fbpx

Prăjitura Gerbeaud

Icon print Print

PRĂJITURA GERBEAUD

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente pentru aluat:

500 g făină 000 Raftul Bunicii
100 g zahăr
25 g drojdie proaspătă
200 g unt
2 ouă
250 g smântână (25% grăsime)
un vârf de cuțit de sare
coajă de lămâie rasă (bio – netratată chimic)

Ingrediente pentru umplutură:
400 g gem de caise
250 g nucă măcinată
200 g zahăr

Ingrediente pentru glazură:
200 g zahăr
100 ml apă
60 g cacao
50 g unt

Astăzi am găsit inspirație în prăjitura Gerbeaud pregătită cu mult drag de Madame Pelin.

Iată povestea și rețeta prăjiturii!

 ”Scotocind printre reţetele uitate de vreme ale bunicii, am descoperit Prăjitura Gerbeaud – un desert delicios cu aluat fraged care ţi se topeşte-n gură, gem acrişor de caise, nuci catifelate şi glazură de ciocolată. Pesemne că bunica a învăţat această reţetă pe când era elevă la renumitul Pension Fărcăşanu de pe strada Batiştei din Bucureşti.

Acest desert a fost creat de un ciocolatier elveţian pe nume Émil Gerbeaud care s-a stabilit la Budapesta în anul 1884 pentru a lucra la celebra patiserie Kugler. Peste câţiva ani a preluat afacerea, iar patiseria a devenit Café Gerbeaud. Dulcea sa invenţie, de altfel destul de bogată în calorii, a cucerit rapid inimile gospodinelor din capitala maghiară, devenind una dintre cele mai populare prăjituri, cunoscute şi sub denumirea de zserbó.

Nu am mai fost la Budapesta de mulţi ani, dar e musai să dau o fugă într-o zi… doar aşa, ca să mă răsfăţ cu o cafea şi o prăjitură la renumita Café Gerbeaud, situată în Piaţa Vörösmarty în zona veche a oraşului.

Mod de preparare:

Într-un vas, se amestecă drojdia cu zahărul până când se omogenizează, apoi se adaugă restul ingredientelor – untul moale, ouăle (câte unul), smântâna, un vârf de cuțit de sare, coaja de lămâie şi făina – amestecând bine. Dacă este nevoie, mai adaugă puțină făină. Aluatul nu trebuie să fie prea tare, dar trebuie să se ia cu uşurinţă de pe mâini. Eu am folosit cam 550 g făină.

Lasă aluatul la crescut aproximativ 30 de minute, la loc călduț. Pune mai apoi aluatul pe un blat presărat cu făină şi se împarte în patru părţi egale. Din fiecare bucată se întinde cu sucitorul o foaie de formă dreptunghiulară având dimensiunile tăvii (26×35 cm).

Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, apoi se împarte în trei părţi egale. Într-o tavă (26×35 cm) tapetată cu unt şi făină, prăjitura se asamblează în felul următor: foaie, gem de caise, nuci, foaie, gem de caise, nuci, foaie, gem de caise, nuci, foaie. Tava se mai lasă la cald încă 30 de minute ca să dospească foile, apoi prăjitura se coace la foc mediu, circa 45 de minute, în cuptorul preîncălzit.

Prăjitura se lasă să se răcească, iar între timp se pregăteşte glazura de cacao. Într-un ibric, apa şi zahărul se pun la fiert, amestecând continuu până când se dizolvă zahărul. La primele clocote se adaugă cacao şi unt tăiat în cubuleţe, amestecând continuu. Se mai lasă să fiarbă 2-3 minute. Se toarnă glazura de cacao peste prăjitură, iar cu lama lată a unui cuţit se întinde pe toată suprafaţa. Ca să-i adaug o notă personală, am nins pe deasupra fulgi delicaţi de nucă de cocos.

Se lasă la frigider ca să se întărească glazura şi apoi se taie în dreptunghiuri de 3×7 cm.

Poftă bună!”

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale