Cu fructe și legume intens colorate și aromate, cu bunătăți din belșug, toamna se anunță a fi o adevărată sursă de inspirație culinară, iar prima provocare din acest sezon este pachețelul pentru școală. Ce gustări pufoase ori crocante și neapărat hrănitoare pregătești cu Raftul bunicii pentru pauza mare? Dar pentru prânzul de la birou?
Surprinde-ne cu rețete de gustări la pachet și poți câștiga premii de ajutor în bucătăria ta!
Iată ce ai de făcut pentru a te înscrie în concurs:
*Premiul constând în produse Raftul bunicii cuprinde câte un pachet de făină (Făina Superioară 000, Făina pentru Cozonac 000, Făina Standard 650, Făina integrală din grâu, Făina 000 pentru prăjituri) și mălai Raftul bunicii.
În tragerea la sorți și în procesul de jurizare intră rețetele înscrise până pe 30 septembrie 2022, care respectă tematica lunii și care includ cel puțin o fotografie clară cu produsul Raftul bunicii folosit.
Câștigătorul jurizării și cel al tragerii la sorți vor fi anunțați pe 6 octombrie 2022 pe pagina de Facebook Raftul bunicii, iar rețetele lor vor fi publicate pe www.raftulbunicii.ro, pe Facebook sau pe Instagram Raftul bunicii. Citește regulamentul concursului înainte de participare.
În tragerea la sorți, norocul i-a surâs Amaliei Livinschi, care a pregătit o delicioasă prăjitură cu nuci. Premiul prin jurizare a fost oferit Anei Andrei, care ne-a încântat cu o irezistibilă plăcintă cu gutui.
Rămâneți aproape de Raftul bunicii pentru alte surprize și noi provocări culinare!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.
69 Comments
Brioșe
5 ouă mari se bat cu 3 lg miere, se adaugă 200 ml smântână lichidă, 8 linguri făină integrală dietetica Raftul Bunicii, o jumătate de plic praf de copt, 3 linguri cacao sau pudră de roșcove (e mai sănătoasă) și 2 linguri ulei de cocos. Se amesteca toate bine și se pun în formele de brioșe. Deasupra se pun afine sau merișoare sau goji.
Poftă bună la delicii! 🤗
… chec in trei culori…
Rețeta
6 oua
12 linguri faină superioară 000 Raftul bunicii
12 linguri zahar
3 linguri cacao
3 linguri ulei
6 linguri lapte
2 lingurițe praf de copt
1 pliculeț zahar vanilat.
Mod de preparare
Se separa albușurile de gălbenuș
Separat se bat albușurile cu 6 linguri de zahar, spuma tare și 6 linguri faina.
Se bat gălbenușurile cu 6 linguri zahar, 6 făină, 3 linguri ulei, 3linguri lapte, zaharul vanilat și o linguriță de praf de copt.
Pt blatul cu cacao avem nevoie de 5 linguri din compoziția de albuș, 4 linguri din compoziția de gălbenuș și 3 linguri cacao, 1 linguriță de praf de copt,3 linguri lapte.
Se ia tava de chec și se pune compoziția cu cacao, se da prin sita cacao deasupra, se pune și compozitia de albuș și iar cacao, la urma cea de gălbenuș.
La cuptor 30 minute 😊
Briose cu fulgi de cioco si zmeura
250 g faina superioară 000 Raftul bunicii ( ca o mentiune , intotdeauna fol. RAFTUL bunicii , faina, gris, malai )
7g praf copt
Fulgi de cioco
Zmeura congelata ( din gradina noastra, pusa in lada frig.)
1 praf de sare
Zahar 1 lingura
200ml lapte
1 ou
100 g unt topit
Esenta de vanilie.
Elementele umede ( laptele, oul, esenta vanilie si untul topit ) le amestec separat, apoi compozitia obtinuta o amestec cu toate celelalte elemente.la final, adaug fulgii de cioco si fructele .
La cuptor, la 180 grade, vreo 20 min.
Ies si amestecate toate ingredientele intr un bol, la gramada. 🙃
Prăjitură rapidă cu brânză ( se poate folosi orice fel de umplutura)
-9 linguri zahar
-4 ouă
-9 linguri ulei
-24 linguri faina alba 000 superioara Raftul bunicii
-1 praf de copt
se bat ouăle cu zahărul foarte bine apoi se adaugă uleiul și la urmă făina cu praful de copt
Se pune jumătate din compoziție in tavă se da la cuptor la 180° până prinde putina crustă
Între timp se face umplutura de branza frecata cu 4 oua 12 linguri zahăr zahăr vanilat, esența vanilie și coajă de lămâie/portocală opțional
Se scoate tava din cuptor, după ce a prins crustă, se întinde branza peste care se pune restul din jumătatea de compoziție
Se lasă până prinde crusta frumoasă deasupra, se verifică cu scobitoarea când este gata
Delicioasă! Poftă bună!
Blat:
6 ouă
100 g zahar
120 g faina Raftul bunicii
Un praf de sare
Un plic praf de copt
50 ml ulei
50 g cacao
Crema ciocolată cu mascarpone:
400 g ciocolata cu lapte
250 ml frisca lichida
400 g mascarpone
O esenta de vanilie
Crema vanilie:
300 ml frisca lichida
200 g amidon
150 g zahar
100 g unt
5 galbenusuri
1 litru lapte
O esență vanilie
Preparare crema de vanilie:
Se pune laptele la fiert impreuna cu esența de vanilie.Separat, galbenusurile se bat impreuna cu zaharul, pana se topeste si se adauga faina in ploaie, amestecand bine.
Se adauga treptat laptele clocotit, amestecand incontinuu. Se pune vasul pe foc, la foc mic, amestecand incontinuu, pana cand crema da in clocot.
Se retrage vasul de pe foc, se acopera cu folie sau un tifon umed si se lasa deoparte pana cand se va folosi. Tifonul umed sau folia, au rolul de a proteja, sa nu se formeze pelicula tare deasupra.
Preparare crema de ciocolata cu mascarpone:
Intr-o oala cu fund dublu am pus ciocolata maruntita împreună cu frișca. Se amesteca până când se înfierbânta frisca apoi luam de pe foc si amestecăm până când se topeste toata ciocolata. Se obtine un ganache de ciocolata care va trebui să se răcească foarte bine.
Preparare blat:
Pentru blaturi am pus ouăle împreună cu zahărul și praful de sare in bolul mixerului. Se mixeaza la viteza mare până când aceasta isi dublează volumul. Se încorporează treptat faina impreuna cu cacao si praful de copt iar la final adăugăm uleiul. Mixam totul pana cand compoziția s-a omogenizat bine. Acesta compoziția se împarte în 3 părți din care vor rezulta 3 blaturi. Eu le-am copt pentru 10 minute la 190°C in tava tapetata cu hartie de copt.
Pana se răcesc blaturile, ne ocupam de crema.
Ganachele bine răcit se mixeaza apoi adăugăm treptat din mascarpone si mixam la treapta medie. La final se adauga si esenta de vanilie. Dacă doriți o crema mai dulce se poate adauga zahar pudră.
Am ornat putin tortul cu capsuni si crema de vanilie.
Fetitei si soțului ia plăcut foarte mult acest tort!
GOFRE/Wafe belgiene
Ingrediente:
2 oua
100 g zahar
75 ml ulei
150 ml lapte
200 g faina pentru cozonac Raftul bunicii
1/2 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
-coaja de lamaie.
Ouale se bat cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul, esenta si coaja de lamaie si se mixeaza pana compozitia de oua devine ca o crema. Se pun apoi, pe rand, uleiul, laptele si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Pentru a coace aceste gofre/wafe avem nevoie de aparatul special. Ungem cu putin ulei si punem cate un polonic din compozitie. Intindem pe toata suprafata si inchidem capacul aparatului. Se verifica din cand in cand daca sunt gata, cred ca dureaza in jur de 4-5 minute.
Pofta buna!
Chec
6 linguri de zahar,6 linguri de faina,6 oua,3 linguri cacao,esenta de rom.
Se bat albușurile cu zahar, se încorporează gălbenușurile și esenta,cu o spatula se încorporează și faina,jumătate din compoziție se toarnă în tava,cealaltă jumătate se amesteca cu cacao și se pune deasupra.Se coace 45 de minute la 180 grade.
O feliuță este perfectă pentru școală!
Prăjitură cu crema de brânză philadephia și fructe proaspete.
Am făcut un blat pufos cu faina preferata Raftul bunicii și am copt blatul intr-o forma rotunda. Am amestecat crema de brânză philadephia cu zahar pudra și esență, iar separat am făcut gelatina. După ce s a răcit gelatina am turnat peste crema și am amestecat. Am turnat amestecul peste blat și apoi am ornat cu fructe proaspete, eu am folosit nectarine și mure ❣️❣️❣️. Toată familia o adora. ❣️❣️❣️
CLĂTITE cu lapte de nuca si faina integrala
Ingrediente
200 ml lapte de nuca, 150 ml apa minerala, 150 gr faina integrala un praf de sare, esenta vanilie si putin ulei folosit la prajire.
Mod de preparare
Se amesteca pana nu mai sunt cocoloașe cu mixerul fără apa minerala, care se adauga la sfarsit si se amesteca cu lingura. Se lasa 10 minute sa se odihneasca compozitia si apoi cu un polonic mic se pune compozitia in tigaia foarte incinsa si unsa cu ajutorul unei pensule cu un pic de ulei, bine intins in tigaie. Se umplu cu fructe din gemul de vișine, se inveleste in folie de aluminiu si este o gustare minunatată la scoala
Cozonac cu nuca si cacao
Ingrediente
500 grame faina de cozonac Raftul bunicii
20 gr drojdie proaspata
185 ml lapte calduț
125 gr zahar, 2 oua
50 l ulei si 100 gr unt topit
coaja rasa de lamaie si portocală
esenta de vanilie
5 gr de sare
Umplutura – 100 gr nuc, 50 gr cacao si gr zahar.
Mod de preparare
Laptele l-am incalzit usor (sa nu fie fierbinte!) – pregatiti 185 ml insa in aluat puneti mai intai 150 ml si pastrati 35 ml de rezerva (daca aluatul e prea tare – depinde de faina). Ouale le-am scos din frigider cu cateva ore inainte. Si faina trebuia adusa din camara ca sa se incalzeasca si sa ajunga la temperatura camerei. Faina trebuie sa fie una alba , de buna calitate, recomand faina speciala de cozonac Raftul bunicii. NEAPARAT sa fie cernuta inainte , adaugati sarea ptr a se accentua savoare produsului. Citricile le tin in apă cu bicarbonat jumătate de oră, apoi le clatsc foarte bine si folosesc coaja lor , rasă pe răzătoarea fină. Mai intai desfac drojdia intr-un mic castron impreuna cu o lingurita de zahar (luata din cel cantarit) si 100 ml de lapte (din cei cantariti). Frecat-o bine cu lingura si presar cu putina faina (luata din cea cantarita). Am lasat-o deoparte ca sa se activeze (10 minute). Daca aveti drojdie uscata procedati la fel cu ea: turnati 100 ml lapte caldut in bol, puneti o lingurita de zahar, presarati drojdia uscata si amestecati. Deasupra presarati cu putina faina si asteptati 10 min. Dupa acest timp amestecati bine si treceti mai departe la urmatorii pasi ai retetei. Intr-un bol incapator bat oualele cu mixerul, cu restul de zahar, pană isi dublează volumul si se albesc. Se adauga si maiaua , restul de lapte, faina si se framanta foarte bine , dupa care incepe sa se toarne usor câte putin uleiul si untul topit, sa se incorporeze foart bine, Trebuie frământat cel putin 20 minute, dupa carese lasa sa creasca intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu carpe de bumbac. in timpul acesta pregatim umplutura nucile tocate se amesteca cu laptele caldut si zahar si se amesteca pana la topirea zaharului. Cand scoatem aluatul din vas il asezam intr-o tava unsa cu ulei , il impaturim in 3 aducand marginile laterale spre mijloc pentru crearea suvițelor in mijlocul cozonacului. Impart aluatul in 2, prima o pun pe fundul tavii adaug mplutura si deasupra a doua parte de aluat, care sa ajunga pana la nivelul celuilalt. Se acopera cu carpa bumbac, se lasa la odihnit 15-20 minute si apoi se dau la cuptorul incins ptr minim 45 minute , in funcție de cuptoare. Să aveti pofta!
Sărățele cu susan alb
* Eu folosesc grasimea de la gainile de tara – o topesc , ca la jumerile de porc
Ingrediente
100 gr grasime găină topită RECE
350gr faina integrală Raftul bunicii
1 lingurita sare
1 linguriță praf de copt
100 gr branza uscata de oaie dată pe razatoarea fina
1 ou si 100 gr iaurt grecesc
Pentru uns, un ou si susan alb
Mod de preparare
Cern faina cu sarea si praful de copt, dupa care il mixăm cu oul. Apoi adaugam pe rand oul, iaurtul si la sfarsit branza. aluatul il invelim intr-o folie de plastic si il lasam catrva ore la frigider. Aluatul rece se intinde pe masa de lucru cu puitna faina in strat de 4-5 cm grosime, se taie bețe si se pun in tava la distanta de 2- cm, se ung cu ou si se presară cu susan. In tava să puneți hartie de copt. Se pun la cuptor cam ptr 15 minute. Sunt minunate luate la pachet!
Cozonac cu nuca si carob … Aluat gr făina cozonac, 100 gr unt topit si racit, 250 ml lapte călduț, 2 gălbenușuri, 25 gr drojdie proaspata, 1 lingura zahar si un praf sare. Pentru umplutura … 150 gr nuci tocate, 50 gr migdale tocte, 5 linguri lapte, 2 linguri carob, 2 linguri sirop artar si 100 gr stafide hidratate in esenta de rom. decor 1 ou. Drojdia o dizolv cu zaharul si un pic de lapte caldut, le las acoperite sa dospeasca. Dupa 15 min adaug galbenusurile, untul faina si frământ 10-15 min. Imi umezesc mainile cu ulei, impart aluatul in 2 , fiecare parte o intind intr-o tava . Adaug umplutura, bine amestecata si rulam aluatul. La fel procedez si cu al dolea aluat, le impletesc impreuna , asez intr-o tava de cozonac si mai las la dospit cam 30 min/ La cuptorul preincălzit la 180 grade punem tava cu cozonacul uns cu ou. Să avem poftă!
Chiftelute dovlecel 2 dovlecei, 1 cartof (curățate si date pe răzătorea mica si storse bine inainte de a fi amestecate cu restul), 1 ou, 1 legatura ceapă verde tocata , cateva fire de patrunjel măras si 2 frunze de cimbru tocate mărunt, sare si piper dupa gust, 1 lingura de branza de oaie rasă. Se amesteca toate, se adauga faina cat sa le lege si cu lingura se formeaza chiftele in tigaia incinsă si cu putin ulei ( sa nu băltească in ulei) Alaturi se poate servi cu o salata de rosii , sau un sos din iaurt grecesc usturoi si castravete dat pe razatoarea mica
Placinta cu dovleac. 500 g faina Raftul Bunicii 000
7g drojdie uscata
150 ml apa calduta
100 ml lapte
1 ou
Putina sare
80g zahar
Vanilie optional
40 ml ulei
Se pregateste maiaua. Se dizolva drojdia in putin lapte si se adauga 2 linguri de faiana. Se lasa 10 min la odihnit. Amestecam laptele cu apa, oul, zaharul, sarea si turnam peste faina. Adaugam maiaua si framantam. La final, incorporam uleiul. Lasam la dospit 1h.
1,5kg dovleac
250 g zahar
Scortisoar
Se pune dovleacul cu zaharul pe foc pana acesta se inmoaie. Stingem focul si adaugam scortisoara. Facem rulouri pe care le ungem cu ulei sau ou si bagam la cuptorul preincalzit la 180° pentru 35-40 min.
Pizza de casa!
Ingrediente aluat.
-30 ml ulei de masline
-220 ml apa calduta
-1 lingurita de zahar
-20 gr drojdie proaspata
-420 gr faina alba
-2 lingurite sare.
Mod de preparare Dizolvati drojdia si zaharul in apa calduta,dupa care puneti faina,uleiul,sarea si incepeti sa framantati cu mana sau la robot pana obtineti un aluat elastic.Puneti aluatul intr-un vas, acoperiti cu un prosop si il lasati la dospit la loc cald ferit de curent aproximativ 30 de minute.
Prajitura cu magiun de prune și aluat razuit. Ingrediente pentru blat:
– 3 galbenusuri + 1 ou intreg
– 250g unt
– 150g zahar
– 500g faina
– un pliculet praf de copt
– 5ml esenta de vanilie
Ingrediente pentru umplutura:
– 3 albusuri
– 150g zahar
– 5ml esenta de rom
– un praf sare
– 100g nuca macinata
– 200g magiun de prune
Pregatim tava, pe care o ungem cu putin unt si o tapetam cu hartie de copt sau faina. Apoi incingem cuptorul la 160°C. Amestecam untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, esenta de vanilie, galbenusurile, oul si zaharul tos, 3-4 minute cu mixerul la viteza mare, pana avem o spuma. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam pana avem un aluat vartos, omogen, care se desprinde de pe peretii vasului. Pastram 1/3 din aluat, pe care il invelim im folie alimentara si il dam la rece, iar restul de aluat il intindem in tava, apasandu-l cu degetele intr-un strat uniform. Pentru crema, batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul tos, lingura cu lingura, pana avem o bezea tare. Adaugam nuca si magiunul, amestecam pentru a avea o crema omogena. Intindem crema in tava peste aluat, o nivelam folosind o spatula. Apoi scoatem aluatul de rece si il razuim peste prajitura, folosind razatoare cu ochiuri mari. Dam prajitura la cuptor 30-35 minute, la foc mediu, pana este frumos rumenita.
Quiche lorraine cu legume
INGREDIENTE
Ingrediente aluat brise:
Faina 200 g
Unt rece 100 g
Apa rece 70 ml
Sare un varf lingurita
Ingrediente umplutura tarta:
Morcov ( 85 g) 1 mic
Dovlecel ( 85 g) 1 mic
Ardei rosu ( 85 g) o jumatate
Pancetta afumata sau prosciutto cotto 160 g
Parmezan proaspat ras 100 g
Cascaval 100 g
Smantana lichida neindulcita 200 ml
Oua 3
Ulei de masline cateva linguri
Nucsoara dupa gust
Piper dupa gust
Sare dupa gust
MOD DE PREPARARE
Preparam aluatul brise deoarece acesta trebuie sa stea cam 35-40 minute la frigider. Punem intr-un castron faina, untul rece taiat cubulete si putina sare. Amestecam pana and devine un aluat omogen sfaramicios. Adaugam apa rece si framantam pana devine un aluat elastic.Aluatul astfel obtinut il punem intr-o folie de plastic si il lasam la frigider pentru 35-40 de minute inainte de a-l folosi.
Curatam legumele intre timp. Curatam morcovul si il taiem cubulete. Curatam ardeiul si il taiem cubulete. Spalam dovlecelul apoi il taiem cuburi. Punem morcovul, dovlecelul si ardeiul, toate taiate cubulete, intr-o tigaie cu putin ulei si le lasam sa se inmoaie usor pentru aproximativ 10 minute. Dupa cele 10 minute golim legumele intr-un vas si punem in aceeasi tigaie pancetta afumata pentru a se rumeni usor, timp de 3-4 minute.Intr-un castron punem 3 oua si smantana lichida si amestecam cu un tel. Adaugam parmezanul, sare, piper si nucsoara si amestecam. Adaugam si pancetta si amestecam cu o lingura.Ultimele ingrediente adaugate sunt cascavalul taiat cubulete si legumele inmuiate anterior in tigaie. Este momentul sa presaram blatul de lucru cu faina si intindem aluatul brise cu ajutorul unui facalet. Ungem si tapetam cu faina o tava de tarta apoi punem aluatul in tava. Taiem aluatul in exces cu ajutorul facaletului. Il intepam din loc in loc cu o furculita.Adaugam umplutura si o uniformizam. Introducem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C si tinem 45-50 minute. Dupa cele 45 de minute preparatul este copt si poate fi scos din cuptor. Acest delicio Quiche rapid cu legume este gata pentru a fi servit. Pofta buna!
Briose cu dovleac placintar!
Ingrediente:
1,5 cupe făină (200 g)
1 lingurita praf de copt
1 cana de piure de dovleac
1/2 ceasca margarina la temperatura camerei
2 oua mari
1 lingurita condiment pentru placinta o combinatie de scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, ienibahar
1.25 cupe plus 1 lingura de zahar (110 g + 1 lingura)
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita de sare
1 linguriță scortisoara mie imi place foarte mult
Mod de preparare:
Mai intai trebuie sa faceti piureul de dovleac astfel: curatati dovleacul placintar de coaja apoi il dati pe razatoarea mare. pune-ti intr-o oala 50 ml ulei de floarea soarelui apoi puneti dovleacul ras si caliti bine pana cand obtineti un piure. Atentie trebuie sa amestecati continuu sa nu se prinda de fund. Sau coaceti in cuptor dovleacul apoi scobiti miezul.
Lasati piureul la racit iar intre timp porniti cuptorul la 180 de grade. Daca aveti dovleac copt il puteti folosi pe acela.
Puneti toate ingredientele intr-un bol apoi cu un mixer omogenizati bine compozitia. Intr-o tava de briose puneti hartie pentru briose apoi impartiti compozitia in cele 12 forme.
Bagati tava in cuptor pentru 25-30 minute.
Cand sunt coapte se scoate tava din cuptor si se lasa la racit 5-10 minute inainte sa le scoatem din forma.
se pot servi cu zahar pudra deasupra sau cu frisca batuta cu scortisoara.
Cornulețe fragede
Sunt o mămică ocupată, mereu în criză de timp, mai ales că am doi copilași școlari năzdrăvani. De multe ori pregătesc pentru pachetele din ghiozdănele ceva rapid și nepretențios. La mine în familie, toți adoră aceste cornulețe. Sunt micuțe și hrănitoare și nu te lasă la greu. Aceasta variantă de cornulețe merge foarte bine și la gustarea de la serviciu, sau la o bere cu un prieten, la o șuetă cu vecinii sau o mică gustare pentru musafiri. O recomand și altor mămici ocupate cu serviciul și multe alte activități importante și care au puțin timp la dispoziție.
Ingrediente
1 pachet unt de 200 gr
2 ouă
2 lingurițe cu zahăr
2 lingurițe cu sare
1 cub de drojdie
1 ceașcă cu apă caldă
550 gr de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
semințe de in, de chimen, de mac, de susan
putin cașcaval ras
Mod de preparare
Se face o maia din drojdie și o ceașcă cu apă călduță. Frecam bine gălbenușurile cu zahărul și cu sarea. Adăugăm untul și făina și frământăm bine. Întindem o foaie, o tăiem în triunghiuri, pe urmă le rulăm. Ungem apoi fiecare cornuleț cu albușul sărat, adaugăm semințe de chimen, de mac, de susan, de in și cașcavalul ras. Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt punem cornulețele și le coacem la cuptor până se rumenesc.
Poftă bună!
Prajitura cu struguri!
Ingrediente:
-1 strugure de masa negru;
-1 strugure de masa alb;
-6 oua;
-10 linguri zahar;
-6 linguri ulei;
-1 plic praf de copt;
-1 plic zahar vanilat bourbon;
-1 sticluta de esenta de vanilie;
-1 praf de sare;
-6 linguri faina pentru cozonac Raftul bunicii;
-100 gr.unt,grasime 80%.
Mod de preparare:
-Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se pun la robot cu un praf de sare si se mixeaza pana devin spuma.Galbenusurile se pun cu 6 linguri de zahar si se mixeaza pana devin pasta densa.
-Peste galbenusuri se toarna albusurile spuma si cu ajutorul unei spatule se incorporeaza usor de sus in jos.Se adauga faina de grau in amestec cu praful de copt,putin cate putin si se continua amestecarea.Dupa incorporarea fainii se adauga uleiul putin cate putin si esenta de vanilie.Se omogenizeaza compozitia.
Intr-o tava se pun 4 linguri de zahar,100 gr.unt si se lasa la fiert pana se topeste zaharul si untul,apoi se adauga boabele de la strugurele negru si se prajesc pana cand boabele crapa.Se opreste focul si se toarna compozitia in tava,se adauaga peste compozitie boabe de strugure alb,se da cu tava de aragaz de cateva ori sa patrunda compozitia printre boabele de struguri dupa care se da la cuptorul incalzit pentru circa 30 minute la foc mediu sau pana cand este coapta prajitura.Se verifica cu ajutorul unei scobitori daca este coapta prajitura.Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca,apoi se pune peste tava un platou si se rastoarna in platou.Se stropeste cu zahar vanilat bourbon si se portioneaza.Sa aveti pofta si la pofta la un deliciu al toamnei!
Tarta cu dovleac!
Ingrediente pentru aluat:
-600 gr.faina alba 000 superioara Raftul bunicii;
-3 oua;
-1 plic praf de copt;
-100 ml.lapte dulce;
-1 praf de sare;
-250 gr.unt cu grasime 80%
-1 plic zahar vanilat bourbon.
-100 gr.zahar brun.
Ingrediente pentru umplutura:
-1 dovleac,circa 2 kg.;
-200 gr.zahar brun;
-1 esenta de rom.
Mod de preparare pentru aluat:
-Se pune faina intr-un vas,se adauga laptele dulce,2 oua,untul la temeratura camerei,zahar brun,putina sare,praful de copt,zaharul bourbon si se framanta aluatul foarte bine,pana se incorporeaza bine toate ingredientele,apoi se pune in frigider la rece.
Mod de preparare pentru umplutura:
-Se taie dovleacul in doua,se pune in fiecare bucata cate 1 lingura de zahar brun,se pune hartie de copt in tava si se pun bucatile de dovleac in tava si se coc la foc potrivit pana cand dovleacul este bine patruns.Se ia cu lingura miezul de la dovleac si se pune intr-un bol,se adauga esenta de rom,restul de zahar brun si se mixeaza pana devine pasta.
Mod de preparare pentru tarta:
-Se ia cam 60% din aluat si se intinde pe masa de lucru,apoi se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava in care s-a pus hartie de copt,se toarna compozitia de dovleac si se intinde uniform peste aluat.
-Se intinde pe masa de lucru aluatul ramas,se taie foi grosute de cam 1 cm.latime si se orneaza tarta dupa preferinte,se unge aluatul cu ou batut si se da tava la cuptorul incalzit pentru circa 40 minute sau pana cand se rumeneste.Cand se scoate tava din cuptor se presoara cu un plic de zahar bourbon,se lasa sa se racoreasca dupa care se poate portiona.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Pizza de casa cu branza de capra!
Ingrediente pentru trei blaturi de pizza:
-1 kg.faina albă 000 superioară Raftul bunicii;
-2 cubulete de drojdie;
-1 lingurita de sare;
-600 ml.zer de capra;
-100 ml.ulei.
Ingrediente pentru compozitie:
-1 gogosar;
-30 rosii cherry;
-300 gr.masline negre fara samburi;
-800 gr.salam;
-ketchup picant;
-900 gr.branza de capra,(in cazul nostru,cas proaspat de capra);
-1 lingurita sare;
-18 oua.
Mod de preparare pentru blat:
-Se pune drojdia intr-un vas cu putina sare,se adauga cam 100 ml.zer de capra caldut si se omogenizeaza compozitia,apoi se toarna compozitia peste faina de grau si se framanta un alaut nu prea tare,nu prea moale,sa fie usor de intins pe masa de lucru.Se adauga zer putin cate putin la framantat pana la incorporare completa.La final se adauga ulei putin cate putin si se framnata aluatul pana cand se desprinde usor de pe vas.Se pune un prosop peste aluat si se lasa sa se odihneasca pret de o jumatate de ora sau pana cand isi dubleza volumul.
-Se imparte aluatul in trei parti egale.
-Se pune in tava de la aragaz hartie de copt,peste hartie un pic de ulei si cu ajutorul mainilor intindem o foaie de aluat cat tava de mare.
-Se unge foaia de aluat cu putin ketchup,se pun felii de salam,rosii cherry taiate in jumati,felii de gogosari,masline,branza de capra data prin razatoare,si 6 oua batute spuma cu putina sare.
-Se da tava la cuptorul incalzit deja pentru circa 30-40 minute.Dupa ce s-a copt pizza se stropeste cu ketchup picant si sepoate servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor la o reteta de pizza de casa absolut delicioasa!
-Cat pofticiosii infuleca mai bagam alte doua pizza la cuptor sa fie!
Prăjitueă cu mere
1kg mere
6ouă
2oogr zahăr
170gr făină RAFTUL BUNICII
100gr unt s-au margarină
Scoțișoară,7gr 1 pachețel praf de copt,3 linguri apă
Curățăm merele de coajă,le scoatem cotoarele si le taiem rondele
Le punem în tavă și peste ele punem untul s-au margarina și le punem la cuptor 30 minute
Blatul
Separam ouale albușul de gălbenus
Peste gălbenușuri punem 200 gr zahăr și cele 3 linguri de apă și le frecăm cu mixerul pană se topește zahărul
Albușurile se freaca ,cu puțină sare tot cu mixerul după care se pune peste gălbenușuri impreună cu făina RAFTUL BUNICII amestecată cu praful de copt amestecandule cu lingura de lemn
Se scoate tava din cuptor cu merele peste mere se presară scorțișoara,și peste scorțisoară se pune compoziția de blat
Se pune tava in cuptor și cand este gata se face testul cu scobitoarea
Se răstoarnă pe o tavă invers cu merele deasupra Cand se mai răcește se presară cu zahăr pudră
POFTĂ BUNA!
Muffins cu banane și fulgi de ciocolată
Ingrediente:
-55 g unt
-175 g zahăr
-2 ouă
-2 banane foarte coapte pasate
– 300g făină 000 pentru prăjituri Raftul bunicii
– 1 plic praf de copt
– 200g fulgi sau bucăți de ciocolată amăruie
– 120ml lapte bătut
Mod de preparare
– Într-un bol mediu, se bat până la omogenizare untul, zahărul, ouăle
– Adăugăm banana pasată și făina Raftul bunicii 000 pentru prăjituri, praful de copt și fulgii de ciocolată/ bucăți de ciocolată amăruie
– După ce le amesteci bine, toarnă laptele bătut
– Se pune compoziția în formele pentru brioșe, se ornează cu fulgi de ciocolată sau bucăți de ciocolată amăruie
– Lasă la copt pentru 20-25 minute la cuptorul preîncălzit la 200 grade.
Ciresica
Folosim un iaurt, aceeasi măsură cu zahar, ulei, 3 cu faina, un ou, vanilie și praf de copt o linguriță.
Se pune în tavita și se așează cireșe deasupra. Se coace normal.
Chifle cu seminte!
Aluat:
750 g faina
25 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
50 g unt
2 oua
250 ml lapte
100 ml apa
Pentru uns:
1 galbenus de ou
2 linguri lapte
Mix seminte
Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea aluatului pentru chifle. Dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in 4-5 linguri de lapte caldut. Lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp cernem faina intr-un bol incapator. Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam drojdia activata si ouale batute usor. Pe margine adaugam sarea si incepem sa framantam. Adaugam apoi restul de lapte caldut, apa si untul topit, dar nu fierbinte. Framantam un aluat care nu se mai lipeste de maini. Acoperim vasul si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit rastunam aluatul pe planul de lucru si framantam putin, pentru a elimina aerul. Impartim aluatul in bucati egale si modelam chifle. Mie mi-au iesit 15 chifle
Asezam chiflele in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim si lasam inca 15 minute sa dospeasca.
Intre timp desfacem galbenusul in 2 linguri de lapte si apoi ungem chiflele si presaram seminte.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit 180 °C, pana cand se rumenesc (~35 min).
Dupa ce s-au copt, le lasam sa se raceasca putin, apoi le putem savura :).
Rulada cu zmeura
Blat:
5 oua
5 linguri zahar brut
5 linguri ulei
5 linguri faina alba superioară 000 Raftul bunicii
Se bat albusurile spuma cu zaharul. Pe urma se incorporeaza pe rand cu miscari lente galbenusurile, uleiul si la final faina cernuta. Se coace la 175 grade pt fix 15 minute. Se lasa sa se raceasca (nu se ruleaza), pe urma se elimina hartia de copt.
Crema:
400g zmeura congelata
500ml smantana pt frisca
Zahar dupa gust
Se pune pe foc mic zmeura congelata cu 2 linguri zahar brut si se amesteca uneori in oala, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.
Se bate smantana pt frisca spuma cu zaharul, iar la final se amesteca cu dulceata de zmeura si se pune in frigider pana se raceste blatul.
Asamblare:
Peste blat se intinde un strat generos de crema. La unul din capete se pun cateva linguri de dulceata (am folosit fructe de padure), se ruleaza cu grija si se lasa in frigider pt 1 ora. Pofta buna!
Briose cu spanac si cascaval
Adorate de cei mici dar și de cei mari.
Ingrediente: 100 g spanac congelat,150 g cascaval ras, 130 g faina albă 000 superioară Raftul bunicii,2 oua,125 g iaurt gras, 50 ml ulei,5 g praf de copt
Spanacul se pune congelat in apa fierbinte și se fierbe un minut
Ouăle se bat bine cu un tel, se adauga iaurtul, uleiul, făina, praful de copt, cașcavalul ras și spanacul scurs bine.
Se pun in forme de brioșe și se dau la cuptor pentru 15 minute, 180 grade.
Va garantez ca cel mic le va adora.
Clătite cu nutella
500 gr faina raftul bunicii
3 oua
1 plic zahar vanilinat
1 vf de sare
2 liguri zahar
500 ml lapte
500 ml sifon
Într-un bol amestecam cu mixterul toate ingredientele pana devine un aluat moale. Încingem bine o tingaine unsa cu puțin ulei și adăugăm câte un polonic de aluat. Se învârt pe o parte și alta pana sunt maronii, apoi la ungem cu nutella/dulceață după gustul fiecăruia!
Chec aperitiv
3 ouă
O cană de făină albă 000 Raftul bunicii
O cană de lapte
3 linguri de ulei
Un praf de copt
300 grame șuncă
150 grame cașcaval sau brânză telemea
Ardei(unul rosu, unul galben)
Câteva măsline
Se amestecă ouăle cu un praf de sare, cele 3 linguri de ulei, laptele și faina apoi se adaugă praful de copt și restul ingredientelor tocate.
Eu îl coc în tavă de la cuptor la 180 grade timp de 45 minute (timpul este in functie de tipul de cuptor)
Este gustarea preferată a celor doi băieței ai mei și pachetul perfect pentru școală și grădiniță ❤️❤️
Galuste cu prune
3 cartofi potriviți, un pachet de unt,scorțișoară, 2 ouă, 150g de zahăr, un praf de sare, 300g de făină albă Raftul bunicii, 2 linguri de gris, pesmet 20 prune micuțe.
Se pun la fiert cartofi întregi și bine spălați, după ce a fiert cartofi se mixează bine cu 50g de unt,apoi se adaugă ouăle, după praful de sare, grisul și faina, trebuie să fie un aluat moale și legat, se dau prunele prin zahăr și scorțișoară, din aluatul se face ca un sul și se taie în porți egale cam 20 cm ,se bagă pruna întreaga în aluat și se face ca niște mingi de ping-pong, se pune apă la foc când a început să clocotească se pun galustele se fierb cam 10 minute, ele trebuie sa se ridice la suprafață, separat facem din untul rămas de 150g îl topim apoi punem zahărul și pesmetul o lingura de scorțișoară cam 300g, luăm galustele și le tăvălit prim pesmet.
PIZZA DE CASĂ
Ingrediente
Pentru aluat
– 3 linguri ulei de măsline
– 300 g faina albă 000 Raftul bunicii
– 1/2 linguriță sare
– un cub drojdie
Pentru umplutură
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 ceapă albă
– 2 căței de usturoi
– 1 conservă roșii
– 2 linguri pastă de roșii
– sare
– piper
– 1 linguriță oregano fărâmițat
– 2 ardei grași
– 200 g ciuperci
– 200 g șuncă
– 125 g brânza Gouda sau mozzarella
– 2 linguri pătrunjel tocat
Preparare
Unge tava cu ulei. Pune într-un castron făină cu 3 linguri de ulei și sare. Dizolvă drojdia în 150 ml apă călduță și adaugă peste făină. Frământă aluatul mai întâi cu spiralele pentru aluatul ale mixerului, apoi încă 5 minute energic cu mâinile. Întinde o foaie de aluat, tapetează tava cu ea și las-o la dospit 30 de minute. Între timp, călește în două linguri de ulei de măsline ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Adaugă roșiile și lasă-le la fiert 5 minute, descoperite. Adaugă pastă de roșii, sare, piper și oregano. Încinge cuptorul la 250 de grade Celsius (230 de grade Celsius cu ventilator sau treapta 6). Curăță ciupercile și taie-le felii. Taie felii și mozzarella și ardeii grașii, și rade brânza Gouda. Unge blatul cu sos de roșii. Pune deasupra șunca, ciupercile, ardeii, ambele felii de brânză și pătrunjelul. Presară sare și piper deasupra și picură 3 linguri de ulei de măsline. Coace pizza 12-15 minute, până se rumenesc marginile aluatului.
Poftă bună!
Prajitura cu fructe!
-400g faină superioară 000 Raftul bunicii
-150ml ulei
-250g zahar
-5 oua
-250 iaurt
-500g fructe
-10g praf de copt
-putina sare,coaja lamaie,esenta
Se mixeaza uleiul,zaharul si ouale cam 5 min. Se pun esenta, coaja de lamaie,iaurtul si mai mixam 2 min. Apoi usor turnam treptat faina amestecata cu praful de copt. Incorporam totul, turnam in tava si punem fructe taiate cubulete! Pofta buna cu Raftul bunicii 🥰❤️
Prajitură cu smochine
– pentru o formă rotundă de 24 cm diametru, avem nevoie de:
6 ouă
150 g zahăr
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 linguriță extract de vanilie
un praf de sare
200 g iaurt
100 g făină Raftul Bunicii
50 gr. mălai Raftul Bunicii
250 g smochine
opțional – zahăr pudră pentru servit
1. Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă sau o ungeți cu unt.
2. Pregătiți fructele: spalati smochinele si le taiati in sferturi/jumatate in functie de marime.
3. Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă.
4. Mixați gălbenușurile cu zahărul până când se deschid la culoare și își triplează volumul.
5. Peste gălbenușurile spumate adăugați vanilia, coaja de lămâie și iaurtul. Omogenizați.
6. Încorporați făina în crema de gălbenușuri folosind un tel de mână, nu mixerul.
7. La final încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri și făină. Încorporați albușurile în 3-4 tranșe amestecând ușor cu telul de mână.
8. Turnați aluatul în tavă și așezați fructele deasupra.
9. Coaceți prăjitura timp de 35-40 de minute până când este ușor rumenită deasupra.
Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 5-10 minute, apoi o scoateți cu grijă folosind o paletă lată și o mutați pe un grătar.
Opțional o puteți pudra cu zahăr înainte de servire.
Rețeta pentru cea mai bună pizza făcută în casă
Ingrediente pentru blat
– faina alba superioară 000 Raftul Bunicii
– drojdie proaspata
– apa calda
– un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru topping
– un ardei
– ciuperci
– porumb
– salam
– șuncă presată
– cașcaval
– cca 150 g măsline fără sâmburi (felii)
– sos pizza
Mod de preparare
Blat
Se amestecă drojdia cu jumătate din cantitatea de apă călduță. Făina se amestecă cu sarea și se adaugă amestecul de drojdie și apă, apoi se amestecă. Se frământă bine, cu mâna, apoi se adaugă și restul de apă. Se frământă până la omogenizare. Aluatul trebuie să fie elastic.
După frământare se împarte aluatul in bile egale și se acoperă recipientul cu un prosop curat. Va fi lăsat minim 30 de minute până când va crește.
Topping
Legumele se curăță și se spală. Apoi se taie. Ciupercile și măslinele fără sâmburi se taie felii subțiri, iar ardeiul se taie rondele sau bețișoare. Salamul și șunca se taie felii cât mai subțiri, iar cașcavalul se dă pe răzătoarea mare.
Blatul de pizza se unge pe toată suprafața cu sos de pizza și apoi se pun ingredientele în mod uniform. Cașcavalul se pune ultima dată.
Trucuri pentru cea mai bună pizza făcută în casă
După ce ai pregătit totul, cuptorul trebuie să fie preîncălzit și temperatura să fie la maximă atunci când pui pizza înăuntru.
Pizza de casă se coace timp de 7-10 minute la temperatura maximă. se mai poate lăsa alte 3-5 minute la temperatură mai mică, dacă este nevoie.
Poftă bună! Băiețelul meu este cel mai bucuros!
Șnițele din piept de pui cu susan
Ingrediente
Piept de puitaiat feliuțe și bătut foarte ușor
2 oua
Lapte 250 ml
Făina 150gr Raftul bunicii
Sare, piper, muștar, praf de usturoi
Seminte de susan
Ulei pt prăjit
Se face o ciulama din lapte, făina , oua, sare, piper, praf de usturoi și semințele de susan. Pieptul de pui se unge cu muștar și se presară cu sare și piper și seminte de susan, apoi se presară cu făina raftul bunicii. Se scutura in pic de făina surplus și se da prin ciulamaua pregătită și se pune la prăjit in uleiul încins in prealabil, la foc potrivit. Se prăjește pe ambele părți.
Prăjitură cu malai
Ingrediente
500 lapte bătut
3 ouă
3 linguri ulei
1 cească faina Raftul bunicii
2 cești mălai extra gold Raftul bunicii
1 linguriță praf de copt, un varf cutit sare, esenta vanilie , coja rasă de lamaie si portocală
Mod de preparare
Se amesteca ingredientele uscate, apoi si cele umede se bat bine, după care se unesc si se toarnă intr-o tava cu hartie de copt si se dau la cuptor la 180 grade, până scobitoarea folosita la test este uscată
Clatite
Ingrediente
400 ml lapte
100 g făină integrală Raftul bunicii sare
50 ml bere
ulei pentru prăjit
unt
Mod de preparare
Topești untul și îl amesteci cu laptele, făina și sarea până obții un aluat omogen și subțire, se acoperă și se lasă să stea cel puțin 30 de minute la rece. Apoi adaugi în aluat 50 ml bere pentru a ieși mai pufoase clătitele. Pui ulei într-o tigaie de teflon (de preferat) și lași să se încingă la foc mediu. Torni apoi aluat cu un polonic mic în tigaie. O înclini ca să se întindă aluatul pe toată suprafața, apoi îl coci 1 minut. Întorci clătita și mai lași 30 de secunde. Clatitele se umplu dupa pofta fiecaruia
Galeta cu fructe de padure
Se face un aluat crocant din 200 gr faina albă 650 Raftul bunicii, 100 gr ulei si 100 ml apa fiarta. Se framanta si se lasa 30 min. Apoi se intinde ca o placinta rotunda, se pune putin gris si fructele de padure cu zahar si scortisoara. Se inchide foaia si se da la cuptor pt 45 min. Este o minunata gustare plina de savoare.
Pizza in casa
250 ml apă caldă
450 g făină albă 000 superioară Raftul bunicii
10 g drojdie
sare
zahăr
2 linguri ulei
1-2 linguri
Într-un bol, turnăm apa caldă. Adăugăm drojdia, sarea, zahărul și amestecăm bine,adăugăm 250 de grame de făină, uleiul, grișul și amestecăm foarte bine,adăugăm făina rămasă și frământăm până câmd obținem un aluat moale și pufos. Îl lăsăm la dospit 60 de minute.Intindem blatul și punem ce toping ne place.Bagam la cuptor până se rumeneste frumos 😘
-Rulouri împletite cu Scorțișoară-
Ingrediente :
135 ml lapte călduț
100g unt (la temperatura camerei)
1 ou
10g drojdie uscată
400g Făină (eu am folosit făină ălbă superioară de grâu-Raftul Bunicii)
40g zahăr
+1 ou+20 ml lapte
Intr-un bol mare se amesteca laptele, untul, oul, drojdia uscata, făina și zaharul. Se încorporează Ingredientele cu o spatulă si începeți sa frământați. Când aluatul s-a format, presărați pe masa/blatul de lucru făină, transferați aluatul si continuați sa frământați pentru 15 minute. Pregătiți un bol in care presărați faina, puneți aluatul, acoperiți cu folie alimentara și lăsați aluatul la odihnit intr-un loc cald pentru 40 de minute.
După 40 de minute, presărați faina de masa/blatul de lucru, întindeti aluatul intr-o forma dreptunghiulara. Adăugați umplutura.
Aduceți un sfert din aluat spre mijloc, iar partea rămasă va trebui sa vina peste acel sfert, formând un “pachet”.
Tăiați aluatul in 6 părți egale.
Luați fiecare parte de aluat pe rând. Tăiați in 3 părți fiecare bucata de aluat, lăsând deasupra tăieturilor puțin aluat. Împletiți, apoi rulați partea de aluat rămasă “neimpletita” peste cea împletită. După ce ați format rulourile, acoperiți-le cu folie alimentara și lăsați-le intr-un loc cald sa stea pentru încă 40 de minute.
După 40 de minute, bateți un ou cu 20 ml lapte și ungeți rulourile.
Preîncălziti cuptorul la 185 de grade- coaceți rulourile 15 minute.
Ingrediente umplutură :
100g unt (la temperatura camerei)
150g zahăr
25g Scorțișoară
O lingurița esența de vanilie
Mixați untul împreuna cu zaharul pentru 4-5 minute, adăugați scortisoara și esența de vanilie și încorporați.
Această tartă delicioasă poate fi servită ca și gustare. eu am pregătit-o cu drag pentru familia mea și a fost foarte apreciată.
Tarta cu branza si oua de prepelita
Ingrediente:
– Pentru aluat:
200 g făină albă 000 superioară Raftul bunicii
100 g unt 80% rece
1 ou
6 linguri apă rece
sare
-Pentru umplutură:
4 ouă
550g brânză de vaci
60 g făină
200 g spanac congelat
10 ouă de prepeliţă
Sare
1/4 ardei gras roșu
7 roșii cherry
2 linguri pesmet
Mod de preparare:
Pentru aluat, se amestecă toată făina cu untul și sarea până se obține un aluat sfărâmicios, apoi se adaugă apa rece și oul si se frământă un aluat care se lasă la frigider cel puțin 30 de minute (învelit în folie alimentară).
Se pun la fiert ouăle de prepeliță și se lasă să fiarbă 5 minute.
Se mixează cu ajutorul unui mixer vertical, brânza de vaci cu ouăle (de găină) și spanacul decongelat și scurs bine de apă. Se adaugă sare după gust.
Se adaugă făina și se omogenizează.
Se întinde aluatul și apoi se transferă în tava unsă cu unt, tapetând și pereții. Se înțeapă aluatul cu o furculiță și se presară pesmetul.
Se toarnă 1/3 din compoziția de brânză, se așează ouăle de prepeliță, și se toarnă restul de brânză. Se așează felii de ardei și roșii cherry tăiate în jumătate. Se taie surplusul de aluat.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 50-55 de minute și se lasă să se rumenească deasupra.
Se lasă să se răcorească și se servește.
Ador prăjiturile cu dovleac. Pregătesc această rețetă în fiecare an, când apare dovleacul. Fetele mele au fost foarte încântate de brioșe și le-au luat pachețel la școală.
Briose cu dovleac si ciocolata neagra
Ingrediente:
200 g făină albă 000 superioară Raftul bunicii
100 g ciocolată neagră (50% cacao)
1 plic praf de copt
150 g nuci
250 g dovleac copt
6 ouă
150 g unt
180 g zahăr brun
scorțișoară
Mod de preparare:
Se curăță semințele dovleacului, se taie în felii potrivite și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute sau până când înțepându-l cu o furculiță, aceasta pătrunde cu ușurință în pulpă.
Se scoate dovleacul din cuptor, se lasă să se răcească și se curăță coaja.
Se pune pulpa dovleacului într-o sită, unde se lasă sa se scurgă bine.
Se taie ciocolata în bucățele. Se adaugă făina, praful de copt, scorțișoara și nucile măcinate.
Se separă ouăle și se mixează foarte bine albușurile.
Se mixează untul la temperatura camerei cu zahărul până se obține o cremă omogenă. Se adaugă gălbenușurile și mixează bine.
Pulpa de dovleac bine răcită și bine scursă se pasează cu blenderul vertical. Se adaugă și pulpa de dovleac peste crema de unt, apoi se adaugă mixul de făină și se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Se încorporează albușurile bine bătute în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus.
Se toarnă aluatul în formele de brioșe unse cu unt și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 de minute, până când trec testul cu scobitoare.
Dovlecel pane
Ingrediente
– 2 dovlecei proaspeti
– 2 oua
– 200g faina albă 000 superioară Raftul bunicii
– 1 lingura de sare
– 4 catei de usturoi
– 1/2 lingurita piper
– 1 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Spalam si taiem dovleceii felii de cca 1cm. Asezam feliile intr-un castron, intr-un strat, presaram putina sare, repetam procesul. Sarea va scoate apa din dovlecei si acestia se vor praji mai bine, ii vom lasa aproximativ 15min. Dupa 15min spalam feliile si le intindem pe un servet de bucatarie.
Intre timp pregatim intr-un castron faina, piperul si boia si in altul ouale cu usturoiul maruntit.
Incingem intr-o tigaie medie aprox 100ml de ulei, trecem dovlecelul prin mixul de oua si cel de faina de 2 ori si prajim cate 1min pe fiecare parte.
II scoatem pe un servetel de bucatarie sa absoarba din ulei.
Pofta buna.
Clatite pufoase
Ingrediente pentru aluat
250 g faina albă superioară 000 Raftul bunicii
600 ml lapte
3 oua
40 ml unt topit
1 varf cutit sare
1 plic de zahar vanilinat
Mod de preparare
Punem ouale intr-un vas impreuna cu sare si amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam laptele, untul si zaharul vanilat, amestecam bine. Adaugam faina Raftul Bunicii in ploaie si amestecam treptat, sa nu se faca cocoloase.
Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin unt. Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa si coacem 1-2 min clatita.
Umplem clatita dupa plac, noi le servim cu ciocolata sau dulceata.
Pofta buna!
Profiterol cu vanilie si ciocolata
Ingrediente aluat:
Făină albă superioară 000 Raftul bunicii 120g
Ouă 3 bucăți (180g)
Unt 60g
Apă 75ml
Lapte 75ml
Sare
Ingrediente cremă:
Zahăr 200 g
Amidon 60 g
Lapte 500 ml
Gălbenuș 1 buc
Unt 80 g
Esenta vanilie
Ingrediente decor:
ciocolata
Intr-o cratita puneti laptele, apa, sarea si untul. Lasati la foc mic pana se topeste untul.Adaugati apoi faina si amestecati constant cu o spatula de silicon pana se formeaza crusta pe fundul cratitei.Luati de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca putin. Cand s-a racit mixati putin cu mixerul.Apoi adaugati ouale pe rand si mixati in continuare pana obtineti o crema uniforma si nu foarte tare.Puneti aluatul obtinut intr-un pos cu varf mai larg. Puneti hartie de copt in tava de cuptor si formati mici gramajoare lasand suficent spatiu intre ele.Dati tava la cuptor la 200 de grade pentru 10 minute, apoi la 180 de grade pentru alte 10-12 minute, pana prind culoare aurie.
Puneti ingredientele pentru crema intr-un bol si amestecati cu mixerul apoi lasati crema la frigider sa se raceasca.Puneti crema in pos cu varf subtire si umpleti gogoselele.
Ornati cu crema de ciocolata.
Prăjitura cu mălai si fructe de pădure caramelizate
Ingrediente
4 oua
4 linguri ulei
4 linguri zahar
2 linguri de malai extra gold Raftul bunicii
1 lingura făina Raftul bunicii
esență vanilie
1 linguriță de praf de copt
Mod de preparare
Se caramelizează fructele de padure si 50 gr zahar, iar in timpul acesta albusurile se separă de gălbenușuri si se bat cu cele 4 linguri de zahăr. Gălbenusurile se amesteca până iși schimba culoarea cu uleiul si esenta de vanilie. Acestea doua se unesc, se amesteca usor si se incorporeaza faina si praful de copt cernute, pentru a se aerisi faina. Se amesteca usor si cand sunt perfect incorporate se toarnă peste fructele caramelizate si se da tava la cuptor ptr 25 minute, se face proba cu scobitoarea. Să aveti pofta!
Prajitura cu nuci
Ingrediente
1 lingura nuci macinate
4 linguri faina integrală Raftul bunicii
1/2 plic praf de copt
3 linguri zahar
4 linguri ulei de cocos
esenta de rom, 3 albusuri
4 gălbenușuri
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma, se adauga zahărul si se bate in continuare. In alt bol se bat foarte bine uleiul, gălbenușurile, esenta. Se combină cele 2 boluri si se adauga fainasi nuca măcinată in ploaie si praful de copt. Compoziția se toarna in tava rotuda tapetatat cu hârtie de copt. Dupa 10 minute cand se intoarce tava se aduga deasupra bucati de nuca. Se mai tine inca 15-20 minute. Se serveste cu o cana de lapte sau o crema de brânză amestecata cu esență de vanilie
Chec cu nuci
Ingrediente
* 5 oua
* 1 cana zahar
* 1 cana faina alba superioară 000 Raftul bunicii
* 6 linguri ulei
* 1 esenta lamaie
* 1 lingura cacao
* 1 plic praf de copt
* 2 plicuri zahar vanilat
* 150 g nuci
* un praf sare
Mod de preparare: Se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste zaharul si se obtine o bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul pana se ingroasa putin.
Peste albusurile batute se adauga faina amestecata cu praful de copt, esenta de lamaie si se amesteca usor cu o spatula, de sus in jos, pana la incorporare. Se adauga galbenusurile amestecate cu ulei si se omogenizeaza usor, tot de sus in jos.
Se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt. Se pune in tava jumatate din compozitie si in jumatatea ramasa se pune cacao si se amesteca bine. Se pune si amestecul cu cacao in tava si se niveleaza. Pe deasupra se presara nucile maruntite.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Este gata cand trece testul scobitorii.
Se scoate din tava si se lasa la racit. Se taie rece si se serveste.
Pofta Buna!
Această plăcintă delicioasă se pregătește foarte ușor și poate fi folosită și pe post de gustare. Rupi 2-3 petale și le iei la serviciu/ școală, pentru gustarea de prânz.
Placinta floare cu branza, usturoi si ardei gras roșu
Ingrediente:
-pentru aluat:
450 g făină albă superioară 000 Raftul bunicii
20 g drojdie proaspătă sau 6 g uscată
1 linguriță de zahăr
20 ml ulei (1 lingură)
1 gălbenuș
9 g sare
220 – 240 ml lapte călduț
-pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
1 ou
1/2 ardei gras roșu
2-3 căței de usturoi zdrobiți sau 1 linguriță cu vârf usturoi granulat
sare
-pentru uns plăcinta:
1 gălbenuș bătut cu o linguriță de lapte
semințe de chimen, susan, mac – la alegere
Mod de preparare:
Se pune într-un bol laptele (începeți cu 200 ml de lapte și vedeți dacă trebuie puși și ultimii 40 ml) și se amestecă cu drojdia și zahărul și se lasă 10 minute să crească, apoi se adaugă făina și se amestecă. Se adaugă uleiul și oul bătut și se frământă un aluat potrivit de moale. Frământarea se poate face cu robotul, folosind cârligul special, sau cu mâna și durează cam 5-7 minute. În funcție de făina s-ar putea să nu fie nevoie de tot laptele sau, dimpotrivă, să trebuiască suplimentat cu 20-25 ml.
Se lasă aluatul la dospit pentru 30-40 de minute – în castron, acoperit cu folie de plastic, într-un loc ferit de curenți.
Se pune brânza de vaci într-un castron și se adaugă oul, sarea și usturoiul tăiat felii și se pasează compoziția cu un blender vertical. Se adaugă ardeiul gras tocat cubulețe mici și sare după gust și se amestecă ușor.
Se taie aluatul în 2.
Se întinde pe hârtie de copt prima foaie de aluat cu sucitorul până ce ajunge la un disc cu diametrul de cca. 25-30 cm. Este un aluat care se lucrează ușor, nu se lipește și nu se rupe. Se mută cu grijă foaia în tava mare a cuptorului (33 x 42 cm), transferând hârtia de copt. Se decupează aluatul cu ajutorul unui inel reglabil sau se pune un capac și se taie în jurul lui pentru a obține o foaie perfect rotundă. Se toarnă umplutura de brânză peste aluat și se nivelează uniform cu o spatulă.
Se întinde similar și a doua parte de aluat obținând o foaie identică cu prima. Se acoperă cu ea plăcinta apăsând-o ușor cu palma ca să se lipească bine de umplutură.
Se pune un pahar sau un bol mic în mijlocul plăcintei. Acesta va marca mijlocul florii. Cu un cuțit bine ascuțit se împarte plăcinta în 4. Fiecare sfert se taie iar in 2 (optimi) și încă o dată în 2 (șaisprezecimi). Deci se obțin 16 petale. Se răsucește apoi fiecare petală de 2 ori astfel încât se obține o spirală.
Se îndepărtează bolul din centru. Se bate un gălbenuș cu o lingură de lapte și se unge plăcinta cu o pensulă moale. Se presară plăcinta cu susan și se acoperă cu o folie de plastic care să nu-i atingă suprafața (o pungă sau un sac de plastic) și se lasă la dospit 20 de minute. Între timp se pune cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Se coace plăcinta pentru 40-45 de minute la 170 C sau până când se rumenește frumos. Se lasă să se răcorească 10 minute și se servește.
Placinta cu mere
Deoarece e toamna, deci sezonul merelor, va propun aceasta placinta cu mere care nu necesita foarte multa munca.
Aluat pt foi
2 gălbenușuri
50 gr zahar
100 ml ulei
1 lingura plina cu untura rece
200 gr iaurt
1 praf de copt
un praf sare
Cca 500 gr faina Raftul bunicii pentru cozonac ( +/- 50 gr depinde cat de uscata e faina)
2 kg mere, curățate de coji si cotoare, rase
50gr unt
50 gr zahar tos
Nucșoara, scortisoara
1 lingura griș
Se călesc merele cu untul si zaharul, pana nu isi mai lasa lichid. Se lasa sa se răcească.
Se face un aluat amestecând toate Ingredientele. Intr o tava cu foaie de copt se întinde o foaie de aluat din jumătate din compozitie, se adauga merele răcite amestecate cu grișul si mirodeniile apoi se adauga cealalta foaie de aluat deasupra, care se înțeapă din loc in loc.
Se coace la 180 grade in cuptorul încins in prealabil cca 25 min. Se servește pudrată cu zahar si scortisoara.
Și dacă e toamnă, cel mai mult îmi place să pregătesc deserturi cu dovleac. Aceste plăcințele nu sunt doar frumoase. ci și delicioase.
Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar
Ingrediente:
-pentru aluat:
120 g dovleac plăcintar pasat
20 g zahăr
circa 270 g făină albă 000 superioară Raftul bunicii
3 g sare
3 g drojdie uscată
70 g lapte
30 g apa
5 g esenta de vanilie
20 g unt la temperatura camerei
-pentru umplutură:
180 g dovleac plăcintar pasat
40g zahăr
1 lingură de scorțișoară
-pentru uns + decor:
1 gălbenuș + 1 lingură lapte
migdale pentru codita
6 ațe groase/sfori de 80 cm fiecare
Mod de preparare:
Dovleacul plăcintar se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-40 de minute (când vârful cuțitului intră ușor în pulpă). După ce s-a răcit, se stoarce zeama bine și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical.
Se cerne făina într-un castron (200 g) și se adaugă zahărul, sare si drojdie uscată si se amesteca.
Se incălzesc laptele, apa si esenta de vanilie și se toarnă peste făină. Se amestecă totul, apoi se adaugă dovleacul (120 g). Se frământă aluatul și se încorporează untul. Se mai adaugă făină daca este necesar și se frământă aluatul până când nu se mai lipește de castron (eu am mai adăugat 70 g făină).
Din aluat se formează o bilă, care se lasă la crescut la loc cald, într-un castron acoperit cu un prosop sau folie alimentară, pentru 40-50 de minute.
Se dau ațele/sforile prin făină.
Pentru umplutură se amestecă 180g piure de dovleac cu 40g zahăr și o lingură de scorțișoară.
După ce aluatul a crescut, se pune pe o hârtie de copt, se întinde cu sucitorul și se taie în șase. Din fiecare parte se formează câte o bilă care se aplatizează și se umple cu dovleac. Se dă formă de bila din nou (se adună marginile aluatului spre centru, deasupra umpluturii de dovleac și se strâng bine cu degetele) și se leagă cu o ață astfel încât să iasă 8 părți. Se asează “dovlecii” într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu o folie (fără a atinge dovlecii) și se lasă să crească la loc cald, pentru 20 de minute.
După ce “dovlecii” au crescut, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte și se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute, până când se rumenesc frumos.
Se lasă să se răcească, apoi li se scot ațele, li se pune în mijloc o migdală cu rolul de codiță și se servesc.
Plăcintă cu gutui
Ingrediente aluat
700 gr Făină Superioară 000 Raftul bunicii pentru cozonac
200 gr untură
50 gr zahăr
2 ouă
350 gr iaurt
1 linguriță praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
Umplutură
1 kg gutui
100 gr zahăr
Mod de preparare
Punem zahărul peste untură și mixăm până începe să se deschidă la culoare iar zahărul este topit.
Adăugăm în untură ouăle, iaurtul și esența de vanilie, mixând în continuare.
Amestecăm praful de copt cu făină și începem să o încorporăm în amestecul de untură.
Frământăm până obținem un aluat omogen și nelipicios pe care îl înfoliem și îl dăm la rece până este gata umplutura.
Spălăm și curățăm gutuile de puf după care le dăm pe răzătoare.
Punem într-o cratiță zahărul și gutuile, le fierbem până se evaporă tot sucul.
Lăsăm să se răcească.
Scoatem aluatul de la rece, îl împărțim în două și întindem foile.
Tapetăm o tavă mare de la aragaz cu hârtie de copt, așezăm prima foaie de aluat peste care punem umplutura de gutui și așezăm a doua foaie de aluat.
Înțepăm plăcinta cu furculița și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45 de minute.
Lăsăm plăcinta să se răcească iar după preferințe poate fi pudrată cu zahăr.
Sper să vă placă!
Poftă bună!
Prăjitură cu vișine 🍒
Ingrediente :
5 ouă
350 gr zahăr
200 ml ulei
Un praf sare
1 plic zahăr vanilat
100 ml lapte dulce
250 gr făină albă “Raftul Bunicii 000 făină universală, bună la toate”
1 plic praf de copt
vișine(congelate sau din compot)
1 lingură griș “Raftul Bunicii”
Zahăr pudră(pentru decor).
Mod de preparare :
Se sparg ouăle într-un bol cu un praf de sare și se mixează. Adăugăm zahărul și zahărul vanilat și se mixează până se topește. Se obține o compoziție spumoasă.
Se încorporează în fir subțire uleiul, mixându-se în același timp,după aceea se pune laptele,tot în fir subțire.
Praful de copt cernut se amestecă cu făina cernută și se încorporează în compoziție. Tapetăm o tavă normală cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția în tavă.
Vișinele (gramajul după preferință) se amestecă cu-o lingură griș și una de făină, după care se pun în compoziția din tavă.
Se pune tava la cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 30 minute(se face testul cu scobitoarea).Se pudrează cu zahăr pudră!
Poftă bună! 🍰
Se servește rece, alături de o cafeluță fierbinte ☕îndulcită cu sirop bio de arțar. 😋
Tarta cu smantana si piersici.
Ingrediente crusta:
300 g faina Raftul bunicii pentru cozonac
1 ou
100 g zahar
80 ml ulei
1 praf de sare
3 linguri de apa
Umplutura:
3 oua
65 g zahar
40 g amidon
250 g smantana
4 piersici
Mod de preparare:
Punem intr-un bol faina, un praf de sare si zaharul.
Adaugam in amestecul obtinut uleiul, oul si apa , amestecam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Dam aluatul la rece o ora dupa care il intindem si il asezam intr-o tava de tarta unsa cu ulei.
Coacem crusta de tarta 10 minute la 180°C, timp in care facem umplutura.
Amestecam amidonul cu ouale, zaharul si smantana cu ajutorul unui tel.
Taiem piersicile felii.
Scoatem crusta de tarta din cuptor, adaugam umplutura si asezam piersicile.
Introducem din nou tava in cuptor si o coacem 30 de minute la 170°C.
Lasam sa se raceasca si o decoram cu zahar pudra.
Placinta cu varza
600 gr faina albă superioară 000 Raftul bunicii
1 cub drojdie
1 lingurița sare
400 ml apa minerală
1 ou
Pentru umplutura: O varza mare, sare, piper, cimbru, 50 ml ulei
Pregătim un aluat pe care îl lăsam la dospit. Dam varza pe răzătoarea n-are și o călim. O condimentam cu sare, piper și cimbru. Împartim aluatul in doua și întindem doua foi pe care le punem in tava și le umplem cu compoziția de varza. Dam la cuptor pentru 50 min, la foc mediu.
Clatite
Ingrediente:
* 350 faina alba 000 superioara Raftul bunicii
* 3 oua
* 50 g unt topit
* 500 ml lapte
* 250 ml apa minerala
* un praf de sare
* esenta de vanilie
* ulei de cocos pentru prajit
Mod de preparare:
Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si adaugam la inceput 3-4 linguri. Amestecam foarte bine.
Intr-un vas separat, amestecam laptele, la temperatura camerei cu untul topit.
Adaugam alternativ faina si amestecul de lapte si unt si amestecam cu grija. Aluatul de clatite trebuie sa aiba o consistenta matasoasa, nu foarte lichid, dar nici foarte dens.
In compozitia finala, incorporam apa minerala si esenta de vanilie, apoi lasam aluatul cca 10 minute.
Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei de cocos (sau unt).
Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Prajim clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat. Timpul de coacere este de cate 1-2 minute pe fiecare parte. Le scoatem pe o farfurie si le tinem la cald, acoperite cu un capac, pana cand terminam de prajit toate clatitele.
Le umplem cu dulceata sau crema de ciocolata.
Pofta buna!
Clatite
Ingrefiente:
500 ml lapte
100 ml apa minerala
300 g faina albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
50 g unt
3 oua
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
Mod de preparare:
Punem faina Raftul bunicii intr-un bol iar peste ea adaugam un praf de sare.
Adaugam ouale peste faina si incepem sa le incorporam cu ajutorul unui tel.
Cand obtinem un amestec omogen incepem sa punem treptat laptele, amestecand cu telul.
Incorporam apa minerala in compozitie.
Untul trebuie sa fie topit si usor racit, il adaugam in aluatul de clatite impreuna cu esenta de vanilie.
Lasam aluatul de clatite 30 de minute sa se odihneasca.
Ungem o tigaie cu un strop de ulei, adaugam un polonic din aluatul de clatite si invartim tigaia astfel incat aluatul sa fie uniform pe toata suprafata tigaii.
Lasam clatita aproximativ 2 minute dupa care o intoarcem si o coacem 30 de secunde.
Continuam la fel pana terminam tot aluatul.
Umplem clatitele cu gem, dulceata, crema de ciocolata si sunt perfecte pentru copii alaturi de fructe.
Prajituri cu pere
Ingrediente:
200 g faina albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
3 oua
180 g zahar
8 g praf de copt
125 g smantana sau iaurt
100 ml ulei
20 g cacao
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
2 pere
Mod de preparare:
Punem ouale intregi intr-un bol alaturi de sare, zahar si esenta de vanilie.
Mixam pana ce ouale se deschid la culoare ( timp de 3 minute).
Adaugam peste oua uleiul si smantana, incorporam cu mixerul pana la omogenizare.
Amestecam faina cu praful de copt si pudra de cacao dupa care le cernem peste amestecul de oua.
Incorporam cu un tel toate ingredientele.
Taiem perele felii sau cuburi.
Tapetam formele cu ulei si faina dupa care punem aluatul si asezam bucatile de pere.
Coacem timp de 30 de minute la 170° C.
Eu am ales sa pregatesc prajiturile in forme mai mici pentru ca asa ii plac fetitei mele. Daca doriti puteti folosi o tava cu diametrul de 24 cm iar dupa racire sa taiati prajitura .
Pofta buna!
Plăcintă cu ciuperci – #miercureafaracarne
Ingrediente pentru umplutură
1 kg ciuperci champignon
3-4 cepe
1 linguriță sare
3-4 linguri ulei
1 căpățână usturoi
Ingrediente pentru aluatul de plăcintă
500 gr Făină Superioară 000 Raftul bunicii
700 ml apă călduță
1 praf de sare
100 ml ulei
1 lingură mare pastă de tomate
Mod de preparare pentru umplutură
Se curăță ciupercile, se clătesc și se feliază.
Se curăță ceapa, se toacă și se pune la prăjit cu putin ulei. Se prăjește ceapa până devine aurie.
Peste ceapă prăjită se adaugă ciupercile feliate, puțină sare și se lasă să fiarbă. La început ciupercile vor lăsa lichid dar pe parcurs lichidul va scădea. Când lichidul a scăzut în proporție de circa 80% se oprește focul și se adaugă usturoi tocat, se amestecă, se pune un capac și se lasă să se pătrundă și să se întrepătrundă gusturile.
Mod de preparare pentru aluat
Se toarnă făina într-un bol.
Se pune drojdia într-un bol mic, se adaugă puțină sare, cam 100 ml apă călduță și se omogenizează compoziția.
Se toarnă compoziția peste făină și se frământă un aluat, adăugând apa, puțin câte puțin. Spre final se adaugă ulei și se continuă frământarea până se dezlipește ușor aluatul de pe vas.
Se pune pe masă de lucru puțină făină și cu ajutorul unui sucitor se întinde aluatul cat se mult se poate. Se pune peste foaie o lingură de ulei și se întinde bine cu ajutorul unei pensule. Se împăturește aluatul în patru, se întinde iar pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului, se unge cu o lingură de ulei și iar se împăturește.
Se întinde foaia pe masa de lucru, se taie în patru bucăți egale și se umplu cu compoziție de ciuperci. Se rulează și se pun într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt.
Se ung cu pastă de tomate și se dă tava la cuptorul încălzit deja, la foc potrivit pentru circa 40 minute sau până este gata. Se scoate tava din cuptor, să lasă să se răcorească după care se poate porționa. Să aveți poftă și la poftă dragilor la un adevărat deliciu de post!
Prajitura cu mascarpone si jeleu de kiwi
Ingrediente prajitura cu mascarpone si jeleu de kiwi
pentru blat
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri ulei
5 linguri apa
5 linguri faina albă de grâu pentru prăjituri
3 linguri cacao
un praf sare
pentru crema mascarpone
500 gr mascarpone
100 gr zahar pudra
300 ml smantana dulce pentru frisca
5 gr gelatina
pentru jeleul de kiwi
250 gr kiwi
50 gr zahar
50 ml apa
5 gr gelatina
Mod de preparare prajitura cu mascarpone si kiwi
Separam albusurile de galbenusurile. Batem albusurile cu un praf de sare pana devin ferme. Adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa. Mixam galbenusurile cu uleiul si emulsia rezultata o adaugam peste albusuri. Adaugam si apa si incorporam, cu ajutorul unei spatule.
Adaugam faina si cacao si incorporam. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam. Coacem la 180 grade, pentru circa 30 minute. Lasam blatul sa se raceasca apoi il asezam pe un fund sau un platou cu fata in jos, si desprindem cu grija hartia de copt. Dam la frigider pentru cel putin trei-patru ore, de preferat peste noapte, apoi taiem prajitura, avand grija sa stergem cutitul inainte de fiecare felie. Pofta Buna!!!
Clatite.
Avem nevoie de:
-3 oua
-500 ml lapte
-350g faina albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
-250 ml apa minerala
-un vârf de cuțit de sare
-50g unt
Se bat ouăle cu puțină sare,pana se fac spumă,se adaugă untul topit si racit,apoi se pune jumătatea din cantitatea de lapte și apa minerală toată.Se adauga faina,apoi se adaugă restul de lapte Se amestecă pana se omogenizează,apoi se lasă la odihnit 15-20 de minute la frigider.Se prăjesc în tigaie,presarandu se câțiva stropi de ulei.Se întorc de pe o parte pe alta,iar când se rumenesc,se pun pe farfurie și pot fi umplute cu gem,dulceață,etc.Pofta bună!
Lipii cu spanac
Daca tot a venit toamna, incerc sa-i incurajez pe copii sa manance multe fructe si legume pentru vitamine dar si sa depaseasca sezonul de raceala mai usor asa ca am pregatit lipii cu spanac.
Ingrediente:
330 g faina albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
150 ml apa calduta
3 g drojdie uscata
100 g spanac
0,5 lingurite zahar
Un praf de sare
50 g untura
Omleta:
3 oua
Sare
Piper
Boia dulce
Dupa gust:
Crema de branza
Rosii
Mod de preparare:
Maruntim spanacul cu ajutorul unui blender sau il putem toca cat mai marunt.
Adaugam drojdia uscata peste faina, punem apa, zaharul si un praf de sare.
Framantam pana incep sa se lege ingredientele.
Adaugam spanacul in aluat si incorporam untura sau puteti folosi ulei ( este la alegerea fiecarei persoane).
Framantam bine pana obtinem un aluat nelipicios pe care il lasam la crescut 30 de minute.
Acest aluat se poate face si seara doar ca trebuie lasat in frigider la crescut iar dimineata se intinde, se da forma rotunda si se prajeste intr-o tigaie unsa cu o lingurita de untura.
Am pregatit repede o omleta din 3 oua, sare, piper si un praf de boia dulce.
Am taiat lipia pe jumatate, am pus un strat de crema de branza, am asezat omleta si cateva felii de rosii iar gustarea pentru prichindei a fost gata.
Rulouri
Ingrediente: 1 ou , 1 lingura ulei , 1 lingura otet , un varf de sare , 500 grame făină albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii, 200 grame unt .
Incepem prin a bate oul peste care se adauga 1 lingura de ulei, 1 lingura de otet si putina sare.. Turnam 250 ml apa calduta peste ele . peste compozitia rezultata incepem sa adaugam faina pana obtinem un aluat lipicos . Il lasam la odihnim aprox 15 minute , dupa care il intindem in foaie de 3 mm peste care punem untul cre trebuie sa fie moale . Rulam aluatul si il dam la frigider 30 minute .
Dupa cele 30 minute il scoatem si ungem cu ciocolata ( puteti umple si cu branza,cascaval sau ce doriti dv ) Se da la cuptorul incins pana se rumenesc rulourile .
Pofta Buna !
Plăcintă cu brânză și mărar
Plăcinta cu brânză și mărar îmi aduce întotdeauna aminte de copilărie, de perioada de aur a vieţii. Să o prepar și să o savurez reprezintă o ieșire din cotidian și afundarea într-o lume guvernată de alte reguli, toate… copilărești. Exagerând puţin, plăcinta cu brânză și mărar reușește de fiecare dată să mă ajute să intru într-un fel de dimensiune fantastică, à la Mircea Eliade. De asemenea, ea este pentru mine madlena lui Marcel Proust. Declanșează un noian de amintiri, în care bunicii materni trebăluiesc prin grădină sau prin curte, tata se îngrijește de animale în timp ce ascultă radioul pus în geamul bucătăriei, mama pregătește această plăcintă în bucătăria simplă de vară, iar eu și fratele meu ne zbenguim cu Bibi, câinele pe care îl avem de 10 ani. Mama folosea brânză făcută de mama ei, cu lapte de la cele două vaci ale lor, Fany și Măndraia și mărar din grădină, unde mereu era din belșug și, ca să nu se irosească, îi venea să-l pună în orice mâncare. Anii au trecut, acum eu pregătesc plăcinta și este o gustare foarte nimerită și pentru mine, la birou și pentru nepot, la grădiniţă. Oricât de încărcată ar fi o zi de muncă, când am plăcinta parcă e mai ușor și lucrez cu mai mult drag și spor. Plăcinta din poză e facută într-o seară de sâmbată. Ne-a binedispus pe toţi din familie și ne-a înfrumuseţat ziua de luni. Vorbă lungă sunt, dar las rețeta în cele din urmă.
1 kg făină albă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
1 pachet drojdie uscată
1 lingurită zahăr
5 linguri ulei
500 g brânză de oaie sau vacă ori amestec, eventual cașcaval răzuit, după poftă
sare
mărar sau ceapă verde ori amestec
aprox. 1 l apă călduţă pentru frământat
Punem făina cea bună într-un bol mare. Facem în mijloc un cuib unde punem drojdia, zahărul și un păhărel de apă călduţă. Amestecăm și lăsăm până drojdia face spume. Frământăm folosind iar apă călduţă și punem un praf de sare lateral în bol, nu peste spuma de drojdie. Când aluatul e moale, punem uleiul. Mai frământăm cu uleiul și lăsăm o oră la dospit. După aceea, împărţim aluatul în două. Cu mâna unsă cu puţin ulei, întindem jumătate din aluat în tavă. Peste aluat, punem brânza, în care putem adăuga, după preferinţe, sare, ceapă verde, mărar. Punem restul de aluat și apoi totul la cuptor pentru o jumătate de oră, la 200°C. Poftă bună tuturor, cu momente memorabile și amintiri pentru o viață!
Cuib de viespi
Ingrediente
pentru aluat:
50 dkg făină albă de grâu pentru cozonac Raftul bunicii
3 galbenusuri de ou
3 dkg de drojdie
4 decilitri de lapte
3 dkg de zahăr
1 lingurita de sare
pentru umplutura:
15 dkg de zahăr
2 zahar vanilat
15 dkg de unt
Mod de preparare: Puneti faina intr-un bol de mixare, faceti un mic cuib in mijloc. Adăugați zahărul, presărați drojdia peste el, apoi turnați peste el laptele încălzit. Lasă drojdia să crească 15 minute. Adăugați celelalte ingrediente și frământați într-un aluat neted. Îi dăm o pâine și o lăsăm la crescut la loc cald timp de 30 de minute. Frământați aluatul și întindeți-l subțire. Se amestecă 15 dkg de unt cu 15 dkg de zahăr și vanilie până devine spumos și se întinde pe aluat. Rulați-l și tăiați-l în felii groase de 2 degete, apoi puneți-l într-o tavă de copt cu partea rulată în jos. Se lasă să se odihnească 1,30 minute, apoi se coace la cuptor la 180 de grade până se înroșește frumos. Inainte de a-l scoate se toarna 5 dl de lapte zahar-vanilie si se mai da la cuptor pentru cateva minute.
Crochete de cartofi cu branza si cascaval
Ingrediente:
600 g cartofi
200 g fainacalbă de grâu superioară 000 Raftul bunicii
150 g pesmet
100 g cascaval
100 g branza
50 g parmezan
Sare, piper dupa gust
2 oua
Untura sau ulei pentru prajit crochetele
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja dupa care se curata si se farama cu ajutorul unei furculite.
Peste cartofi se adauga un ou, sare, piper dupa gust, parmezanul, branza si cascavalul ras.
Se amesteca bine dupa care se incorporeaza in amestecul obtinut 100 g de faina.
Cu restul de faina tapetam mainile si formam bile pe care le trecem prin oul batut si pesmet.
Prajim crochetele in untura sau ulei pana devin aurii si le scoatem pe o farfurie tapetata cu servetele pentru a absorbi excesul de grasime.
Crochetele se pot coace si la cuptor timp de 30-40 de minute la 180°C.
Sunt perfecte atat reci cat si calde iar copii le adora.
Fursecuri ciupercite
Ingrediente:
100 g unt
1 ou
120 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie.
250 g faina superioară 000 albă de grâu Raftul bunicii
125 g amidon de porumb
4 g praf de copt
1 cacao dupa gust
Mod de preparare:
Intr-un bol se amesteca untul cu zaharul pudra pana se incorporeaza.
Peste unt se pune oul si esenta de vanilie.
Peste amestecul obtinut adaugam faina, praful de copt si amidonul de porumb.
Framantam pana obtinem un aluat omogem si nelipicios.
Formam bile din aluat si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Cu ajutorul unei duze formam cotoarele la ciuperci.
Trecem duza prin cacao si o punem peste fiecare bila formata, apasand cat sa dam forma.
Introducem tava in cuptorul preancalzit la 170°C timp de 25 de minute.
Copii o sa le adore!
Pizza altfel
Aluat
2 oua, făină albă de grâu superioară 000 Raftului bunicii, sare, 1 lingura ulei sau untură
Umplutura
Salam, ketchup,brânză rasă
Oregano, Cimbru
Se face un aluat, se întinde subțire, se pune in tigaie sau in oala de gătit
Aluatul este că o lipie subțire
Când sa copt pe o parte o întoarcem și o ungem cu ketchup dulce sau picant, punem salamul în fâșii subțiri și apoi brânză rasă, se pune un pic de oregano și cimbru(cui ii place)
Daca aluatul a fost pus in tigaie se pune un capac deasupra , daca a fost la oala de gătit pe funcția Brown după ce am ornat pizza când mai sunt 5 minute lăsăm capacul jos.
Eu fac așa pizza pentru că este mai…rapid, așa mi se pare mie, mai simplă și bună.(și această variantă)