicii pentru alte surprize și noi provocări culinare!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.
36 Comments
Gomboti cu caise
1 hg cartofi
O lingurita sare
2oua
Zahar vanilat
Faina pentru cozonac Raftul bunicii cat cuprinde
Se fierb cartofii în coajă, iar între timp pregătim caisele.
Le tăiem în 2, scoatem sâmburii, punem zahăr.
Curățăm cartofii, îi dăm prin răzătoare.
Într-un bol amestecăm cartofii cu un ou și făina raftul bunicii, luăm bucățele mici și punem în fiecare câte o jum. de caisă.
Punem găluștele la fiert și le lăsăm până se ridică la suprafață.
Pentru decor pezmet… cu zahar si scorțișoară
Prăjitură cu vișine:
– 700g vișine fără sămburi
– 5 ouă
– 280g zahăr
– 300g făină superioară 000 Raftul bunicii
– 130 ml ulei
– 150 ml lapte
– coaja rasa de la o lămâie
– 2 lingurițe zeamă de lămâie
– 1 pliculeț zahăr vanilat
– un praf de sare
– 1 linguriță praf de copt
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă tare cu in praf de sare și cele 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Adăugăm zahărul, puțin cate puțin si mixăm până se topește. Acum punem gălbenusurile amestecate cu uleiul și zahărul vanilat, coaja de lamaie și laptele. Amestecăm încet până se încorporează bine. Adăugăm făină amestecată cu praful de copt și o incorporăm cu o lingura de lemn, amestecând de sus in jos. Punem compoziția într-o tava tapetată cu hartie de copt. Presarăm puțină făină peste vișine și le așezăm pe aluat. Primul strat de vișine le împingem in aluat și așezăm altele deasupra.
Se coace la cuptor preincalzit la 180 cca 50 minute. Cel mai bine facem testul cu scobitoarea, pentru a vedea dacă e gata.
Cand se răcește se pudrează cu zahar și se poate tăia.
Tava 25/35 cm.
🍑 PRĂJITURĂ CU CAISE
Blat:
– 5 ouă
– 5 LG zahăr
– 7 LG făină superioară 000 Raftul bunicii
– 2 LG ulei
– 2 LG apă minerala
– 2 gr sare
– 4 gr praf de copt
– vanilie
● 8 -10 caise
■ Compoziția se pune în tava cu hârtie de copt (20/30cm). Se pun deasupra felii de caise. Se coace
35 min/ 180*. După ce s.a răcit se pudrează cu zahar pudră vanilat.
Gogoși cu gem de caise
– 550 g făină superioară 000 Raftul bunicii
– 250 g lapte
– 2 ouă si 1 galbenuș
– 50 g zahăr
– 40 g unt
– 1 pliculet drojdie uscată
– esență vanilie, lămâie și portocală
Intr-un castronel punem drojdia, 1 linguriță de zahăr, 2 linguri de făină și puțină apă. Amestecăm energic si lăsăm sa-si dubleze volumul.
Încălzim putin laptele și topim in el untul si zahărul.
Într-un bol mare punem făină, maiaua, ouăle bătute, un praf de sare, esențele si laptele cu untul. Amestecăm bine si frământat până se ia de pe mâini. Iese o coca molcuța, pufoasă. Mai puteti adauga făină dacă e cazul.
Lăsăm la crescut 1 oră, castronul acoperit.
Pe blatul cu putina făină, scoatem coca și o întindem de 2 foi de maxim 1 cm grosime.
Se pune dulceață/gem cu lingurița, din loc în loc, se acoperă foaia cu o alta și cu forma specială se decupează gogoșile, având grijă ca grămăjoara de dulceață/gem să fie în mijloc.
Se pune uleiul în tigaie, la foc mediu și când este încins se pun gogoșile la prăjit. Se micșorează puțin intensitatea focului, ca să nu se ardă gogoșile, ci să se rumenească frumos, pe ambele fețe.
Când s-au rumenit frumos pe ambele fețe, se iau cu o paletă și se pun într-un vas pregătit dinainte. Se presară cu zahăr pudră în care s-a amestecat în prealabil un plic de vanilie.
Se procedează la fel până se prăjesc toate gogoșile.
Este de preferat să se mănânce calde, simple, sau cu o cană cu lapte.
Poftă bună!
Ingrediente
4 ouă, 7 lg lapte, 7 lg ulei de cocos, 3 lg zahar de mesteacăn, 2 lg făină alba pentru prăjituri Raftul bunicii și 5 lg făină integrală dietetica Raftul bunicii, 1/2 plic praf de copt, 1 lg cacao 100%.
Mod de preparare
Am bătut albușurile cu zaharul, am adăugat gălbenușurile și apoi restul ingredientelor. Am pus într-o tavă de chec, iar deasupra am pus fructe de pădure. La cuptor 45 de minute la 180 de grade.
Rasturnata cu prune!
Ingrediente:
-12 oua;
-12 linguri faina superioară 000 Raftul bunicii;
-20 linguri zahar;
-2 pliculete zahar vanilat;
-2 pliculete praf de copt;
-1 esenta de vanilie;
-1 kg.prune;
-1 praf de sare;
-200 ml.ulei.
Mod de preparare:
-Se separa albusurile de galbenusuri.
-Se pun la robot albusurile cu 12 linguri de zahar si se mixeaza la viteza mare.
-Intr-un vas se pun galbenusurile cu putina sare si se mixeaza la un mixer de mana.
-Peste albusurile mixate se adauga galbenusurile mixate,si se continua mixarea.Se adauga zaharul vanilat,esenta,uleiul si se continua mixarea.Dupa incorporare se da robotul la viteza mica si se adauga faina de grau in amestec cu praful de copt si se mixeaza la viteza mica.
Intr-o tava se pun 8 linguri de zahar si se lasa sa fiarba pana devine aramiu,se opreste focul si cu ajutorul unei linguri se unge tava si pe margini.
-Se taie prunele in jumatati egale si se pun in tava cu pielita in jos pana se acopera toata tava,se toarna compozitia in tava peste prune si se da tava la cuptorul deja incalzit,la foc potrivit timp de circa 50-60 minute,depinde de cuptorul fiecarei gospodine.Se verifica cu ajutorul unei scobitori.
-Cand este gata,se scoate tava,se lasa sa se raceasca,dupa care se rastoarna intr-o tava si se poate portiona.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Aceasta reteta face parte din categoria #miercureafaracarne si ca raspuns la provocarea delicii de sezon..
Cornulețe cu gem de caise!
Gemul este făcut în casă.
Ingrediente
1kg de făină pentru prăjituri Raftul bunicii
2 căni de untură de țară
1 cană de iaurt
un cub de drojdie
un praf de sare
un ou
esență de vanilie
coajă de lămâie
Mod de preparare
Pregătim aluatul, case se frământată bine. Las coca peste noapte în frigider, apoi dimineața întind foaia subțire. Tai în bucăți, apoi pun gemul de caise făcut de mine în casă, le rulez frumos și le dau la cuptor in jur de 20-25 min la cuptorul preîncălzit la 200 Gr. Apoi, le scot și le las 5 minute să se răcească, iar la final le dau cu zahăr pudră și sunt gata de servit 😘
Prajitura cu prune
De aceasta data, mi-am propus sa particip cu aceasta reteta de prajitura cu prune din carnetelul cu prajituri de cand eram eleva la scoala generala. Bineinteles ca mi-a adus aminte de anii de scoala din comunism, cand fetele si baietii (care doreau), ne intalneam la cineva acasa si faceam prajituri pentru ziua mamei, pentru banchet, pentru lectiile deschise care se tineau atunci la cate o materie. Asta pentru ca bugetele parintilor erau mici, nu toate mamele aveau timp sa pregateasca prajituri si cel mai important, nu aveau toate ingredientele necesare (pentru ca parintii le cumparau cu ratia de la magazin). De aceea, fiecare aducea cate un ingredient, mergeam acasa la copilul al carui parinte lucra la butelii si avea inca o butelie de rezerva plina (asta pentru ca si sa ai o butelie plina era o problema). Sub indrumarea tovarasei diriginte – mentorul nostru si in viata, pentru care ii suntem recunoscatori, pregateam aceste minunatii de care eram foarte mandri. Foloseam fructele de sezon pe care le aveam in curte: pere, caise, zmeura, capsuni, piersici. Dar pentru ca bugetul meu este cum este, am folosit pruna, fructul de criza, accesibil oricui.
Ingrediente
1 cana cu zahar
1 cana cu ulei
1 cana cu lapte
3 oua
3 cani cu Faina Superioara 000 Raftul Bunicii
coaja rasa de la o lamaie
1 plic cu praf de copt
2 kilograme de prune
Mod de preparare
Bati ouale intregi, adaugi zaharul si amesteci bine. Adaugi treptat uleiul, apoi laptele si coaja de lamaie. La urma pui faina cernuta, impreuna cu praful de copt. Intr-o tava cu hartie de copt punem aluatul, nivelam si asezam deasupra prunele fara samburi, taiate rondele sau sub forma de petale. Se coace in cuptor timp de 45 de minute (pana se rumeneste bine). Se poate presara nuca de cocos sau zahar pudra.
Pofta buna!
Brioșe cu vișine:
– 300g vișine fără sămburi
– 2 ouă
– 140g zahăr
– 150g făină superioară 000 Raftul bunicii
– 70 ml ulei
– 75 ml lapte
– coaja rasa de la o lămâie
– 2 lingurițe zeamă de lămâie
– 1 pliculeț zahăr vanilat
– un praf de sare
– 1 linguriță praf de copt
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă tare cu in praf de sare și cele 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Adăugăm zahărul, puțin cate puțin si mixăm până se topește. Acum punem gălbenusurile amestecate cu uleiul și zahărul vanilat, coaja de lamaie și laptele. Amestecăm încet până se încorporează bine. Adăugăm făina Raftul bunicii amestecată cu praful de copt și o incorporăm cu o lingura de lemn, amestecând de sus in jos. Punem compoziția în forme 3/4. Presarăm puțină făină peste vișine și le așezăm pe aluat.
Se coace la cuptor preincalzit la 180 cca 30 minute. Cel mai bine facem testul cu scobitoarea, pentru a vedea dacă e gata.
Când se racesc le pudram cu zahăr.
Prajitura cu prune si bezea
Ingrediente——–Pandispan —-5 Albusuri 5 galbenusuri .125 gr.zahar ,125 gr faina superioară 000 Raftul bunicii., 1 lingura esenta vanilie, un praf sare, 400 gr prune ,1 lingurita cu scortisoara .
Pentru BEZEA —-4 albusuri ,100 gr zahar,un varf de sare.
Se taie prunele in jumatati se scot samburii. Se pun cele 5 albusuri intr-un castron si putina sare si se bat bine. Se adauga 125 gr zahar si se bat bine,apoi se adauga galbenusurile,extract de vanilie,faina cernuta si se amesteca usor cu spatula .Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie si unsa cu putin unt ,Se niveleaza uniform aluatul peste care se aseaza prunele taiate cu miezul in jos se presara peste ele scortisoara si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute .Se pregateste bezeaua se bat cele 4 albusuri cu putina sare cand se intaresc se adauga zaharul si cand prajitura incepe sa se rumeneasca deasupra turnam bezeaua peste prajitura o nivelam si facem forme cu furculita sau cu posul ,lasam sa se rumeneasca usor deasupra cat sa devina usor maroniu. Se lasa cam 15-20 minute
Se lasa la racit complet si apoi cu un cutit umezit sub jet de apa rece se portioneaza prajitura .
Prajitura pufoasa cu struguri.
Ingrediente : 400 gr. Faina raftul bunicii 000 pentru cozonac, 200 gr. Unt, 1 plic praf de copt, 100 gr. Zahar, 6 oua, 1 praf de sare, 1 plic zahar vanilat, 50 ml. Zeama de lamaie, 150 ml. Lapte, 200 gr. Struguri fara samburi
Preparare :
1. Intr-un bol , se mixeaza untul moale cu zaharul pana devine o crema. Se adauga si zeama de lamaie si zaharul vanilat si se mixeaza bine
2. Se adauga apoi faina Raftul bunicii 000 pt. Cozonac amestecata cu praful de copt si sarea . Se amesteca bine . Se adauga si laptele treptat amestacandu-se bine.
3. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.se presara deasupra boabele de stuguri fara samburi spalate.
4. Se da tava la cuptor pentru 45 de min . Se pudreaza cu zahar pudra.
Pofta buna !
Prăjitură cu brânză
Ingrediente:
-3 ouă
-13 linguri ulei
-13 linguri lapte
-10 linguri zahăr
-15 linguri făină superioară 000 Raftul bunicii
-1 plic praf de copt
-2 plicuri zahăr vanilat
Umplutură:
-800 gr brânză dulce
-5 linguri zahăr
-2 ouă
-1 plic zahar vanilat
-3 linguri griș
-coaja rasă de la o lămâie
-50 g stafide
-25 ml esență rom
Decor:
– zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare
Mod de preparare foi prăjitură cu brânză:
Adăugăm intr-un bol : laptele, ouale, uleiul, zaharul, zaharul vanilat si praful de copt. Mixam pana se dizolva zaharul iar compozitia are un aspect omogen. Adăugam faina si amestecam usor, pana se incorporeaza. 1/2 din compozitia formata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade și se coace aproximativ 8-10 min.(tava 24×30)
Mod de umplere:
Pregătim umplutura cât timp se coace foaia. Brânza se amesteca cu zahăr, oua, gris, și cu esenta de rom , zahar vanilat si coaja rasa de lamaie. Cand foia s-a copt se scoate tava din cuptor si adăugam umplutura.
Întindem umplutura în strat uniform, apoi turnam în tavă și restul de compozitie pentru foi. Introducem din nou la cuptor – pentru 30-35 min. Când prăjitura capătă o culoare ușor aurie, se scoate din cuptor si se lasa sa se racesca complet înainte de consumare. Poftă bună!
Prăjitură cu prune
Ingrediente:
-300 g de prune
-200 ml de iaurt
-3 ouă
-250 g făină superioară 000 Raftul bunicii
-50 g unt topit
-4 linguri de zahăr
-½ linguriţă de scoţişoară
-½ linguriţă de praf de copt
-un praf de sare
-nucă de cocos
Instrucțiuni de preparare:
👉Se omogenizează iaurtul cu ouăle şi untul topit. Nu e nevoie de mixer, dacă le amestecaţi puţin cu telul e suficient.
👉Adăugaţi zahărul, sarea şi scorţişoara şi amestecaţi din nou să se dizolve cât de cât zahărul.
👉Adăugaţi făina Raftul bunicii, amestecată cu praful de copt şi omogenizaţi aluatul amestecând cu o lingură sau o spatulă. Trebuie să arate ca o cremă groasă.
👉Turnaţi aluatul în tavă. Deaspupra aşezaţi bucățile de prune cu coaja în sus și nuca de cocos presărată peste aluat.
👉Coaceţi la cuptor la foc mediu (180 de grade) până începe să se rumenească deasupra, iar scobitoarea iese curată după ce înţeapăm aluatul, cam (35 de min am copt eu), dar depinde şi de cuptor.
👉Se taie când e rece. Serviţi prăjitura pudrată cu zahăr vanilat, lângă o cafea.
Poftă bună!
Găluști cu prune
Ingrediente:
• 1 kg cartofi
• 350 gr. Făină superioară 000 Raftul bunicii
• 2 oua
• 1 linguriță rasă de sare
• 1 kg prune
• 100 g unt
• 300 gr. pesmet
• 2 lingurițe scorțișoară
• 3,4 linguri de zahăr
Mod de preparare
Prunele se spală, se taie în jumătate și se scot sâmburii. Se presară cu app. 2 linguri de zahăr și o linguriță rasă de scorțișoară.
Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert cu puțină sare. După ce s-au fiert, cartofii se decojesc și se zdrobesc ca pentru piure. Se amestecă apoi cu făina, oua și cu lingurița de sare până ce se formează un aluat lipicios.
Am luat bucati din compozitie, le-am aplatizat in palma (in forma de discuri de cca. 10-12 cm diametru si avand o grosime ce cca 1 cm) si am asezat cate o pruna in mijlocul lor. Am ridicat marginile aluatului peste pruna si am inchis-o bine acolo. Gata prima galusca! Am continuat cu restul, asezandu-le cuminti pe o farfurie peste care am presărat faina .
Am pus la fiert apa intr-o oala mare si am adaugat 2 lingurite de sare. Cand apa a inceput sa clocoteasca am asezat galustele in ea.
Galustele cu prune se fierb cca. 10-15 minute (cronometrate din momentul in care apa incepe din nou sa fiarba), la foc mic, fara capac!
In timpul in care au fiert gombotii am pregatit pesmetul . Intr-o tigaie larga, antiaderenta, am topit untul. Am turnat rapid pesmetul si am amestecat bine cu o spatula (la foc mediu spre mic). Am prajit incet acest pesmet pana ce a absorbit tot untul topit si si-a schimbat culoarea, rumenindu-se. La final am adaugat zahărul si scorțișoara.
După ce fierb galustele ( se ridica la suprafata) le rostogolit bine prin pesmet.
Gata! La masa! Haideti la galuste cu prune!
Prajitura cu caise ingrediente :
6 oua
250 gr. Faina Raftul bunicii superioară 000 alba de grau
75 gr. Unt topit, 150 gr. Smantana
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
1 plic praf de copt
200 gr. Caise taiate bucatele.
Preparare :
1. Se bat cele 6 albusuri separat .
2. Se mixeaza cele 6 galbenusuri cu untul topit, zaharul , praful de sare, smantana, zaharul vanilat, si se adauga praful de copt.
La sfarsit se adauga albusurile batute spuma si caisele taiate bucati. Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina dupa care se toarna compozitia in forma si se da la cuptor pt. 45 de min. Se pudreaza cu zahar si se orneaza cu caise taiate bucatele.
Pofta buna !
Tort de mere si crema de zahar ars!
Pentru Caramel —12 linguri zahar
Pentru Stratul de mere—– 20 gr unt 4-5 mere decojite!
Pentru Crema —- 5 oua 140 gr zahar,500 ml lapte, esenta de vanilie
Pentru BLAT —–100 gr zahar ,5 oua ,100 gr faina superioară 000 Raftul bunicii,30 gr cacao.
Intr- o craticioara ardem zaharul, cele 12 linguri zahar si tapetam bine vasul si pe marginile peretilor vasului. In alta cratita am adaugat untul si am calit merele pe care le-am taiat in prealabil cubulete. Le-am calit cat sa se inmoaie usor.Intre timp se face crema cu oua,lapte si esenta vanilie .Se mixeaza ouale cu zaharul,esenta de vanilie si la urma se adauga laptele.Am pus merele calite peste zaharul caramelizat apoi se adauga si crema de lapte cu oua.Se baga totul la cuptor pentru 40 minute la 180 grade Celsius .Cand aproape sa fie gata se pune si aluatul pentru blatul deasupra.La blat se bat ouale cu zaharul,pana isidubleaza volumul si se deschide la culoare.Se cerne faina si cacao se omogenizeaza totul cu un tel Se toarna compozitia peste mere si crema de lapte si oua, si se baga din nou la cuptor pentru aproximativ 25 minute.Se lasa la racit peste noapte a doua zi se rastoarna pe un platou.
Tartă cu zmeură
Ingradiente:
*90 gr făină albă superioară 000 Raftul bunicii
*3 ouă
*250 ml lapte
*2 linguri cu miere
*esență de vanilie
*un praf de sare
*250 gr zmeura
Preparare:
*am amestecat ingredientele cu excepția fructelor, până compoziția a devenit omogenă
*am împrăștiat zmeura într-o tavă cu diametrul de 20 cm
*am turnat compoziția peste fructe și am pus-o în cuptorul preîncălzit la 180 grade până preparatul a căpătat o crustă arămie (aprox. 40 minute).
POFTĂ BUNĂ!
P.S.1 – noi am servit tarta cu înghețată de vanilie
P.S.2 – pasionată de bucătărie și fotografie…sper că v-am încântat atât papilele gustative, cât și pe voi, vizual.
Negresa cu crema de fistic și capsuni
Ingrediente pt blat:
5 oua
un praf de sare
8 linguri zahar
3 linguri apa
8 linguri faina superioară 000 Raftul bunicii
3 linguri cacao
Blat: Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana devine compozitia lucioasa, ca pentru bezea. Adaugam apa si galbenusurile, amestecand de jos in sus. Incorporam faina si cacaua in compozitie. Punem compozitia in tava si o punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Lasam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. Lasam apoi blatul sa se raceasca.
Ingrediente pt crema:
500ml lapte
6 galbenusuri
120gr zahar
50 gr Amidon de porumb
70gr crema de fistic
Se pune laptele la încălzit, la foc mic. Între timp se mixează gălbenușurile cu zaharul. Se adaugă apoi amidonul.
Când laptele s-a încălzit, se adaugă peste gălbenușuri, se amesteca și apoi se pun din nou în vas la fiert, până se îngroașă, amestecând mereu. După ce oprim focul, adăugăm crema de fistic și mestecam cu un tel pana devine omogena crema. Deasupra se pune folie alimentara.
Sirop:apa, zahar, esență de rom
Se fierbe apa împreună cu zaharul. Atunci când zaharul se topește, se oprește focul și se adaugă esență de rom.
Blatul se taie în 2,se insiropeaza si apoi se adaugă crema. Se adaugă a doua jumătate de blat. Se ornează cu frisca /ciocolată topită și cu căpșuni.
Din cauza faptului ca fetei mele nu ii plăceau fructele, căutam diferite Rețete ca sa ii includ fructele in alimentație. Asa ca faceam aceasta reteta cu diferite fructe de sezon, in acest caz afinele de pădure. Dupa dorinta , poate fi servita ca atare sau cu frisca , inghetata, ciocolata topita, sirop concentrat de fructe topping.
Reteta prajitura cu afine
6 oua
12 linguri zahar
80 ml ulei floarea soarelui
10 linguri faina superioară 000 pentru cozonac Raftul bunicii
un praf de sare
un praf de copt
zahar vanilat
Se separa gălbenușurile de albușuri. Se bat albușurile cu praful de sare, apoi se adauga pe rand zaharul, continuând sa batem albușurile. Se adauga uleiul cate putin, apoi faina si praful de copt, amestecând cu paleta compoziția, de sus in jos. Se toarnă compoziția in tava cu foaie de copt si se adauga afinele amestecate cu putina faina. Se coace la 180 grade cca 20 min(depinde de cuptor), sa nu fie aluat necopt la suprafața. Se lasa la racit si se porționează si servește dupa dorinta.
Pofta buna!🥰💐💐
Găluște cu prune: 20 prune, 800g cartofi fierți în coaja, 300g faina superioară 000 Raftul bunicii, 2 oua întregi, o lingurita sare, 250g pesmet, 100g unt, 100g zahar tos. Cartofii fierți se curata de coaja și se dau pe răzătoarea mica. Peste cartofi se pun 2 oua, sarea, 200g faina și se frământă cu mana. Treptat se adauga restul de faina. Cu mana umeda, se fac discuri din aluat, în mijloc se pune câte o pruna și se rotunjește în forma de bila. Găluștele se pun în apa clocotita cu sare și se fierb 15 minute la foc mic fără capac. Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul iar când e rumenit și pune zaharul. Toată compoziția se pune peste galustele scurse de apa.
Prajitura cu iaurt si afine.
Ingrediente:
Faina superioară 000 Raftul bunicii – 100 gr
Oua – 4 buc
Iaurt – 325 gr
Zahar – 100 g
Sare – 1 praf
Zahar vanilat – 1 plic
Coaja rasa de lamaie – 1 lingurita
Esenta de vanilie – 1 lingurita
Afine – 100 gr
Fulgi de migdale – 20 gr
Separam albusurile de galbenusuri.
Punem albusurile in bolul mixerului alaturi de un praf de sare si de un plic de zahar vanilat, dupa care mixam pana obtinem o spuma densa. Transferam spuma obtinuta in alt bol pentru a pregati restul retetei.
Adaugam in bolul mixerului galbenusurile alaturi de zahar si coaja rasa de lamaie. Pornim mixerul la viteza medie si lasam pana ce galbenusurile se deschid la culoare si incepe sa formeze o spuma.
Adaugam esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si iaurtul in spuma de galbenusuri, mixam 10-15 secunde pana se incorporeaza.
Punem peste compozitia de galbenusuri faina Raftul bunicii si mixam pana nu mai sunt cocoloase.
Incorporam spuma de albusuri in amestecul de galbenusuri cu ajutorul unei spatule, cu miscari largi, pentru a pastra aerul din spuma iar prajitura sa fie pufoasa.
Tapetam o tava cu dimensiunea de 18 cm cu hartie de copt si turnam compozitia dupa care adaugam afinele si presaram fulgi de migdale.
Introducem tava in cuptorul preancalzit timp de 40-50 de minute, pana ce prajitura capata o culoare aurie.
Lasam prajitura sa se raceasca dupa care o putem servi.
Prăjitură cu visine
8 oua
200gr zahar
50 ml ulei
250 gr faina superioară 000 Raftul bunicii
Zahar vanilat
Coaja de lămâie
Sare
1 kg de visine
Se amesteca toate ingredientele se toarnă în tava și deasupra se pun vișinele date prin faina
Se tine la cuptor 25 min la 180 grade
Galuste cu prune
Ingrediente
20 prune
800 gr cartofi fierți în coaja
300gr faina superioară 000 Raftul bunicii
2 oua
Sare
Pesmet 250 gr
100gr unt
100gr zahar
Mod de preparare
Se fierb cartofii, ii zdrobim și punem ouăle și faina.
Se face un aluat lipicios și modelam galustele cu mana.
Luam bucăți de aluat si înglobam o pruna în mijloc și punem gusta în apa fiarta sare.
Se țin pana se ridica eaduora și le mai ținem 5 minute. Se dau prin pesmetul cu unt.
Pesmetul Se pune cu unt în tigaie si amestecam și zaharul pana se rumenește puțin pesmetul.
Prajitura cu mac si visine.
Aluat: 340 grame faina superioară 000 Raftul bunicii
6 oua
45 grame unt
120 ml ulei
225 grame iaurt cremos
75 grame mac macinat
375 grame zahar
300 grame visine congelate
10 grame praf de copt
1 lingurita extract vanilie
un praf de sare
Glazura de ciocolata:
250 grame ciocolata cu lapte
100 grame smantana pt frisca
50 grame unt
Preparare:
Prima data preincalzim cuptorul la 180 grade.
Apoi luam o tava de 40/ 35 cm si asezam in ea hartie de copt, o lasam deoparte. Topim untul in ulei, si il lasam pana este caldut.
Intr-un bol incapator vom mixa ouale cu zaharul pana acesta se topeste. Apoi adaugam in fir subtire untul, continuam sa mixam. Apoi iaurtul, mixam doar pana se amesteca totul. La final adaugam toate ingredientele uscate, cu ajutorul unei spatule amestecam cu miscari usoare de jos in sus.
Visinele le pun asa congelate, pudrate cu putina faina, ce absoarbe umiditatea lasata de acestea.
In tava turnam aluatul si il coacem timp de 40 -45 minute, pana incepe sa se desprinda de pe margini. Dupa ce s-a copt il lasam sa se raceasca de tot.
Intre timp topim ciocolata cu untul , pe baie de aburi. Cand amestecul este omogen adaugam si smantana, apoi il lasam la o parte 10 – 15 minute, pana nu mai frige. Turnam glazura peste prajitura si o dam la rece 2 ore. Apoi se poate servi. Enjoy !
Prajitura cu caise.
Ingrediente:
2 si ¼ cani de faina superioară 000 Raftul bunicii
½ cana zahar
1 lingurita cu praf de copt
¼ lingurita sare
½ cana cu unt, la temperatura camerei
2 oua mari
1 lingurita cu seminte de vanilie
5 linguri cu smantana dulce
Gem sau marmelada de caise
Preparare:
Amesteca cu grija faina, praful de copt, ouale, untul, vanilia si sarea pana cand obtii o compozitie omogena. Gradual, picura si smantana dulce. Apoi, imparte aluatul pe care l-ai obtinut in doua jumatati, inveleste-l in folie de palstic si lasa-l sa se odihneasca la frigider pret de o ora.
Apoi, intr-o tava tapetata cu faina, intinde o jumatate din aluat cat poti de uniform. Lasa-l sa se bronzeze la cuptor timp de 10 minute, dupa care scoate-l si rasfata-l cu un strat generos de piure de caise, gem sau marmelada.
Lasa prajitura la cuptor cam 25 de minute, pana cand aluatul capata o frumoasa tenta aurie. Pudreaza totul cu zahar si gata prajitura!
Ingrediente:
-5 ouă
– 5 linguri de zahăr
– 5 linguri de făină Raftul bunicii 000 pentru prăjituri
– 1 praf de copt
-1 vanilie
– 350g prune
Mod de preparare:
Se mixează albușurile cu zahăr(zahărul se adaugă treptat) până devine spumă , apoi se adaugă gălbenușurile unul câte unul iar la sfârșit făina Raftul bunicii 000 pentru prăjituri amestecată cu praful de copt ( făina se adaugă treptat amestecând cu lingura de lemn invers). Se răstoarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt după care se așează prunele tăiate felii. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Timpul de coacere este de 40-50 min.
Tort cifră cu cremă de ciocolată și mousse de mure.
Blat de biscuiți fragezi cu miere:
100 gr de unt
200gr de zahăr
2 ouă
2 linguri de miere
1 linguriță bicarbonat de sodiu
450 gr făină superioară 000 Raftul bunicii.
Se amestecă untul, zahărul, ouăle, mierea și se pun pe baie de aburi. Se amestecă până se topește untul și se omogenizează compoziția. Se adaugă bicarbonatul și se amestecă cu telul până devine spumoasă compoziția. Se ia de pe foc și se adaugă treptat făina. Se împarte compoziția în 4 în bucăți egale. Se întind foi pe rand cât mai subțiri. Din compoziția aceasta mi-au ieșit 4 foi pt 2 cifre. Cuptorul se setează la 170 grade timp de 10-12 min.
Crema de ciocolată cu mascarpone:
Frișcă naturală 500 ml
Mascarpone 200 gr
Nutella 400 gr
Se bate frișca și se încorporează treptat mascarpone și nutella. Se lasă la rece 20 min.
Crema 2: mousse de mure
500 ml frișcă naturala
Mascarpone 200 gr
Crema de brânză 500 gg
Mure proaspete 500gr
Murele se spală, se lasă la scurs și se trec prin sită. Se pune la foc mic cu o cantitate mică de zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie (ca la gem), până se îngroașă că o pastă, apoi se lasă la răcit. Se bate frișca, se adaugă mascarponele, crema de brânză și piureul de mure răcit. Se asamblează tortul și se decorează după bunul plac. Eu l-am decorat cu fructe de sezon, zmeură și mure.
Poftă bună!
A 2 a reteta:
Tort cu mousse de ciocolata neagră și fructe de pădure.
10 oua întregi
300 g faina superioară 000 Raftul bunicii
300 g zahar.
Mixam ouăle împreună cu zaharul pana își triplează volumul, aproximativ 10 min. Cernem faina adăugăm câte putin și amestecam ușor cu o spatula pana se încorporează bine.
Tapetat o tava cu di amatorul de 30 cm și turnam compoziția. Dam la cuptorul preîncălzit la 170 grade timp de 35-40 min. Bineînțeles că reteta se poate face și pe jumătate, adică din 5 oua pt o tava cu diametrul de 20 cm.
Crema:
La mousse-ul de ciocolata am topit 150-200 g de ciocolata cu 100 ml smântână lichidă, am adăugat aceeași cantitate de gelatina hidratata și după ce s a răcit am adăugat compoziția peste 250 ml smântână bătută frisca.
Trandafiri cu mere
1kg făină superioară 000 Raftul Bunicii
Dorjdie(două plicuri sau jumate de cubuleț, depinde ce drojdie folosiți)
300 ml lapte
3 ouă
300 gr zahar
mirodenii
Puțină sare
Pentru umplutură:
1 kg de mere
200 grame de zahăr
100 gr unt
Pregătim coca :
Se pune laptele la încălzit apoi adăugăm o lingură de zahăr și drogdia și lăsăm 15 minute la dospit. Separat se bat ouăle cu zaharul rămas, sarea și mirodeniile apoi amestecăm cu maiaua, adăugăm faina și frământăm 20 de minute. Între timp curățăm merele, le dăm pe răzătoare apoi le călim în unt împreună cu zahărul la final adăugăm mirodeniile . Cât se răcoresc merele mai frământăm încă odată coca apoi o mai lăsăm la odihnit jumătate de oră. La final modelăm trandafirii (sau placinte) Se coc la 180 grade 35-40 minute. La final se pudrează cu zahar pudra vanilat
Checul este acel desert care cucereste mereu pe toata lumea si ne aduna in jurul mesei.
De data asta am ales un chec inedit, cu malai si piersici care ne-a adunat urgent in jurul mesei la cafea!
Ingrediente:
-3 oua
-160 gr zahar
-150ml ulei
-100gr faina malai extra gold Raftul bunicii
-50gr faina superioară 000 Raftul bunicii
-1 lgt praf de copt
-150 gr nuca macinata
-1 praf de sare
-300 gr piersici
-50 gr branza de vaci
Preincalzim cuptorul la 160 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de chec.
Batem ouale cu zaharul si un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam uleiul si mixam pana se omogenizeaza. Adaugam apoi malaiul amestecat cu faina si praful de copt, nuca macinata si mixam din nou pana se omogenizeaza. Continuam cu nuca macinata si mixam iar pana se omogenizeaza. Turnam compozitia de chec in tava. Formam bilute mici din branza de vaci si le punem din loc in loc peste compozitia de chec. Adaugam apoi cele 300gr de piersici taiate felii si dam tava la cuptorul preincalzit pt 45-60min pana trece testul scobitorii.
Găluște(gomboți) cu prune
Pentru aluat
Cartofi (5-6 )
Făină superioară 000 Raftul bunicii
2 ouă
3 linguri de gris Raftul bunicii
Prune fara samburi
Pesmet
Unt
Zahăr
Esența de vanilie sau zahar vanilinat
Scorțișoară
Eu nu am cântărit nimic, Le am făcut la ochi
Am avut 6 cartofi medii fierti in coaja, după i-am razuit, am adaugat grisul 3 linguri, 2 ouă și faina cât să fie un aluat mai moale dar să se poate lucra cu el. Va folosiți de făină când modelati bilutele
Luati o bucățică de aluat, puneți prunele și le faceti bilute și le puneți pe un platou cu făină să nu se prindă.
Pesmetul îl prăjiți în unt și la final adăugați zahăr, scorțișoară ,esenta de vanilie după gust .
Mai aveti nevoie de 2 3 litri de apă pentru fiert gomboții in care adăugați putina sare si ulei
Cand fierbe apa puneti gomboții si dupa ce se ridică la suprafață îi mai lăsați câteva minute ,apoi ii dați fierbinți prin pesmet !
Mie mi-au ieșit 21 de gomboți din ingredientele astea 😊
Ador să pregătesc dulciuri pentru cei dragi. Recent a fost ziua de naștere a soțului meu, ocazie cu care am pregătit acest tort delicios.
Tort cu oreo, ciocolata si mure
Ingrediente:
-pentru blat umed (23 cm):90g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
55g cafea fierbinte
110g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină superioară 000 Raftul bunicii
130g zahăr
50g cacao neagră
4g praf de copt
sare
-pentru crema de ciocolată neagră:
200g ciocolată neagră cu minim 50% cacao
500 ml smântână pentru frișcă
250g cremă de brânză
100g zahăr
4g gelatină granulată + 30ml apă rece
150 biscuiți oreo
-pentru cremă:
300g mure + 2 linguri zahăr (= 170g sos de mure)
250 g cremă de brânză
400 ml smântână pentru frișcă
120 g zahăr măcinat
6 g gelatină granulată + 30ml apă rece
-pentru jeleu:
400g mure
50ml apă rece
10g gelatină
-pentru decor:
Mure
Afine
căpșuni
100g cremă de brânză
400 ml smântână pentru frișcă
40g zahăr măcinat
Mod de preparare:
Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet.
Pentru blat:
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 2 foi. Eu am folosit doar o foaie pentru tort.
Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 300g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră și se omogenizează compoziția cu o spatulă.
Se hidratează 4g gelatină în 30 ml apă pentru 10 minute și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 2 linguri din compoziția de ciocolată, apoi se adaugă peste restul cremei de ciocolată și se mixează 30 de secunde.
Se rup biscuiții in sferturi și se adaugă peste crema de ciocolată și se amestecă ușor.
Se pune un blat pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă crema de ciocolată. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
Se pune murea într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 170g de sos.
Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă sosul de mure peste cremă și se omogenizează.
Se hidratează 6g gelatină în 30 g apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste restul cremei și se omogenizează. Se scoate platoul de la frigider și se toarnă crema de mure peste crema de ciocolată. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
Jeleu:
Se pune murea într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 230g de sos.
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de mure.
Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de mure și se pune din nou platoul la frigider pentru minim 3-4 ore.
Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se decorează prăjitura după imaginație cu fructe
Eu am mixat crema de brânză cu smântâna pentru frișcă și zahărul și am ornat tortul.
Pandispan cu piersici si zmeura.
Reteta:
5 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
5 linguri faina superioară 000 Raftul bunicii
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta vanilie
1 plic praf de copt
2 piersici mari si coapte
1 sau 2 pere
Albusurile se bat spuma, impreuna cu un praf de sare.
Galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si zaharul vanilat se amesteca cu mixerul, pana se topeste tot zaharul.
Se toarna totul peste albusuri, si se incorporeaza faina cernuta, bucatile de pere si de piersica (se pastreaza o piersica pentru ornat)
Se toarna totul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se aseaza deasupra feliile de piersica, si se da la cuptorul incins, pentru 20 minute.
Foi cu crema de 🍋 lamaie și coacăze.
Reteta
Pt. Foi
Pt o prajitura care conține 2 foi coapte pe dosul tavi, (eu am făcut doua prajituri deci 4 foi,, asa ca trebuie sa dublați cantitățile de la foi dacă vreți)
2 oua
1 amoniu stins cu zeama de lamaie
14lg zahar
14lg lapte
7lg ulei
7 lg untura topita
3 lg apa rece
Faina superioară 000 Raftul bunicii cât cuprinde cât sa fie o coca sa poată sa întindă foi.
Se amesteca toate ingredientele pana se face o coca ce se poate întinde. Se împarte aluatul obținut un 2 părți egale se întind foile ce se coc pe fundul tavi de la aragaz. O sa vedeți ca o sa fie tari, dar când se pune crema și se lasă cel puțin 4-5 ore o sa vedeți ca se înmoaie foarte mult.
Crema de lamaie
Aceste cantități am folosit pt doua prajituri de 2 foi.
1,5 l se pune pe foc mic împreună cu 400 fr zahar, coaja rasa de la 3 lamai mai mari și 3 gălbenușuri, într-un alt recipient punem 4 ling amidon si 4 de faina se amesteca bn si peste se pune din laptele după foc cât nu este fierbinte atât cât sa iasă ca o maia lichida. Se amesteca bine cu telul după se încorporează în laptele dp foc, se amesteca încontinu pana se îngroașă se ia dp foc și după 10 min adăugăm 80-100 gr de margarina și zeama de la o lămâie sau fiecare după gust cum o vrea de acrișoara. Se pune crema între foi cât este fierbinte. Se decorează cu fructe deasupra, eu am folosit coacăze.
TORT DE MERE
BLAT
6 gălbenuşuri
6 albuşuri
6 linguri zahăr
6 linguri făină superioară 000 Raftul bunicii
3 linguri ulei
CARAMEL
150 gr zahăr
SIROP
100 ml apă
100 g zahăr
10 mere(aproximativ)
nucă
gem de mure
Am curățat merele de coajă şi am scos cotoarele.
Într-un vas de inox am caramelizat zahărul pe care l-am turnat mai apoi în tava în care urma să coc tortul.
Am aşezat merele în tavă şi le-am umplut cu nucă şi gem de mure ,apoi le-am pus la cuptor până s-au înmuiat puțin.Cât au stat merele la cuptor,am pregătit siropul punând 100 ml apă şi 100 gr zahăr în vasul de inox în care am caramelizat zahărul.Îi dă o aromă plăcută.
Am pregătit apoi blatul.Am bătut spumă albuşurile, adăugând treptat zahărul până au devenit vârtoase.Am adăugat gălbenuşurile pe care le-am amestecat cu uleiul.La urmă am adăugat făina şi praful de copt(praful ce copt l-am amestecat cu făina).
Am scos tava cu mere din cuptor, am pus peste ele compoziția de blat şi am băgat-o înapoi pentru 45 min la 180°.Când s-a copt blatul ,l-am rāsturnat pe platou.După ce s-a răcit ,am umezit blatul cu sirop.L-am ornat cu frişcă lichidă Hulala l am ornat cu mure.
Tort cu crema de caramel, mousse de zmeura cu mascarpone ,cu o insertie de alune si caramel si crema cappuccino.
Crema de caramel: 250 gr mascarpone, dolce de leche/caramel dupa gust
Crema cappucinno: 330 gr mascarpone, 100.ml frisca, 2 linguri cappucinno caldut si jumate de pliculet- am pus eu de caramel praf. Sa pune dupa gust si se poate inlocui cu ness.
Crema mousse de zmeura cu mascarpone: 330.gr mascarpone, 100 ml frisca, esenta de vanilie si zahar pudra dupa gust , zmeura din dulceata (dar și proaspătă).
Pentr insertie,am bagat la.cuptor alunele de padure sa se prajeasca putin, am.pus vreo 2 linguri de caramel si putina frisca sa fie un pic mai.lichid. frisca si caramelul se pun in fuctie de preferinta fiecaruia
Blat: 5 oua, 250 gr zahar, 150 gr iaurt, 150 ml.ulei, 150 ml cafea, 300.gr faina superioară 000 Raftul bunicii, 50.gr zahar, o lingurita bicarbonat si una de praf de copt, 100 gr ciocolata topita.