Musaca de cartofi cu smântână, roșii, cașcaval și carne tocată

Icon print Print

Astăzi te aducem mai aproape de copilărie cu o rețetă de musaca îndrăgită de românii din toate colțurile tării. Cu un strat gros de cașcaval, compoziție suculentă și arome îmbietoare, musacaua este un preparat consistent și delicios, ideal pentru o masa în familie.

Urmărește pașii și sfaturile din rețetă și descoperă cum să prepari o musaca ce va aduce garantat zâmbetul buzele celor dragi ție.

Pentru o experiență culinară desăvârșită îți recomandăm servirea preparatului cu o Ciabatta aromată, pregătită cu Făină Standard 650 Raftul bunicii.

Timp de pregătire: 1 oră și 40 de minute

Număr de porții: 12 porții

Ingrediente:

  • 200 g cașcaval
  • 250 ml apă
  • 10 cartofi
  • 200 g smântână
  • 3-4 linguri ulei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ouă
  • 1 kg carne de vită tocată
  • 1 conservă de roșii
  • 1 linguriță boia
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 linguriță piper
  • amestec de condimente
  • sare

Mod de preparare:

Începe prin a mărunți toate legumele. Pregătește o oală adâncă și pune-o pe foc cu puțin ulei pentru a se încinge. Pune ceapa și morcovul și călește-le împreună.

După ce s-au înmuiat legumele, adaugă carnea tocată de vită și ai grijă să amesteci din când în când. Atunci când se deschide la culoare, este momentul să adaugi sarea, piperul, boiaua și amestecul de condimente. Omogenizeaz bine compoziția, pentru a te asigura că aromele pătrund peste tot; adaugă conserva de roșii și apă, apoi, la foc mic, amestecând din când în când, lasă compoziția să scadă.

Între timp, te poți ocupa de pregătirea cartofilor! Curăță cartofii de coajă și spală-i sub jet de apă rece, apoi taie-i în rondele potrivite. Pregătește o tigaie cu ulei încins și prăjește cartofii până când prind o culoare aurie frumoasă. Ai grijă să nu îi prăjești prea mult, se vor mai coace și în cuptor și nu trebuie să se usuce.

După ce sosul de la carne a scăzut, adaugă pătrunjelul tocat și lasă compoziția la răcit. Acum este timpul să-ți sufleci de-a binele mânecile și să așezi musacaua. Pentru aceasta, pregătește un vas tapetat cu puțin ulei și hârtie de copt.

Începe prin a pune pe fundul tăvii un strat de rondele de cartofi, iar cu grijă, adaugă un strat generos de carne cu legume și sos, suficientă cât să acoperi toată suprafața tăvii. Acoperă cu încă un strat de rondele de cartofi, carne și legume, iar la final, pune și ultimele rondele de cartofi, pentru a acoperi bine musacaua.

Nu-i așa că a prins contur și deja o auzi cum sfârâie în cuptor? Amestecă bine ouăle cu smântâna și cașcavalul, și toarnă compoziția obținută peste toată musacaua, având grijă să o uniformizezi pe întreaga suprafață. Nu trebuie să scape niciun colțișor, pentru o crustă cum se cuvine.

Acum musacaua ta este gata să se odihnească la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute și să-ți învăluie bucătăria cu arome care-ți lasă gura apă!

După ce ai scos musacaua de la cuptor, tot ce îți rămâne de făcut este să îi chemi pe cei dragi la masă și să vă răsfățați împreună cu un preparat delicios.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie