Cozonac trandafir

Icon print Print

Cunoscut și sub numele de Rosenkrantz, cozonacul trandafir este un preparat vedetă pentru masa de Crăciun. Umplut cu nucă, migdale, marțipan, cacao, fructe sau chiar brânză de vaci, este desertul care va face spectacol la prima vedere și va fi lăudat datorită gustului. Dacă vrei și tu să pregătești un preparat special pentru a impresiona invitații de la masa de Crăciun, pune-ți șorțul preferat, și cu pasiune urmărește pașii din rețetă. Mai repede decât crezi vei avea cel mai delicios cozonac trandafir pentru mesele de sărbători.

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apă călduță
  • 50 ml ulei
  • 25 g drojdie
  • 4 gălbenușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță de coajă de portocală și de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 200g unt
  • 100 g zahăr

Pentru sirop:

  • 125 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură vanilie

Mod de preparare:

Pentru început, pregătește maiaua amestecând într-un bol puțină făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii, drojdia, puțin zahăr și o cantitate mică de lapte, până ingredientele devin o pastă. După ce ai terminat, acoperă vasul și lasă maiaua la odihnit pentru câteva momente.

Ia restul de Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii și cerne-o foarte bine în cel mai mare bol pe care îl ai, pentru a o aerisi și elimina eventualele impurități. Așază maiaua în mijlocul grămăjoarei de făină, apoi adaugă restul ingredientelor. Suflecă-ți mânecile și începe să frămânți ușor până vei obține un aluat ferm. Dacă ai terminat, lasă-l în tihnă la crescut, într-un loc călduț, până volumul devine aproape dublu.

Acum că ai obținut un aluat voinicel, separă-l în mod egal în 2 părți. Presară făină pe masa de lucru ca să nu se lipească. Ia un sucitor și întinde cu spor fiecare parte până obții 2 foi aproape egale.

Într-un alt bol pune untul, zahărul și nuca și amestecă-le zdravăn până când compoziția devine consistentă. Întinde amestecul uniform pe fiecare foaie de aluat.

De acum, îndemânarea este cheia spre un preparat întocmai ca cel al bunicii. Rulează fiecare foaie, astfel încât să rezulte două rulade și cu ajutorul unui cuțit taie bucăți mari din acestea. Pentru a forma o ruladă, cu ajutorul unui cuțit, taie aluatul în măricel. Pregătește o tavă tapetată cu puțin ulei și foaie de copt și așază frumușel bucățile tăiate rulou, una lângă alta, astfel încât, atunci când se coc să prindă forma unui buchet de trandafiri. După ce le-ai așezat, lasă-le jumătate de oră să se odihnească pentru a-și mări volumul.

Între timp, încinge cuptorul la 180 de grade, iar când acesta s-a încălzit suficient, așază în interior și tava cu aluatul. Fierbe laptele alături de vanilie și zahăr amestecând continuu până când începe să se îngroașe pentru a pregăti siropul. După aproximativ 20 de minute de stat la cuptor, scoate tava și toarnă deasupra topping-ul. Pune preparatul înapoi la cuptor și testează-l în câteva minute cu ajutorul unei scobitori. După ce ai scos din cuptor un cozonac auriu, frumos și parfumat, îl poți lăsa la răcit.

O rețetă de cozonac trandafir spectaculoasă, cu ajutorul căreia să îi suprinzi pe cei dragi ție, mai ales când vă strângeți la masa de Crăciun. Bucurați-vă împreună de magia sărbătorilor.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie