fbpx

Cozonac cu ciocolată

Icon print Print

Rețeta de cozonac cu ciocolată este ideală pentru a aduce un plus de magie pe masa de sărbători. Începe noul an cu un desert care va fi îndrăgit de întreaga familie, dar mai ales de copii, datorită compoziției bogate în ciocolată. Chiar și cei care nu se declară fani ai cozonacului vor vrea o bucățică din preparatul tău festiv.

Dacă îți dorești ca acest desert gustos să fie pe masa ta de sărbătoare, urmează rețeta și prepară și tu un cozonac cu ciocolată pufos și parfumat.

Timp de pregătire: 3 ore

Ingrediente:

  • 400 g  Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
  • 150 ml lapte
  • 40 ml ulei
  • 80 g zahăr
  • 50 de g unt topit
  • 50 de g unt moale
  • 25 g drojdie
  • 50 de g cacao
  • 1 linguriță miere de albine
  • 3 ouă
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 4 linguri amidon de porumb
  • coaja rasă de la o lămâie/portocală
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Pentru început, separă 2 ouă și păstrează albușurile într-un alt recipient. Adaugă peste cele două gălbenușuri oul rămas, apoi amestecă foarte bine. Treptat, adaugă și sarea, continuând să amesteci. Pentru a dilua puțin compoziția, încorporează laptele călduț, adaugă drojdia omogenizată în prealabil cu lingurița de miere, untul topit și uleiul. Amestecă-le cu spor până se uniformizează.

Separat, într-un bol mare, amestecă făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii împreună cu, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Adaugă peste ingredientele uscate amestecul pregătit anterior. Acum suflecă-ți bine mânecile și începe să frămânți aluatul. După ce acesta a prins o textură netedă și se dezlipește ușor de pe măini, unge un castron cu ulei, răstoarnă-l în el și lasă-l la odihnit aproximativ 30 de minute. Ține cont de faptul că aluatul trebuie să stea într-un loc călduros pentru ca acesta să crească voinic și pufos.

Poți pregăti acum umplutura. Într-un vas amestecă untul cu zahărul pudră, adaugă cacaoa și albușurile și cu ajutorului unei linguri de lemn începe să le amesteci adăugând treptat și amidonul. Este gata atunci când devine o cremă consistentă dar fină.

După ce aluatul a crescut mare, pe blatul de lucru presară în ploaie făină și pegătește-ți un sucitor. Întinde aluatul până când formezi o foaie groasă pe care toarnă compoziția de ciocolată deasupra și niveleaz-o pe toată suprafața întinsă a acestuia. Modul în care dorești să împachetezi foaia rămâne la alegerea ta.

Pregătește o tavă tapetând-o cu puțin ulei și foaie de copt. Așază aluatul în aceasta și mai lasă-l să se liniștească 10-15 minute pentru a mai prinde puțin spor și a crește. Îl poți băga la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. După ce bucătăria ta este acoperită de parfumul fermecător al cozonacului, iar acesta este rumenit frumos, poți testa, cu ajutorul unei scobitori, dacă este timpul să îl scoți de la cuptor.

Odată ce s-a copt, scoate-l din formă și lasă-l puțin la răcit, după care îl poți felia.

Acum ai un cozonac cu ciocolată voinic, pufos și parfumat care îi va bucura pe toti cei dragi ție. Bunica ar fi măndră de preparatul tău.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj