fbpx

Humus cremos cu legume proaspete și lipii de casă

Icon print Print

Preparat oriental, hummusul a câștigat foarte multă popularitate în România în ultimii ani. Acesta este consumat, de cele mai multe ori pe post de aperitiv, alături de turte de casă, lipii sau chiar cu bețe de țelină, ardei gras și morcov.

Dacă vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu un preparat diferit, înlocuiește clasica salată de vinete cu un bol de hummus.

Timp de pregătire: 40 minute

Număr de porții: 8 porții

Ingrediente:

  • 1 conservă de năut, spălat și scurs
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ cană de zeamă de lămâie
  • 1 cățel de usturoi, mărunțit
  • ½ linguriță de sare
  • ½ cană de tahini (pastă de susan)
  • 2-4 linguri de apă foarte rece
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • opțional, pentru ornare: ulei de măsline, boia, pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Pune boabele de năut din conservă într-o cratiță, cu o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, acoperă-le cu apă și fierbe-le la foc mare.

După 20 de minute, vei observa că s-au înmuiat și s-au decojit în timpul fierberii. Pune năutul într-o strecurătoare și spală-l sub jetul de apă rece. Lasă-l apoi deoparte, să se odihnească puțin.

Între timp, într-un blender pune zeama de lămâie, usturoiul și sarea și transformă-le într-o pastă. Adaugă tahini și pornește iar blenderul. Fă din când în când câte o pauză pentru a adăuga apa rece. După ce pasta de tahini a căpătat o textură cremoasă, poți pune în blender chimenul și năutul fiert. Treptat, adaugă uleiul de măsline. Ține cont că hummusul trebuie să iasă foarte cremos, deci, dacă ți se pare că textura nu este bună, mai adaugă puțină apă rece.

Gustă preparatul și mai adaugă, dacă este cazul, zeamă de lămâie și sare.

Într-un bol, pune compoziția din blender și folosește lingura pentru a-l uniformiza la suprafață.  Ornează-l cu ulei de măsline, boia sau pătrunjel proaspăt, după gust.

Bravo, ai realizat un preparat care îți va aduce doar laude! Îl poți servi imediat sau îl poți ține la frigider timp de maxim o săptămână.

Hummusul se poate mânca și cu pâine, însă pentru o servire ca la carte, îți recomandăm să-l consumi alături de cei dragi, cu lipie proaspătă, făcută acasă.

Cum se prepară lipia de casă?

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 căni de Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 2 ¼ lingurițe de drojdie uscată
  • 1 cană de apă călduță
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ¾ linguriță de sare

Mod de preparare

Într-un vas încăpător, pune apa călduță, zahărul, dar și drojdia împreună cu 1 cană de făină, amestecă viguros, apoi lasă compoziția deoparte preț de 15 minute, astfel încât drojdia să acționeze.

După acest timp, poți adăuga uleiul de măsline, sarea și încă o cană de făină Raftul bunicii. Cu ajutorul unui mixer poți amesteca până la omogenizare. Acum a venit momentul cheie: suflecă-ți mânecile și frământă treptat în timp ce presari în ploaie făina rămasă.

Scoate aluatul din bol și frământă-l timp de 5-6 minute pe un blat acoperit din belșug cu Făină Standard 650 Raftul Bunicii. Când nu se mai lipește de mâini, este gata.

Unge cu ulei un bol și mută bila de cocă în acesta. Acoperă totul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească în liniște timp de 2 ore – poate părea mult, însă merită așteptarea.

Gata, timpul s-a scurs rapid, nu-i așa? Împarte bila de aluat în 8 bucăți și întinde-le cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să capete forma rotundă a unei lipii.

Încinge o tigaie antiaderentă pe aragaz, apoi coace fiecare lipie preț de 2-3 minute pe fiecare parte.

Scoate-le pe o farfurie și servește-le calde, cu hummus cremos și legume proaspete.

Poftă bună!

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert