Ne amintim cu toții fericirea de a mușca dintr-un colț de pâine proaspăt scoasă din cuptor atunci când eram mici, nu-i așa? Mirosul irezistibil al pâinii coapte de bunica este și acum prezent în memoria noastră.
Fiindcă prepararea pâinii este o adevărată artă, de la gust la formă, consistență și atingere, am pornit de la sfaturile bunicii și ți-am pregătit o rețetă de pâine Naan pe care o poți încerca acasă și cu care să-i surprinzi plăcut pe toți ai casei.
Denumirea tradiționala a acestei rețete este Tandoori Naan și vine de la numele cuptorului în care se coace în mod tradițional. Deși la origine provine din India, acest tip de pâine cam peste tot prin Asia și ușor-ușor, a ajuns să fie îndrăgit și la noi în Europa. Aromele diferă în funcție de regiune, la fel și tipurile de umplutură sau metodele de preparare.
Este o pâinică asemănătoare lipiilor libaneze, dar cu o consistență și frăgezime aparte. Iaurtul este ingredientul-cheie care i le conferă.
Dacă ți-am stârnit curiozitatea în privința rețetei de pâine Naan și vrei să o încerci în bucătăria ta, îți venim în întâmpinare cu sfaturi și pași ușor de urmat.
Timp de preparare: 2 ore și 30 de minute
Ingrediente
Sfaturi bune de urmat atunci când respecți rețeta de pâine Naan:
Mod de preparare
Pasul 1
Într-o cană, amestecă laptele călduț cu zahărul, peste care adăugă drojdia. Lasă amestecul într-un loc ferit de aer rece și acoperit cu un prosop de bucătărie.
Pasul 2
Între timp, pune sarea, piperul, praful de copt și Făina Standard 650 Raftul bunicii într-un bol, amestecă bine ingredientele (te poți folosi de un mixer), iar după cele 10 minute, adaugă și drojdia, împreună cu iaurtul. Pentru a omogeniza foarte bine aceste ingrediente, e nevoie să le amesteci la viteză medie.
Mărește treptat viteza mixerului până când aluatul devine moale și compact. E posibil să observi că aluatul este puțin lipicios, însă nu trebuie să îți faci griji, acest lucru se datorează iaurtului din compoziție.
Pasul 3
Din aluat, formează o bilă mare pe care o ungi cu puțin ulei, pe care mai apoi îl așezi într-un bol încăpător și îl acoperi cu un prosop curat de bucătărie. Lasă aluatul la odihnit, până când observi că-și dublează volumul.
Pasul 4
După ce aluatul s-a odihnit preț de o oră, mai frământă-l puțin și formează 6 cercuri egale, acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le din nou la odihnit, pentru încă 30 de minute
Pasul 5
În vreme ce aluatul stă la dospit, gândește-te cum preferi să coci pâinea: la cuptorul încins la 200 °C, sau într-o tigaie de fontă pe care o vei pune la foc mediu spre mic.
Pasul 6
Dacă optezi pentru coacerea pâinii la cuptor, ia o porție din aluat și întinde-o în forma unui cerc subțire pe toată dimensiunea tăvii în care urmează să fie coaptă pâinea Naan.
Introdu tava în cuptorul fierbinte. Când aluatul începe să se umfle, întoarce-l pe cealaltă parte, și procedează la fel și pentru celelalte bucăți de aluat.
În cazul în care vrei să coci pâinea la tigaie, modelează aluatul în cercuri subțiri și gătește fiecare pâinică timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până când capătă o culoare arămie.
Caldă sau rece, poate fi servită atât goală, cât și împreună cu alte bunătăți de casă gătite cu drag pentru oaspeții tăi. Invită-i la masă și spune-ne, într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook, cum li s-a părut pâinea Naan făcută de tine!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.