fbpx

Tort cu frișcă

Icon print Print

Noaptea de Revelion este una dintre cele mai speciale ocazii din întregul an și este un prilej de a-i aduce pe cei dragi mai aproape de tine. Mirosul de brad, muzica, bucatele și atmosfera de familie creează un cadru ideal pentru a da startul unui nou an norocos.

Din perspectiva bucatelor, tortul cu frișcă este vedeta mesei de Revelion, fiind un mod delicios de a sărbători trecerea dintre ani alături de familie sau prieteni. Dacă vrei ca anul acesta să ai un tort deosebit pe masa ta de sărbătoare, urmează cu atenție următorii pași și întâmpină sosirea noului an în cel mai dulce mod.

 Timp de preparare: 1 oră și 10 minute

Număr de porții: 1

Ingrediente

Pentru blat:

  • 180 g Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 150 g zahăr
  • 25 g unt
  • 50 g ciocolată albă
  • 3 linguri de cacao
  • 4 ouă

Pentru frișcă:

  • 500 g frișcă lichidă
  • 400 g smântână
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

Pentru sirop:

  • 100 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • 1/2 linguriță coajă de portocală rasă

Poți adăuga în plus, la alegere, orice fruct dorești.

Mod de preparare

Blatul

Pasul 1

Un blat de tort reușit se pregătește cu multă răbdare și grijă, astfel încât să iasă moale, însiropat și să-i ofere preparatului susținerea de care are nevoie.

Pune untul la topit într-o crăticioară, iar apoi lasă-l la răcit. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri în două boluri mari. Cu ajutorul unui mixer, bate albușurile spumă, iar treptat, adaugă zahărul, fără a te opri din amestecat.

Pasul 2

Numai după ce ai obținut o spumă fină și pufoasă este cazul să adaugi și gălbenușurile, Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii (între noi fie vorba, ingredientul minune pentru blaturi de tort aerate și delicate), ciocolata rasă și untul deja topit. Amestecă bine toate ingredientele, până când acestea formează o compoziție omogenă.

Pasul 3

Acum, ia o formă de tort și tapeteaz-o cu puțin ulei și o folie de aluminiu, apoi toarnă compoziția realizată anterior. Pune totul la cuptorul preîncălzit la foc mic pentru aproximativ 40 de minute.

Compoziția de frișcă

Pasul 4

Până este gata blatul, te poți ocupa de compoziția tortului. Pregătește un castron mare și adaugă frișca, smântâna, zahărul pudră și zeama de lămâie. Folosește-te de un mixer și amestecă totul foarte bine, până când obții o cremă de frișcă fină și delicată.

Siropul

Pasul 5

După ce ai terminat de preparat și compoziția de frișcă, este timpul să pregătești siropul pe care-l vei folosi pentru a înmuia blatul de tort și a-i da o aromă aparte. Mai întâi, pune zahărul într-o tigaie și lasă-l până când acesta prinde a se carameliza. Stinge-l cu puțină apă, dacă e cazul. Totodată, adaugă și coaja de portocală rasă. Lasă zahărul să dea puțin în clocot, apoi oprește focul.

Asamblarea tortului

Pasul 6

Până acum a fost muncă, de acum încolo, numai distracție! Lasă-ți imaginația să prindă viață și să te ghideze în formarea tortului.

Cu un zâmbet larg pe față, taie blatul pe orizontală în două bucăți egale. Cu ajutorul unei lingurițe, însiropează blatul (ai grijă la cantitatea de sirop turnată, deoarece blatul își va trage lichid și din frișcă).

Pasul 7

Acum, ia crema de frișcă și modeleaz-o uniform pe primul blat deja însiropat. Deasupra, poți așeza orice fruct dorești sau poți crea un mix jucăuș de fructe, după cum îți spune imaginația.

Pasul 8

Acoperă stratul de fructe cu un altul de frișcă și așază și al doilea strat de blat. Însiropează-l și pe acesta, apoi ornează exteriorul tortului cu restul de frișcă rămasă. Încă o dată, lasă-ți imaginația să îți dicteze un mod ingenios în care să-l decorezi.

Pasul 9

După ce ai terminat de ornat, lasă tortul la frigider pentru câteva ore, apoi va fi numai bun de mâncat.

Gata, acum ai un tort cu frișcă delicios, care îți va înnobila masa de Revelion. Poftă bună!

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj

Mini clafoutis cu fructe de pădure

VEZI REȚETA
Image Mini clafoutis cu fructe de pădure