fbpx

Rețete de Sărbători – cum compui un meniu festiv

Icon print Print

Crăciunul este sărbătoarea pe care o aștepți cu nerăbdare încă de la jumătatea anului. Știi cum se spune, niciodată nu este prea devreme pentru a te pregăti de sosirea sărbătorii încununate de magie.

În afară de importanța religioasă a celor 3 zile în care celebrăm miracolul nașterii lui Iisus Hristos, Crăciunul are și o semnificație emoțională – este acea perioadă din an în care oriunde te-ai afla, te întorci mereu acasă, în sânul familiei, pentru a petrece momente de preț alături de rude și prieteni. Și cum orice reîntâlnire cu familia se lasă și cu o masă festivă, bucatele tradiționale de Crăciun sunt încă un motiv pentru care arzi de nerăbdare să te revezi cu cei dragi.

Dacă și pentru tine Crăciunul nu poate însemna decât „acasă” și este sinonim cu bucuria de a strânge toți membrii familiei la masă, află din acest articol tot ce trebuie să știi despre pregătirea unui meniu festiv și reține câteva rețete de Crăciun cu care să-ți răsfeți oaspeții de anul acesta.

I. Ce bunătăți le pregătești celor dragi de Crăciun

 

Puține momente în viață se compară cu strângerea familiei, cu mic cu mare, în jurul mesei de Crăciun, nu ți se pare? Iar dacă ești o gospodină desăvârșită, cu siguranță ți-ai pus deja întrebarea: „Ce mâncare de Crăciun să le pregătesc celor dragi?”.

Masa de Crăciun este un festin pe care toată lumea îl așteaptă cu nerăbdare întregul an, deci presiunea este destul de mare pentru o gospodină dedicată și responsabilă ca tine. Vrei să impresionezi, dar fără să exagerezi.

masa de sarbatori

Este normal să-ți dorești o masă de Crăciun încărcată de bunătăți de casă, dar este important să nu pierzi din vedere că această sărbătoare magică este în primul rând despre bucuria de a împărți momente deosebite alături de cei dragi, și mai apoi despre a trudi din greu pentru a pregăti un meniu festiv complet, dar care nu va fi mâncat în întregime.

Așadar, dacă anul acesta te-ai decis să organizezi cina de Crăciun la tine acasă, planificarea în avans este esențială pentru reușita ta. De aceea, am întocmit un ghid cu sfaturi și sugestii generale de pregătire a unui meniu festiv de Crăciun de dimensiuni potrivite, cu care să-ți dai pe spate toți invitații.

II. Cum compui un meniu festiv

 

Un meniu de Crăciun echilibrat, organizat și structurat îți va permite să fii mai relaxată și mai destinsă în apropierea evenimentului. Pentru a te bucura de sărbători de iarnă liniștite alături de cei dragi, ține minte că rețeta succesului culinar constă în calitatea preparatelor care vor trona pe masa de Crăciun îmbelșugată și cantitatea de alimente gătite, ce urmează a fi consumate.

Mâncarea de Crăciun trebuie să satisfacă atât preferințele tale, cât și pe cele ale invitaților, de aceea, pentru a-ți atrage cât mai multe laude binemeritate din partea celor dragi, este important să reții că atenția la detalii și pasiunea pe care o depui în tot acest proces fac diferența.

Îți propunem să parcurgem împreună pașii necesari pregătirii unui meniu de Crăciun greu de uitat pentru apropiați!

1.  Pregătirile și aranjarea mesei de Crăciun

 

Înainte de a planifica meniul festiv, alcătuiește o listă cu numele, vârsta și numărul invitaților, precum și care sunt preferințele lor culinare, acolo unde le cunoști. Nu îți face griji în privința invitaților a căror gusturi nu le știi, pentru ei poți pregăti o gamă mai largă de preparate: vegetariene, bazate pe mai multe tipuri de carne, mâncăruri tradiționale de Crăciun sau chiar preparate moderne.

Ține cont și de spațiul în care se desfășoară reuniunea. Te sfătuim să folosești camera de zi pentru organizarea mesei de Crăciun și aranjarea invitaților. Îi poți ordona în funcție de gradul de rudenie ori simpatii, acolo unde știi că există relații solide între membrii familiei.

mancaruri traditionale

Mai departe, acordă atenție felului în care decorezi masa de Crăciun. Îți sugerăm să optezi pentru o față de masă cu motive tradiționale, care se pot asorta cu șervețelele. În ton cu fața de masă ar trebui să fie și farfuriile și paharele, sau dacă vrei să mergi la sigur, optează pentru seturi albe. În plus, mâncarea de Crăciun va arăta mai apetisantă pentru oaspeții tăi atunci când o vor privi din farfurii albe simple.

Mai ai nevoie de tacâmuri, platouri și vase pentru servire (clește, polonic, linguri) care să ajungă tuturor invitaților, de pahare speciale pentru a ciocni șampania și pahare separate pentru celelalte băuturi cu alcool (bere, vin, etc).

Retușul final pentru masa festivă constă în adăugarea de aranjamente florale, decorațiuni de Crăciun și lumânări parfumate, pentru a spori intensitatea emoțională a momentului.

2. Ordinea servirii meselor în cele 3 zile de Crăciun

 

Felul în care alegi să servești invitații cu preparatele gătite de tine în avans este esențial pentru a te asigura că cei dragi se vor înfrupta din bunătăți de casă apetisante, proaspete și care-i fac să-și dorească mai mult.

Așadar, sunt 3 criterii de care trebuie să ții cont cu privire la ordinea în care servești preparatele de Crăciun:

a.    În funcție de gradul de perisabilitate

Fiindcă unele preparate conțin ingrediente care se pot altera în decurs de o zi sau două, ideal este să le oferi invitaților spre degustare în prima zi de Crăciun. Aici vorbim despre salata de boeuf, care conține ouă fierte și maioneză, un aperitiv tradițional care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun. De asemenea, ouăle umplute cu care alcătuiești platouri festive nemaipomenite ar trebui să se afle printre primele aperitive servite invitaților. Poate cel mai cinstit desert de Crăciun este cozonacul, vedeta cu care merită să închei una dintre mesele principale ale primei zile de Crăciun și gustarea excelentă până la următoarea adunare în jurul mesei festive.

b.    În funcție de preferințele invitaților

Dacă știi că printre cei apropiați se află fani ai preparatelor din carne, le poți servi la felul principal mușchi de porc pe grătar sau fripturi de vită ori de rață, complementare mâncărurilor din carne de porc. Pomana porcului este, tradițional vorbind, prima mâncare din carnea de porc ce trebuie servită în prima zi de Crăciun. În celelalte zile, poți completa mesele principale ale zilei cu cârnați, leber, tobă, jumări de porc, caltaboș, sarmale cu mămăligă, chifteluțele umplute, supele cremă ori ciorbele din carne de porc.

c.    În funcție de numărul invitaților

Împarte meniul festiv de Crăciun pe cele 3 zile, apoi în porții egale pentru fiecare invitat în parte. Aici, este important să ții cont de totalul de oaspeți pe care-i aștepți la tine. În cazul în care mâncarea de Crăciun nu poate fi împărțită în mod egal pentru toată lumea, poți adopta tehnica bufetului suedez, în care să creezi platouri cu preparate delicioase din care fiecare să se înfrupte după bunul plac, atunci când doresc și în cantitățile în care poftesc.

3. Alege ingrediente și produse de calitate, demne de un eveniment atât de special

 

Masa tradițională de Crăciun, bogată în preparate aburinde, aperitive reci și deserturi savuroase, care adună numai cuvinte de laudă din partea apropiaților, devine o adevărată mândrie pentru tine, mai ales atunci când știi că ai folosit numai ingrediente și produse de calitate. Pentru pâinea tradițională și cozonacul de Crăciun, alege făina de calitate de la Raftul bunicii.

Pentru torturi, prăjituri, checuri, tarte sau foi de plăcintă, găsești un sprijin de nădejde în Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, mereu fină și pufoasă, cu o calitate constantă și întotdeauna albă. Este obținută din grâu românesc de o calitate superioară, nu conține aditivi sau amelioratori adăugați și te ajută să obții un aluat care se frământă cu mare ușurință și crește frumos.

Cozonacul de Crăciun nu are nicicând un gust mai bun decât atunci când este preparat din Făina Superioară 000 pentru Cozonac de la Raftul bunicii, albă, fină și pufoasă, de înaltă calitate. Se obține în urma măcinării cu grijă deosebită a grâului românesc, nu conține aditivi și nici amelioratori adăugați. Cu ajutorul ei obții aluaturi fine, pufoase și aerate, care vor încânta papilele gustative ale celor dragi.

meniu festiv

Pe lângă cozonacul de Crăciun și prăjiturile apetisante, cu siguranță vei pregăti și pâine de casă, din care apropiații se vor înfrupta cu și mai multă poftă, fiindcă ai gătit-o cu Făina Standard 650 de la Raftul bunicii. Textura densă, calitatea ridicată și faptul că nu are aditivi sau amelioratori adăugați o transformă în ingredientul de bază pentru pâinea coaptă în casă, dar și pentru biscuiți sau fursecuri.

Mămăliga savurată cu pomana porcului și fripturile din carne de porc, vită sau rață o poți prepara îndată cu o mână de Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii. Obținut  din porumb românesc de calitate superioarǎ, degerminat și de un galben-auriu apetisant, Mălaiul Extra Gold de la Raftul Bunicii este perfect granulat, cu o calitate constantǎ şi fără impurități.

Pentru rulade, budinci sau prăjituri și plăcinte cu lapte și griș, optează pentru Griș din Grâu de la Raftul bunicii, obținut din grâu românesc de înaltă calitate, perfect pentru bunătăți de casă delicioase și cremoase.

4. Nu exagera cu cantitatea preparatelor

 

Dacă știi că vei avea mulți invitați la cină, vei fi cu siguranță tentată să gătești mai multe bucate de Crăciun, dar hai să-ți împărtășim un mic secret: oaspeții își doresc să guste preparate tradiționale de Crăciun, care rezonează cu această sărbătoare plină de magie. Ba mai mult, unii dintre ei vor fi încântați să încerce mâncăruri de Crăciun pe care nu le au acasă. Acesta este un prilej bun de a-i surprinde cu delicatese pe care numai tu știi să le faci. Calitatea preparatelor vine întotdeauna pe primul loc.

De asemenea, vei fi tentată să încerci mai multe rețete de Crăciun, în speranța că vei încânta gusturile apropiaților prin varietatea culinară de care dai dovadă. Dimpotrivă, este mai important să faci asocieri inteligente între felurile de mâncare, astfel încât nimic să nu rămână negustat și preferabil, neterminat.

În continuare, ți-am pregătit câteva sfaturi referitoare la tipurile de preparate de Crăciun cu care îți poți delecta oaspeții.

Servește-i pe cei dragi cu aceste aperitive, băuturi, feluri principale și deserturi de sărbătoare care-i vor face să se întoarcă și la anul!

III. Idei de preparate pentru masa de Crăciun

 

Masa de Crăciun este o experiență memorabilă atât pentru tine, în calitate de gazdă, cât și pentru oaspeții tăi, iar aspectul și gustul bucatelor tradiționale pe care le-ai gătit adaugă, cu siguranță, o notă de încântare în sufletele celor dragi. Dacă vrei să-i surprinzi plăcut, încearcă aceste idei de preparate pentru un meniu festiv reușit:

1. Aperitive reci

 

Un aranjament de aperitive deosebite nu dă greș niciodată, asta deoarece rolul lor este să stârnească pofta de mâncare a invitaților, iar nu de a-i sătura. Captează-le atenția cu salate aperitive precum salata de boeuf sau idei de aperitive reci, precum ouă umplute, tartine sărate (cu diverse umpluturi) sau jumări de porc. Pentru invitații vegetarieni, nu vei da greș cu câteva chifteluțe din semințe de floarea soarelui, icre de chia sau pateu vegetal de linte. Aceste idei de aperitive reci sunt binevenite atunci când țintești să nu îngreunezi digestia oaspeților tăi. În plus, dacă optezi pentru aperitive simple de preparat și de servit, nu numai că-ți iei o greutate de pe umeri, dar ai și siguranța faptului că nu poți da greș în fața invitaților.

2. Aperitive calde

 

Fiindcă vremea de afară cere și aperitive calde, îți sugerăm să-ți răsfeți apropiații cu mini-tarte, chifteluțe din carne de porc, ciuperci umplute cu carne sau orez și pâine caldă de casă. Poți obține o pâine de casă fragedă și delicioasă cu ajutorul Făinii Standard 650 de la Raftul bunicii. Mirosul de pâine coaptă în casă va completa perfect tabloul unui meniu de Crăciun desăvârșit.

3. Supe/ciorbe

 

Poate că nu sunt piesa de rezistență în meniul de Crăciun, dar supele și ciorbele sunt o alegere bună atunci când vrei ca oaspeții tăi să facă tranziția către mese mai puțin încărcate din punct de vedere caloric. Supele și ciorbele sunt complementare într-un meniu festiv. Îți recomandăm să optezi pentru supe sau ciorbe din legume ori din carne de porc, sau chiar supe creme, o variantă mai light după un asemenea răsfăț culinar.

4. Friptură

masa de sarbatori

Una dintre tradițiile Crăciunului implică și tăierea porcului, din care se pregătesc apoi diverse feluri de mâncare. Printre preferatele oamenilor se află și friptura din mușchi de porc. Însă pentru a nu-ți suprasatura invitații cu preparate din carne de porc, îți recomandăm să pregătești și câteva fripturi de rață sau de vită, pentru a le oferi alternative interesante celor care își doresc să încerce și altceva.

5. Garnituri

 

Cele mai bune garnituri pentru masa de Crăciun sunt: piure de cartofi, piure de morcovi sau piure de conopidă, orez, cartofi țărănești. Versatilitatea acestor garnituri de Crăciun permit servirea lor împreună cu o varietate de mâncăruri: fripturi din carne de porc, de rață sau de vită, pomana porcului, cârnați afumați, carne preparată pe grătar.

6. Deserturi

 

Din lista de preparate pentru masa de Crăciun nu pot lipsi, bineînțeles, deserturile. Vedeta este fără îndoială cozonacul, pe care îl poți pregăti cu Făina Superioară 000 pentru Cozonac de la Raftul bunicii, însă mai poți opta și pentru alte tipuri de prăjituri de Crăciun, cum ar fi melcii, checurile, torturile și de ce nu, chiar și plăcintele. Nimeni nu va putea rezista tentației de a se înfrupta din diverse prăjituri deosebite de sărbători, iar un aliat de nădejde este Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, cu ajutorul căreia vei obține aluaturi ușor de frământat, care cresc armonios.

7. Preparate tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masă

 

De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească nici acele preparate tradiționale care dau și mai multă semnificație celor 3 zile de sărbătoare. Un prânz copios ar putea fi reprezentat de inegalabilele sarmale cu mămăligă. Învelite în foi de varză murată, sarmalele cu mămăligă servite cu smântână pe deasupra vor face cu ochiul tuturor membrilor familiei tale. Mămăliguța caldă și aburindă o poți prepara cât ai clipi cu Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii. Culoarea galben-aurie va stârni pofta de mai mult în rândul celor dragi, nu avem nicio îndoială!

Mai departe, le poți servi oaspeților tăi și alte preparate tradiționale de Crăciun, cum ar fi leber, piftie, caltaboș sau tobă, împărțite pe zilele sfintei sărbători și desigur, nu în exces. La finalul meselor, îi poți îndulci pe cei dragi cu o felie de cozonac pufos, preparat cu Făina Superioară 000 pentru Cozonac de la Raftul bunicii.

IV. Rețete de Crăciun

 

Pentru a alcătui un meniu festiv demn de complimente și priviri admirative, ai nevoie de rețete de Crăciun care au o lungă tradiție în spate. Iată câteva rețete meniu festiv cu care să-ți încânți membrii familiei în toate cele 3 zile de mare sărbătoare.

Rețetă sarmale cu mămăligă

Suflecă-ți mânecile și pune apă la fiert într-o oală încăpătoare. Adaugă sare. Când apa începe să fiarbă, toarnă cu grijă, puțin câte puțin, Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii și amestecă simultan, cu multă energie, cu un tel. În curând, mămăliguța ar trebui să prindă contur. Las-o la fiert la foc mic timp de 20 de minute.

Dacă vrei să prepari sarmale tradiționale în foi de varză murată, ține cont de faptul că varza trebuie lăsată la desărat și dezacrit mai înainte. Pentru umplutura sarmalelor, îți recomandăm să folosești carne de porc, ceapă călită și orez fiert, asezonate cu condimente după gust.

Rețetă cozonac de Crăciun

Este o adevărată plăcere să pregătești cozonacul de Crăciun! Pentru un aluat pufos și crescut armonios, folosește o făină de calitate înaltă, așa cum este Făina Superioară 000 pentru Cozonac de la Raftul bunicii. Verifică aici lista ingredientelor.

Începe prin dizolvarea drojdiei uscate în lapte călduț, timp de 5-10 minute. Într-un bol separat, se amestecă zahărul cu cele 3 gălbenușuri, sarea, coaja de lămâie rasă și untul topit. Peste compoziție se adaugă laptele cu drojdia dizolvată și făina cernută. Amestecă până când vei obține un aluat omogen. Timp de 1 oră, lasă aluatul să se dospească într-un loc cald. După ce își dublează volumul, pune-l în frigider, la odihnă, timp de alte 12 ore.

masa de sarbatori

 

Umplutura pentru cozonac se pregătește din 3 albușuri de ou, pe care trebuie să le bați până când obții o spumă delicată. Amestecă apoi zahărul pudră, esența de rom, praful de cacao, fructele confiate și spuma din albușuri.

Aluatul proaspăt odihnit în frigider trebuie acum împărțit în două, iar fiecare bucată întinsă până când obții o foaie de 1 cm grosime. Peste această foaie de luat, pune umplutura cu grijă, lăsând 1-2 cm liberi pe margine. Marginea trebuie apoi unsă cu gălbenuș de ou. Începe să rulezi aluatul cât mai bine, pentru a reține în interior toată umplutura. Apoi, împletește-le laolaltă, pune cozonacul într-o tavă protejată de o hârtie de copt și unsă cu ulei. Se dă la copt timp de 30-40 de minute, la 160 grade Celsius.

Îți recomandăm să încerci și o rețetă de cozonac cu migdale, la fel de apetisantă precum cea de mai sus.

Rețetă desert de Crăciun

De pe lista de rețete meniu festiv nu pot lipsi acele prăjituri deosebite de sărbători care îți fac membrii familiei să se lingă pe degete. Îți propunem să încerci prăjituri de Crăciun care constau în biscuiți ușor de făcut, decorați în ton cu sărbătoarea. Poți opta pentru biscuiți de iarnă sau biscuiți decorați care se potrivesc de minune cu meniul de Crăciun pe care l-ai gândit cu atâta grijă. Îi poți pregăti cu mare ușurință, ajutându-te de Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, astfel încât să obții un aluat care se frământă facil.

Pe lângă aceste rețete meniu festiv, îți recomandăm să încerci și o supă cu tăiței de casă la pachet cu un desert excepțional: prăjitura Albă ca Zăpada. Rețeta integrală o poți citi aici.

Iar cum Anul Nou este doar la câteva zile distanță, nu strică să pregătești în avans și un meniu de Revelion care să-ți permită să fii mai relaxată în apropierea celei mai importante nopți dintre ani.

Sperăm ca sfaturile noastre să-ți ușureze înzecit munca pe care o depui în alcătuirea unui meniu festiv care să fie pe placul tuturor membrilor familiei tale și că momentele petrecute în jurul mesei de Crăciun să compenseze toată agitația ta de a pregăti lucrurile în avans.

Îți urăm un Crăciun de poveste alături de cei dragi!

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale