Gyrosul grecesc este un fel de mâncare care câștigă tot mai mult teren în preferințele culinare ale românilor. Similar cu o shaorma, însă cu un gust mult mai fresh și o compoziție mai sănătoasă, gyrosul poate fi preparat și în casă, fără să fie nevoie de foarte multă pricepere.
Fiind sățios, delicios și cu un gust proaspăt, chiar răcoritor, gyrosul va face o impresie nemaipomenită în rândul oaspeților pe care-i vei avea la masă. Prieteni, familie sau vechi cunoștințe, cu toții te vor lăuda pentru realizarea acestui preparat.
Iată cum poți face propriul gyros la tine în bucătărie!
Timp de preparare: 55 minute (nu include timpul de preparare al pitei și timpul de marinare al cărnii de porc).
Ingrediente
Compoziție:
Mixul de condimente pentru carnea marinată:
Pentru asamblarea preparatului:
Pita – pâinea grecească
Sfaturi utile:
Mod de preparare
Pregătirea cărnii și a mixului de condimente
Pasul 1
Într-un bol, amestecă sarea de mare, boia, piperul și oregano.
Pasul 2
Taie carnea de porc în fâșii cât mai subțiri, și așază-le într-o cratiță mare. Peste fâșii, presară din belșug mixul de condimente enumerat mai sus și stropește-l cu oțet. Repetă acest pas până când se termină carnea. Ai grijă ca ultimul strat să fie format din condimente și stropit cu oțet. Acoperă cratița cu o folie alimentară și lasă-o la frigider între 30 de minute și 2 ore.
Plămădirea pitei
Pasul 1
Pune cele 300 g de Făină Standard 650 Raftul bunicii într-un bol mare și păstrează restul pentru frământat. Peste făină, adaugă sarea, apa amestecată cu drojdie și uleiul de măsline. Amestecă toate ingredientele cu mult spor, până când rezultă un aluat lipicios.
Pasul 2
Presară restul de făină pe blatul de lucru și pune aluatul lipicios deasupra ei. Începe să frămânți aluatul, cu aceeași plăcere cu care îl modela și bunica în amintirile din copilăria noastră. Adaugă treptat făină, până când compoziția devine elastică și suficient de netedă încât să nu ți se mai lipească de degete.
Pasul 3
Lasă aluatul la dospit într-un bol uns cu puțin ulei de măsline, la cald, și protejează-l cu un prosop. Așteaptă până când va ajunge de două ori mai mare decât este. Va dura cam 1-2 ore.
Pasul 4
După ce aluatul a crescut, pune-l din nou pe blatul de lucru presărat cu făină, împarte-l în 8 bucăți egale și întinde fiecare parte de aluat cu sucitorul, dându-le o formă cât mai rotundă. Pe măsură ce fiecare formă este gata, acoperă-le cu un prosop, astfel încât să nu se usuce.
Pasul 5
Pune o tigaie de fontă pe foc mediu spre mare pentru a se încinge și unge-o cu foarte puțin ulei de măsline. Ia cu grijă fiecare pită și pune-o în tigaie. Lasă-le acolo până când aluatul începe să facă bule de aer, după care le întorci și pe partea cealaltă și le mai lași încă 1-2 minute. În timp ce bulele de aer își măresc volumul iar pita crește, mai întoarce pita încă o dată, pe partea cealaltă, pentru 1-2 minute.
Păstrează pitele gata făcute la cald, învelite într-un prosop de bucătărie.
Asamblarea preparatului
Pasul 1
Prăjește fâșiile de carne condimentate și stropite cu oțet într-o tigaie nonaderentă, fără ulei, până își schimbă culoarea și devin crocante.
Pasul 2
Unge una dintre pite cu ulei de măsline și pune-o în tigaie pentru a se încălzi și a se înmuia. Ai grijă ca pita să nu devină crocantă. Repetă pasul pentru toate pitele obținute.
Pasul 3
În centrul fiecărei pite, pune o lingură cu vârf de sos tzatziki, 2-3 felii de roșie, câteva felii de ceapă după propriul gust, carnea de porc pe care o poți asezona cu sare și boia dulce și, opțional, cartofii prăjiți. Apoi, răsucește pitele la fel ca o shaorma, iar gylosul autentic grecesc va fi gata de servire.
Sperăm ca această rețetă să îți condimenteze zilele și să te poarte cât mai aproape de tărâmul plin de mituri al spectaculoasei Grecii.
Poftă bună!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.