Focaccia este o turtă acoperită cu ulei de măsline și ierburi aromatice și poate fi considerată străbunica celebrei pizza. Totuși, marii bucătari ai lumii susțin că focaccia nu este originară din Italia, ci mai degrabă din Grecia Antică.
Un lucru e cert însă: focaccia este extrem de iubită și în zilele noastre și o consumăm atât pe post de aperitiv, cât și alături de o serie de preparate, în loc de pâine. După metoda tradițională, focaccia se coace în cuptorul cu lemne, însă nu te lăsa intimidată de acest aspect, fiindcă o poți prepara cu succes și în cuptoare mai moderne, electrice.
Dacă vrei să le faci celor dragi o surpriză plăcută, pune-ți șorțul de bucătărie și apucă-te de pregătit cea mai gustoasă focaccia pe care au mâncat-o vreodată.
Timp de pregătire: 2 ore
Număr de porții: 1 tavă de 33×42 cm, pe care o poți împărți în 15 bucăți de focaccia
Ingrediente:
Mod de preparare
Pasul 1
Într-o tigaie antiaderentă, încinge puțin uleiul de măsline, apoi sotează în el usturoiul mărunțit, cimbrul, rozmarinul, dar și piperul negru. Lasă focul foarte mic și amestecă în mod constant. Ține cont că după cel mult 5 minute, trebuie să iei tigaia de pe foc, altfel riști să se ardă usturoiul și să capete un gust amărui.
Pasul 2
Separat, într-un bol, pune apa caldă și dizolvă în ea mierea, dar și drojdia. Lasă drojdia să acționeze preț de 5 minute, apoi încorporează 1 cană de Făină Standard 650 Raftul Bunicii, precum și ¼ cană din amestecul de ulei de măsline și ierburi aromatice.
Lasă apoi amestecul să se odihnească în jur de 5-10 minute, după care completează cu restul de făină rămas, dar și cu sarea. După ce compoziția se leagă și capătă aspectul unui aluat, scoate-o pe masa de lucru acoperită cu un strat generos de Făină Standard 650 Raftul Bunicii.
Frământă aluatul cu delicatețe, numărând în gând până la 15-20 de ori, până când vei constata că acesta devine moale și elastic.
Mută apoi coca într-un bol uns cu ulei, acoper-o cu folie de plastic și las-o într-un loc călduț, să se odihnească preț de o oră. În acest timp, va crește de bucurie până când își va dubla volumul.
Pasul 3
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi acoperă o tavă cu hârtie de copt și unge hârtia cu 2 linguri de ulei de măsline cu usturoi. Întinde aluatul în tavă, apoi folosește-ți buricele degetelor pentru a apăsa aluatul din loc în loc. La final, întinde deasupra focacciei și cele 2 linguri de ulei de măsline rămas. Lasă focaccia la dospit încă 20 de minute, apoi bagă tava la cuptor.
Pasul 4
Focaccia are nevoie de 15-20 de minute pentru a fi coaptă bine de tot. Atunci când este gata, capătă o nuanță aurie-maronie superbă.
După ce scoți focaccia din cuptor, las-o să se răcească pe grătarul de la cuptor, însă afară, pe aragaz. În acest fel, focaccia își va păstra textura ușor crocantă la exterior și pufoasă la interior.
Servește focaccia de casă alături de cei dragi, cât timp este călduță, însă ține minte că și rece este la fel de delicioasă, și vă mai puteți răsfăța cu ea încă vreo două zile după ce ai gătit-o.
Poftă bună!
Cinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETAMini clafoutis cu fructe de pădure
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.