Tartine de casă asortate cu minunății

Icon print Print

Pregătești o masă în familie și vrei să îi întâmpini pe cei dragi cu un aperitiv simplu, dar totodată de mare efect? Ce-ai spune de niște tartine apetisante, făcute cu pâine de casă?

Ideală este pâinea țărănească, făcută cu maia, care are o consistență mai densă decât cea făcută cu drojdie.

Pâine țărănească, cu maia

Ingrediente pentru maia:

  • 100 g Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 100 g făină de secară
  • 200 g apă călduță

Ingrediente pentru aluat:

  • 900 g Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 100 g făină de secară
  • 200 g din maiaua preparată anterior
  • 700 ml apă călduță
  • 20 g de sare
  • *făină Raftul Bunicii cât cuprinde, pentru frământat

Mod de preparare:

Cu o zi înainte de a face pâinea, prepară maiaua amestecând Făina Standard 650 Raftul Bunicii cu făina de secară, apoi adaugă apa călduță și omogenizează totul foarte bine. Acoperă vasul cu o folie de plastic și lasă-l la temperatura camerei, într-un loc ferit, peste noapte.

Într-un bol încăpător, pune 200 g din maiaua preparată cu o zi înainte, adaugă 650 ml de apă caldă, împreună cu ambele tipuri de făină. Amestecă-le împreună în bol, până când capătă aspectul unui aluat. Frământă ușor pentru a te asigura că le omogenizezi bine și obții un aluat elastic. Acoperă apoi bolul în care se află aluatul cu un ștergar curat și lasă-l la dospit cel puțin o jumătate de ceas.

După ce ai luat pauza binemeritată, verifică aluatul. A crescut frumos și dolofan, nu-i așa? Presară sarea peste aluatul crescut, adaugă și restul de apă, apoi mai frământă o dată pentru a le încorpora bine. Acoperă aluatul din nou și mai lasă-l să se odihnească încă o jumătate de oră, după care îl vei frământa din nou, cu mâinile umede. Ai grijă să repeți  acest proces timp de 3 ore, frământând și lasând la dospit aluatul, din jumătate în jumătate de oră. Făcând asta, pâinea va avea o textură consistentă, însă totodată aerată și ușoară, iar rezultatul final va fi unul pufos.

Acoperă masa de lucru cu făină Raftul Bunicii din belșug și întinde aluatul de pâine pe masă. Frâmântă folosind mișcări de “împăturire” a aluatului, după care mai lasă coca să se odihnească 10 minute. Mai frâmântă o dată, trăgând aluatul în toate părțile, până când devine foarte elastic. Înfășoară-l în folie de plastic și lasă-l să crească încă 2-4 ore, într-un loc călduț.

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și tapeteazî o tavă cu hârtie de copt.

Pune pâinea cu grijă în tavă, bag-o la cuptor și redu temperatura la 200 de grade. Verifică din când în când că se rumenește frumos, iar în 30-40 de minute ar trebui să fie gata.

Scoate-o din cuptor, acoperă tava cu un ștergar curat, și las-o să-și tragă sufletul și să se mai răcorească, înainte de a o tăia.

Acum, că pâinea cu maia este gata, o poți felia pentru a pregăti mai multe tipuri de tartine.

Prăjește feliile de pâine pentru a obține tartine crocante. Iată în ce combinații delicioase le poți savura!

Tartine cu roșii coapte, brânză feta și capere

Coace câteva roșii cherry la cuptor sau poți să le sotezi chiar în tigaie. Așază-le pe feliile de pâine prăjită, presară pe deasupra un strat de brânză feta mărunțită, dar și câteva capere. Adaugă un strop de oțet balsamic și obții cele mai apetisante tartine de inspirație mediteraneană.

Tartine cu iz frantuzesc, cu brânză brie și mure

Întinde puțină brânză brie pe felia de pâine prăjită. Pisează cu o furculiță câteva mure apoi pune-le peste brânză. La final, înnobilează aromele cu puțin cimbru uscat și bagă tartinele la cuptor, unde le vei lăsa maximum 1-2 minute, astfel încât brânza să se topească.

Tartine cu ricotta și căpșune

Pune un strat generos de ricotta pe felia de pâine prăjită, adaugă câteva felii de căpșune, dar și puțin busuioc proaspăt, tocat mărunt. Toată lumea va fi impresionată de această combinație, pe cât de neașteptată, pe atât de reușită.

Tartine cu gorgonzola, miere și smochine

Pentru un răsfăț al papilelor gustative, merită să încerci aceste tartine sofisticate. Întinde pe felia de pâine prăjită un strat de gorgonzola, apoi pune deasupra felii de smochine. Completează cu puțin cimbru presărat, dar și cu un strop de miere. Poți înnobila această asociere inedită și cu un praf de piper.

Tartine cu prosciutto și piersică

Unge feliile de pâine prăjită cu un strat de brânză de capră, apoi întinde câte o felie de prosciutto, pe care o vei asezona cu două felii de piersică. La final, adaugă un strop de ulei de măsline și puțină sare, iar tartinele sunt gata.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie