Baclava, regina deserturilor cu fistic

Icon print Print

Supranumită și regina deserturilor turcești, baclavaua este o delicatesă culinară irezistibilă cu o tradiție răspândită și pe meleagurile Greciei. În această zonă, se spune că baclavaua trebuie pregătită cu 33 de foi de plăcintă, număr ce face trimitere la anii de viață ai lui Iisus.

Dacă vrei și tu să îi surprinzi pe cei dragi cu o rețetă internațională și un gust nou, urmărește cu drag pașii pentru prepararea unui dulce greu de uitat.

Sfaturi pentru cea mai bună baclava

Scoate toate ingredientele de la frigider cu aproximativ două ore înainte de a te apuca de gătit, pentru ca acestea să fie la temperatura camerei atunci când începi prepararea desertului.

Dacă vrei să pregătești o rețetă cât mai autentică de baclava, poți opta pentru a prepara chiar tu foile de plăcintă. Pentru asta ai nevoie doar de câteva ingrediente: Făina Superioară 000 Raftul bunicii, ouă, iaurt, lapte, unt și foarte puțin praf de copt stins cu zeamă de lămâie. Adevărata provocare în pregătirea foilor de plăcintă pentru baclava constă în faptul că acestea trebuie întinse foarte bine, până când sunt aproape transparente, fără a le rupe.

Nu păstra baclavaua la frigider, altfel riști ca untul să se întărească, iar prăjitura ta să își schimbe gustul și textura. Este de preferat să o păstrezi într-un loc răcoros și uscat.

Timp de pregătire: 45 de minute

Ingrediente

  • 400 g foi proaspete de plăcintă pregătite cu Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 250 g nucă
  • 400 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 50 g fistic măcinat
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Începe cu prepararea siropului. Ai nevoie de o oală în care să fierbi apa și zahărul până când cel din urmă se topește După ce începe să clocotească adaugă și zeama de lămâie și mai lasă-l aproximativ 5 minute. Ia-l de pe foc și treci la prepararea baclavalei.

Amestecă untul topit, 50 de ml de ulei și cu o pensulă unge o tavă spațioasă cu acest mix. Așază prima foaie de plăcintă pe fundul tăvii și tapeteaz-o cu puțin ulei. Continuă să procedezi în același fel cu jumătate din foile de plăcintă. După ce ai terminat, pune deasupra acestora toată nuca mărunțită și uniformizeaz-o pe toată suprafața tăvii. Acoperă compoziția de nucă cu cealaltă jumătate de foi de plăcinte, procedând în aceeași manieră.

După ce ai terminat de construit baclavaua, este timpul să o tai în cubulețe. Acum poți pune tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 25 de minute. După ce aceasta se rumenește frumos, o poți scoate de la cuptor. Cât este încă fierbinte, toarnă cu grijă siropul realizat la primul pas astfel încât să acoperi întreaga prăjitură.

Tot ce îți mai rămâne de făcut este să o lași la răcit pentru câteva ore, pentru ca siropul să pătrundă în fiecare foaie. Înainte de servire, presară puțin fistic măcinat pe deasupra. Răsfățați-vă cu un preparat internațional delicios.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie