fbpx

Tartă cu fructe și cremă de vanilie

Icon print Print

Vara este cel mai ofertant sezon din punct de vedere al fructelor coapte și parfumate pe care ni le pune la dispoziție. Fie că le culegi proaspete din copacii răsădiți în grădina bunicii sau că le cumperi din piață, important este să le poți îmbina într-un desert răcoritor, atât pe placul adulților, cât și al copiilor.

Ce spui de o tartă cu fructe și cremă de vanilie, la decoratul căreia te pot ajuta chiar și cei mici?

Timp de preparare: aproximativ 90 de minute

Ingrediente

Blatul pentru tartă:

  • 250 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii
  • 125 g unt nesărat cu cel puțin 82% grăsime, la temperatura camerei
  • 50 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 ou mare
  • 1/4 linguriță sare de mare fină
  • 1 lingură de apă rece

Umplutura pentru trată:

  • cremă de vanilie
  • 3 piersici mari, aproximativ 500 g
  • 400 g cireșe
  • 350 g căpșuni, de preferat mai mici
  • 2-3 caise
  • coaja rasă de la 1 lămâie mică
  • zmeură, afine pentru ornat (opțional)

Crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 6 gălbenușuri
  • 75 g zahăr
  • 45 g amidon din porumb sau 50 g făină
  • 3 pliculețe zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie

Sfaturi:

  • Alege fructele de sezon, pentru ca tarta să aibă un gust cât mai autentic;
  • Curăță piersicile și cireșele de sâmburi înainte de a decora tarta cu ele;
  • Poți face tarta și cu un singur fel de fructe sau chiar cu mai multe combinații, dacă ai la îndemână;
  • Tartele cu citrice sunt recomandate în sezonul rece;
  • În cazul în care nu ai apă rece de la frigider, poți folosi cuburi de gheață topite;
  • Poți prepara crema pentru tartă în timp ce aluatul se odihnește, fie în cuptor, fie la frigider.

Blatul pentru tartă

Pasul 1

Începe prin a cerne Făina Superioară 000 Raftul bunicii într-un vas separat, pe care o vei amesteca cu sarea. Ulterior, bate untul cu zahărul tos și zahărul vanilat până ce devine cremos, ajutându-te de un mixer electric dacă vei considera necesar. Adaugă oul ușor bătut peste compoziția rezultată și mixează ingredientele împreună, timp de câteva secunde, la o viteză mică, atât cât este necesar pentru a încorpora untul cremos.

Cu mixerul setat la viteză foarte mică, adaugă la noua compoziție Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii în două ture, într-un interval de timp foarte scurt. Trebuie să ai grijă să nu amesteci prea mult, astfel încât aluatul să nu se întărească. Dacă aluatul ți se pare prea uscat, poți adăuga o lingură de apă rece.

Pasul 2

Când consideri că aluatul este legat, îl răstorni pe blatul tapetat cu puțină făină și începi să îl frămânți cu vrednicia unei gospodine iscusite. Pentru acest pas ai nevoie de multă grijă și răbdare, însă suntem siguri că vei face o treabă minunată. Atenție însă, aluatul nu trebuie frământat prea mult.

Când aluatul este gata frământat, îl vei aplatiza cu mișcări ușoare și finuțe, după care îl învelești în folie alimentară și îl lași la frigider timp de 30-40 de minute.

Pasul 3

 Acum e momentul să lași loc creativității să intre în scenă. Alege o formă de tartă care-ți place, cu diametrul în jur de 28 de cm. Dacă ești fericită cu alegerea făcută, unge forma cu unt și tapeteaz-o cu puțină făină.

Pasul 4

După ce aluatul s-a odihnit la frigider timp de 30-40 de minute, mai frământă-l cu gingășie câteva minute. Presară din nou puțină făină pe blatul de lucru, ca o zână ce răspândește praful său magic, și întinde-l cu făcălețul până ce rezultă o foaie de aproximativ 3 mm grosime și cu 3 cm mai mare decât diametrul tăvii pentru tartă.

Pentru a te asigura că foaia nu se va rupe, o poți rula ușor pe făcăleț și apoi o poți așterne încet în forma de tartă, apăsând delicat pe pereții laterali. Dacă la final va rămâne un exces de aluat, îl poți îndepărta cu un cuțit.

Pasul 5

Înțeapă suprafața foii de aluat cu o furculiță și acoper-o cu un cerc tăiat din hârtie de copt, peste care pune boabe de fasole pentru a apăsa aluatul cât timp este la cuptor. În felul acesta vei putea evita ca aluatul să crească. Înainte de a băga aluatul la cuptor, este nevoie să introduci tava în frigider pentru 20-30 de minute, astfel încât acesta să fie rece când îl dai la cuptor, pentru a nu se micșora.

Pasul 6

A venit timpul să lași tarta la cuptorul preîncălzit la 200ºC timp de 5 minute, urmând să reduci temperatura la 180ºC, și lăsând aluatul la copt încă 20 de minute.

După cele 25 de minute în care tarta ta a prins formă, o vei scoate din cuptor pentru a înlătura hârtia de copt și boabele de fasole, după care o vei lăsa pentru încă 10 minute la copt pentru a se rumeni.

Iar acum că jumătate din treabă este gata, iar tarta ta este pregătită să fie decorată, poți trece la prepararea cremei de vanilie.

Crema de vanilie

Pasul 1

Într-o cratiță cu baza mai groasă, pune la foc mic laptele și păstaia de vanilie cu semințele răzuite din interiorul ei. Când aproape începe să fiarbă, îndepărtează vasul de pe foc și acoperă-l cu un capac pentru 15-20 minute, pentru a răspândi aroma de vanilie în lapte. Sună delicios, nu-i așa?

Pasul 2

Mai departe, cu ajutorul unui tel sau mixer electric, bate gălbenușurile cu zahărul până la obținerea unei creme netede și pufoase. Adaugă amidonul cernut (sau făina) și amestecă totul cu mixerul până ce vei obține o compoziție cremoasă și irezistibilă.

Toarnă puțin lapte călduț în compoziția de gălbenușuri și amestecă folosind un tel, după care adăugă amestecul în cratița cu lapte. Păstaia pe care ai folosit-o mai devreme pentru aroma îmbietoare de vanilie va trebui să fie îndepărtată din amestec.

Pasul 3

Pune crema delicioasă la foc mic, amestecând încontinuu cu telul, iar în momentul în care clocotește, mai las-o pe foc încă 1-2 minute, până ce observi că se îngroașă. Când crema este gata, o îndepărtezi de pe foc și adaugi zahărul vanilat ori esența de vanilie în cazul în care nu ai folosit păstaia despre care am vorbit mai sus încă de la început.

Pasul 4

Acum este timpul să torni crema într-un castron și să o lași la răcit, acoperită cu o folie de plastic alimentară, după care o dai la frigider.

Înainte de a folosi crema, nu uita să o mai mixezi pentru încă 1 minut pentru a te asigura că are o textură fină, demnă de tarta savuroasă.

Montează tarta

Mai ai încă puțin până să vei ajunge să guști din propria capodoperă culinară!

Pasul 1

Piersicuțele alese de tine trebuie tăiate în două și feliate subțire. În cazul caiselor, poți alege să le tai în bucățele, iar căpșunile și cireșele pot fi puse întregi.

Pasul 2

Rade lămâia pe foaia de tartă și pune crema de vanilie în interiorul ei.

Pasul 3

Acum vine momentul în care trebuie să îți lași imaginația să se joace sau poți chema câțiva prichindei să îți vină în ajutor.

Începe să aranjezi fructele, pornind din margine cu un rând de felii de piersici, iar la mijloc pune cireșele împreună cu bucățelele de caise și căpșuni. De asemenea, dacă alegi să faci tarta fără caise sau piersici, o poți decora după bunul plac.

Pasul 4

Acum că tarta a fost decorată, nu o vei putea gusta chiar imediat, fiindcă este nevoie să o mai lași la frigider pentru încă o oră. Nu îți face griji însă, îți promitem că rezultatul va merita așteptarea!

Felicitări, acum ai pe masă o tartă rece și aromată, cu cremă de vanilie și fructe specifice sezonului estival. Sperăm să te bucuri de gustul ei cuceritor alături de cei dragi.

Poftă bună!

Aperitiv - Morcovi de Paște simpatici și delicioși

VEZI REȚETA
Image Aperitiv - Morcovi de Paște simpatici și delicioși

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj